Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Krievijai tiks liegta piedalīšanās Eirovīzijas dziesmu konkursā

Eirovīzijas dziesmu konkursa rīkotāji piektdien paziņojuši, ka, reaģējot uz Maskavas sarīkoto iebrukumu Ukrainā, Krievijai tiks liegta piedalīšanās maijā Itālijas pilsētā Turīnā gaidāmajā konkursā.

Kā norādīts Eiropas Raidorganizāciju apvienības (EBU) paziņojumā, šāds lēmums balstīts uz Eirovīzijas dziesmu konkursa izpildpadomes ieteikumu, kam pievienojusies arī EBU Televīzijas komiteja.

"Šis lēmums atspoguļo bažas, ka, ņemot vērā nepieredzēto krīzi Ukrainā, Krievijas piedalīšanās konkursā var aptraipīt tā reputāciju," uzsver EBU.

Vēl dienu iepriekš konkursa rīkotāji izteicās, ka pagaidām neplāno liegt tajā uzstāties arī Krievijas pārstāvjiem, raksturojot Eirovīziju kā "nepolitisku kultūras pasākumu, kas apvieno valstis un ar mūziku godina dažādību". Organizācijas paziņojumā bija norādīts, ka saskaņā ar pašreizējiem plāniem Turīnā uz Eirovīzijas skatuves kāps gan Ukrainas, gan Krievijas pārstāvji, bet vienlaikus uzsvērts, ka situācija nepārtraukti tiek izvērtēta.

Ukrainas valsts raidsabiedrība "UA:PBC" aicināja EBU apturēt Krievijas dalību organizācijā un aizliegt tās pārstāvju piedalīšanos šā gada konkursā, uzstājot, ka Krievijas raidsabiedrības ir Kremļa rupors, kas palīdz izplatīt politisko propagandu un piedalījušās "sistemātiskā dezinformācijas izplatīšanā" par kaimiņvalsti.

Izslēgt Krieviju no konkursa dalībnieku saraksta aicināja arī Somija un Igaunija, norādot, ka šo valstu pārstāvji Eirovīzijā piedalīsies vien tad, ja Krievijai tāda iespēja netiks dota.

Tikmēr Lietuva vērsās pie rīkotājiem ar līdzīgu aicinājumu, tomēr norādīja, ka savu pārstāvi atsaukt nedomā, jo par galveno mērķi uzskata Krievijas dalības bloķēšanu.

Savukārt Latvijas grupa "Citi zēni", kas Eirovīzijas dziesmu konkursā pārstāvēs mūsu valsti, vērsās pie tā rīkotājiem ar oficiālu vēstuli, lūdzot liegt Krievijai dalību šā gada konkursā un uzsverot, ka Krievijas agresiju uzskata par nepieņemamu.

66.Eirovīzijas dziesmu konkurss notiks Turīnā, jo pērn uzvarēja Itālijas rokgrupa "Maneskin".

Ukraina dalībai Eirovīzijas dziesmu konkursā bija izraudzījusies dziedātāju Alīnu Pašu ar dziesmu "Shadows Of Forgotten Ancestors" ("Aizmirsto senču ēnas"), tomēr izskanēja informācija, ka 2015.gadā viņa apmeklējusi Krievijas anektēto Krimas pussalu, ko Ukraina uzskata par nelikumīgu robežas šķērsošanu.

Viņas vietā Ukraina nolēma uz Turīnu sūtīt grupu "Kalush Orchestra".

Krievija savu pārstāvi Eirovīzijas dziesmu konkursā pagaidām nav paziņojusi.

LETA jau ziņoja, ka Latviju pārstāvēs grupa "Citi zēni", kas šomēnes ar dziesmu "Eat Your Salad" uzvarēja Latvijas Televīzijas rīkotajā konkursā "Supernova 2022".

Izlozē noskaidrots, ka 2022.gada Eirovīzijā Latvijas dziesma izskanēs pirmajā pusfinālā 10.maijā. Tajā piedalīsies arī Albānija, Šveice, Slovēnija, Bulgārija, Moldova, Ukraina, Lietuva, Nīderlande, Norvēģija, Krievija, Portugāle, Dānija, Armēnija, Austrija, Horvātija, Islande un Grieķija. Eirovīzijas otrais pusfināls notiks 12.maijā, fināls - 14.maijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja