Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kristapa Krievkalna jubilejas noskaņās – trīs iespaidīgi koncerti Latvijas lielākajās koncertzālēs

Kristaps Krievkalns, kurš maijā svinēs 50 gadu jubileju, kopā ar Saulkrastu kori Anima un saviem draugiem un līdzgaitniekiem – mūziķiem – piedāvā īpašu koncertu divās daļās, ko klātienē skatītāji varēs baudīt gan Vidzemes koncertzālē Cēsīs, gan Latgales vēstniecībā Gors, gan Rīgā - VEF Kultūras pilī.

Krievkalna jubilejas koncerti izskanēs divās daļās: pamata programmā tiks izpildīts skatītāju simpātijas jau iemantojušais, mākslas kritiķu atzītais un vairākkārt atkārtot pieprasītais kormūzikas cikls Krastā saviļņots, ko Kristaps Krievkalns veltījis īpaši korim Anima. Tas pirmo reizi izskanēja uz akmeņiem jūras krastā 2021. gadā – vēl pandēmijas ierobežojumu fonā –, bet vēlāk tika aizvests pat uz ASV, kur šis cikls tika atskaņots XV Vispārējos latviešu dziesmu un deju svētkos Minesotā. Saņemot neskaitāmas atsauksmes un novērtējumus par šo programmu, tai skaitā nomināciju Lielajai mūzikas balvai kategorijā Gada uzvedums 2021, K. Krievkalns kopā ar kora Anima māksliniecisko vadītāju Lauru Leontjevu nolēma, ka šī programma ir pelnījusi atkārtojumu pašu mājās, tādējādi tika lemts to iekļaut tieši komponista jubilejas koncerta pamata programmā.

Krastā saviļņots dzejas autors ir Kārlis Kazāks, kurš, Kristapa Krievkalna aicināts, radījis stāstu par iekšējo brīvību un patiesā “es” apzināšanu. Krastā saviļņots stāsta par lielajiem dzīves pagriezieniem, kas liek apstāties, ieklausīties un paver ceļu jaunajam. Kārļa Kazāka sajūtām bagātie teksti un Kristapa Krievkalna enerģiski daudzšķautņainā mūzika ļauj klausītājam piedzīvot sapņus un dzīves pārdomas, apzinoties paralēles, ka viss, kas notiek cilvēka mūža garumā, ir tuvs un radniecīgs arī jūras stihiskajam un neparedzamajam spēkam. Tas ir kā ceļojums no absolūta miera un sapņa stāvokļa līdz katarsei vai neprātam, ko spēj radīt vētra kā jūrā, tā cilvēkā.

Saulkrastu kora Anima mākslinieciskā vadītāja un diriģente Laura Leontjeva saka: "Šis stāsts mums ir ļoti intīms un īpašs, es pat teiktu, Krastā saviļņots ir par katru no mums. Arī koristi cikla dziesmas izjūt līdz smalkākajai dvēseles stīgai, un, iespējams, tieši tādēļ tas rada tādu rezonansi mūsu klausītājos. Manuprāt, mums kā zemei, kas dzied, ir vērtīgi ļauties kormūzikas dažādībai un ieraudzīt šo žanru arvien jaunā gaismā. Mēs ar nepacietību gaidām koncertus Cēsīs, Rēzeknē un Rīgā, lai kopā svinētu mūsu muzikālo draudzību ar Kristapu."

Ar šo audio vizuālo ciklu komponists Kristaps Krievkalns pieteica sevi kormūzikas oriģinālkompozīcijā, savukārt Kārlis Kazāks, kā pats atzīst, dzeju kormūzikas ciklam radīja pirmo reizi. Saulkrastu koris Anima ir galvenais šī oriģināldarba iedvesmotājs, tāpat kā jūra, krasts, smiltis, vējš un zvaigznes, kas mums, 21. gadsimta krasta ļaudīm, sniedz patvērumu dzīves sarežģīto izvēļu priekšā. Muzikālo stāstu papildina mākslinieka Mareka Gurecka radītā dzīvā audekla glezna, horeogrāfes Ingas Krasovskas veidotā skatuves kustība, kā arī Pāvela Armaņa gaismu un video projekcijas.

Savukārt koncerta otrajā daļā klausītāji nokļūs Istabā pie melomāna – tā būs iespēja iepazīt Kristapu Krievkalnu tuvāk, ejot cauri dažādiem dzīves posmiem un interesantākajiem stāstiem no skatuves dzīves. Līdzās Kristapam uz skatuves kāps daudzi Latvijā pazīstami dziedātāji – Ieva Kerēvica, Ginta Krievkalna, Normunds Rutulis, Mārtiņš Kanters. Solīti tiek arī citi pārsteigumi. 

Jubilārs – mūziķis, komponists, aranžētājs un producents Kristaps Krievkalns, jautāts par to, kur gan meklējams sākums, apgalvo: "Tas viss sakās ar Ašmaņa bigbendu videnes laikā!" Kā atzīst līdzgaitnieki, šodienas Latvijas muzikālā dzīve nav iedomājama bez Kristapa Krievkalna. Savā ierakstu studijā Biķernieku ielā Kristaps strādājis ar lielāko daļu Latvijas mūziķu. Aija Andrejeva, Ginta Krievkalna, Normunds Rutulis, Ingus Pētersons, Uldis Marhilēvičs, Zigmars Liepiņš, Miks Dukurs, Dons, Marija Naumova – tie ir tikai daži no tiem. Savukārt TV skatītāji Kristapu pazīst kā daudzu populāru šovu – Dziedi ar zvaigzni, Dejo ar zvaigzni, Koru kari, Mūsu zelta dziesma u.c.- pavadošo mūziķi. Arī teātra skatuve Kristapam nav sveša. Kā mūziķis viņš piedalījies tādās Nacionālā teātra izrādēs kā Vadonis, Parīzes Dievmātes katedrāle, arī Zigmara Liepiņa teātra un kino mūzikas koncertā. K. Krievkalns komponējis mūziku arī Latvijas Leļļu teātra izrādei Ronja – laupītāja meita un citiem uzvedumiem.

Kristaps Krievkalns ar draugiem-mūziķiem un Saulkrastu kori Anima gaidīs savus klausītājus koncertā Krastā saviļņots/Istabā pie melomāna:

  • 7. aprīlī Cēsīs Vidzemes koncertzālē;
  • 20. aprīlī Rēzeknē Latgales vēstniecībā Gors;
  • 17. maijā (kas, zīmīgi, ir arī Kristapa dzimšanas diena) Rīgā VEF Kultūras pilī.

Biļetes biļešu iepriekšpārdošanā iegādājamas Biļešu paradīzes kasēs, kā arī internetā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja