Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Laist balsi pār deviņi novadiņi. Norisināsies Starptautiskais tradicionālās āra dziedāšanas festivāls Dabā

Stāvēju, dziedāju augstajā kalnā/Lai mana balstiņa skanēja tālu – Ļaudonas pagastā 4. un 5. augustā norisināsies pirmais Starptautiskais tradicionālās āra dziedāšanas festivāls Dabā, kurš pulcēs dziedātājus, mūziķus un folkloras pētniekus no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Ukrainas.

"Festivāls radās kā loģisks turpinājums grupas Saucējas projektam par tautasdziesmu ieskaņojumu dabas akustiskajā vidē," stāsta festivāla koncepcijas veidotāja folkloriste Iveta Tāle. "Tautasdziesmas, it sevišķi gadskārtu un darba ieražu dziesmas, visbiežāk dziedāja ārā – tīrumā, pļavā, mežmalā, kalnā, upes vai ezera krastā. Tur tās vislabāk skan un iederas. Agrāk nebija citu skaņas pastiprinātāju kā vien apkārtējā vide, un prasmīgs dziedātājs spēja izmantot savā labā apkārtējās ainavas akustiskās īpašības – "laist balsi" tā, ka to dzirdēja kilometriem tālu. Par to pārliecinājāmies arī pērnvasar rīkotajos albuma Dabā atklāšanas koncertos, no kuriem viens bija tieši Sāvienas pilskalnā. Tur ir liela akustiskās vides daudzveidība, īpaši spilgtas un skanīgas atbalsis," teic I. Tāle , kura ir īpaši pētījusi ārā dziedāšanas fenomenu. Gēni, uz kuru pamata veidojas valoda un dziedāšana, putniem un cilvēkiem esot ļoti līdzīgi – apliecina viena no atziņām.

Simpozijam būs atvēlēta festivāla pirmā diena, tā sāksies Ļaudonas kultūras namā ar Baltijas valstu un Ukrainas etnomuzikologu un folkloristu – Ivetas Tāles, Egles Kašetienes, Marionas Selgalas un Viras Ibrjamovas-Sivorakšas – lekcijām un meistarklasēm, bet noslēgsies vakarā Sāvienas pilskalna apkārtnes ainavā, simpozija dalībniekiem izzinot tās akustiskās īpatnības un praksē pielietojot dienas laikā iegūtās zināšanas.

Akustiskais koncerts notiks 5. augusta vakarā Sāvienas pilskalnā un tā tuvējos pakalnos un mežos, kā arī Līnīša un Raudīša ezeru krastos. Festivāla dalībnieki, atbilstoši āra dziedāšanas un muzicēšanas tradīcijām savstarpēji sadziedoties un saspēlējoties, veidos mainīgu skanisko ainavu, kuru papildinās putnu dziesmas un citas dabas skaņas. Apmeklētāji varēs klausīties koncertu, pārvietojoties pa pilskalna apkārtni un izvēloties kādu piemērotu vietu mūzikas baudīšanai.

Koncertā piedalīsies muzikanti, kuri spēlēs tradicionāli brīvā dabā bieži spēlētus mūzikas instrumentus – āžragus, taures, dūdas un bungas – , Ļaudonas folkloras kopa Driksnēni, Madonas folkloras kopa Vērtumnieki, Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupa Saucējas, Sēļu tradicionālās mūzikas grupa no Jēkabpils, tradicionālie muzikanti Eduards Klints un Jumis Ločmelis, kā arī simpozija ārzemju viesi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja