Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas mūzikas akadēmijas un LMT Gada balvu saņems jaunie mūziķi Ķirse un Raumanis, kā arī profesore Hansena

Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijas (JVLMA) un uzņēmuma Latvijas Mobilais telefons (LMT) Gada balvu par izcilu radošo darbu saņems JVLMA profesore Herta Hansena, kā arī jaunie mūziķi Anna Ķirse un Aigars Raumanis, otrdien preses konferencē paziņoja JVLMA rektors Guntars Prānis.

Katrs no viņiem 11.janvāra svinīgajā balvas pasniegšanas ceremonijā saņems arī naudas balvu 1000 eiro apmērā. Pasākuma laikā paredzēts arī Jura Joneļa režisēts koncerts, kurā izskanēs balvas laureātu izvēlēta mūzika.

Rektors atklāja, ka JVLMA 100 gadu jubilejas sezona tiks atklāta šī gada augustā ar koncertu pie Brīvības pieminekļa. Akadēmijas simtgades svinību kulminācija gaidāma nākamā gada janvārī, kad Rīgā viesosies pasaulslaveni pašmāju mākslinieki, kas absolvējuši JVLMA, stāstīja akadēmijas rektors.

Hansena ir pasniedzēja, atskaņotājmāksliniece un koncertmeistare. Pagājušajā mācību gadā viņas vadītās klases studējošo kvartets Tempus guva panākumus kameransambļu konkursā Spānijā, kā arī izcīnīja pirmo vietu JVLMA konkursā Labākais studentu kameransamblis.

Hansena ir arī Gada balvas mācībspēkam pērnā gada laureāte. Viņa aktīvi piedalījusies dažādos radio ierakstos, kā arī kamermūzikas un izglītības projektos, sadarbojoties ar tādiem pašmāju mūziķiem kā Ēriku Kiršfeldu, Guntu Gelgoti, Sandi Šteinbergu, Ievu Paršu un Rīgas Saksofonu kvartetu. Uz skatuves Hansena sadarbojusies ar vokālistu Edgaru Skarbuli un Daci Kļavu koncertsērijā Tālajai mīļotajai.

Raumanis ir trešā kursa students, kurš saksofona spēles prasmi apgūst pie profesora Arta Sīmaņa. Jaunais mākslinieks regulāri apmeklē meistarklases pie pasaulē atzītiem saksofona spēles meistariem. Raumanis par lielisku sniegumu XIII Starptautiskajos latviešu jauno mūziķu meistarkursos "Baltijas ceļš mūzikā" saņēmis Knuta Leisiņa balvu, kas šogad jaunajam māksliniekam sniegs iespēju doties turnejā pa ASV.

Paralēli studijām Raumanis strādā par pedagogu Salaspils mūzikas skolā, bet brīvajā laikā komponē mūziku.

Pērnā gada aprīlī Raumanis un Hansena izcīnīja Grand Prix titulu konkursā European Saxophone Forum. Savukārt novembra beigās abu atskaņotājmākslinieki piedalījās Rumānijas konkursā V International Interpretation Contest for Saxophones - Raumanis ieguva trešo vietu, bet Hansena saņēma labākā koncertmeistara titulu.

Ķirse ir komponiste, kura JVLMA studē maģistrantūru docenta Jāņa Petraškeviča vadībā. Pērn viņa sadarbojusies ar dažādiem profesionāliem mūzikas kolektīviem - Latvijas Radio kora grupa pirmatskaņoja Ķirses kompozīciju Radices - Intro of Tree Opera, bet Valsts akadēmiskais koris Latvija izpildīja viņas darbu Bieza migla zemi sedza.

Jaunā komponiste radījusi mūziku arī vairākām izrādēm, tostarp Nastaševa izrādei Jaunības putns ar saldo balsi, Dž. Dž. Džilindžera Būt Kejai Gondai un Dmitrija Petrenko Kur pazuda saimnieks?. Tāpat Ķirses mūzika iekļauta pērnā gada novembrī pirmizrādītajā Mārtiņa Grauda filmā Kondoru kalve.

Ķirse nominēta Purvīša balvai 2019 par mūziku Ata Jēkabsona izrādei Dvēseles tumšā nakts. Tāpat viņas skaņdarbs Artifex auditions izvēlēts šī gada maijā Tallinā un Tartu notiekošajam festivālam World Music Days 2019.

Līdzās komponēšanai Ķirse organizē pasākumus LULU bērniem, kuros kinoteātrī Splendid Palace tiek demonstrēti operu un baletu iestudējumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja