Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Latvijas Nacionālajā operā notiks operas Karmena pirmizrāde

2. martā Latvijas Nacionālajā operā notiks Žorža Bizē operas Karmena pirmizrāde, informēja Latvijas Nacionālā opera un baleta sabiedrisko attiecību vadītāja Irbe Treile.

Iestudējumu veido muzikālais vadītājs un diriģents Jānis Liepiņš, diriģents Normunds Vaicis, režisore, video koncepcijas autore un māksliniece Marija-Eva Sinjerola, scenogrāfs Fabjēns Tenjē, kostīmu māksliniece Yashi, gaismu mākslinieks Filips Bertomē, horeogrāfs Guntis Spridzāns un video mākslinieks Artis Dzērve.

Titullomu interpretēs Ramona Zaharija vai Mairama Sokolova, Hosē – Dmitrijs Golovņins vai Andris Ludvigs, Eskamiljo – Jānis Apeinis vai Rihards Mačanovskis, Mikaēla būs Dana Bramane vai Laura Teivāne. Jauniestudējumā pirmo reizi uz Latvijas Nacionālās operas skatuves mīmiskas lomas atveidos hiphopa dejotāji.

Žorža Bizē operas Karmena pasaules pirmizrāde notika 1875. gada 3. martā Parīzes Komiskajā operā. Tās libreta autori ir Anrī Mejaks un Ludoviks Alevī, librets tapis pēc Prospēra Merimē stāsta motīviem.  

Franču režisore Marija-Eva Sinjerola par savu debiju uz LNO skatuves stāsta: “Mēs izvēlējāmies pārcelt Karmenas darbību uz lielas pilsētas nomali – vietu, kur cilvēkus no ārpasaules izolē arhitektūra, un kur ēkas piespiedu kārtā liek ķermeņiem atrasties smacējošā tuvībā. Tāpat kā daudzās priekšpilsētās visā pasaulē sievietes šeit nevar justies brīvas pašas savā teritorijā, kur bieži vien visa vara pieder vīriešiem."

Šajā Karmenas uzvedumā pēc ilgāka pārtraukuma uz Latvijas operas skatuves skanēs dziedātie rečitatīvi, kas padara pārejas starp numuriem viegli uztveramas un palīdz darbībai raiti risināties.

Sarunas pirms pirmizrādēm par Karmenas jauniestudējumu notiks 27. februārī 18.30 LNO Jaunajā zālē. Programmā būs tikšanās ar jauniestudējuma radošo komandu, muzikāli priekšnesumi un operas vēsturnieka Mikus Čežes audiovizuāla lekcija.

Karmenas jauniestudējums šosezon skatāms arī 3. un 4. martā, 27. aprīlī, kā arī Rīgas Operas festivāla Viva romantica! ietvaros 11. un 14. jūnijā, kad titullomu atveidos Oksana Volkova.

Biļetes LNO un Biļešu Paradīzes kasēs visā Latvijā, kā arī internetā.

 

Top komentāri

ja
j
Ja nomainītu diriģentus, režisori u. c. iestudējuma veidotājus, vienu otru solistu, tad varbūt kaut kas varētu sanākt...
lielisks jaunums
l
Mēs izvēlējāmies pārcelt Karmenas darbību uz lielas pilsētas nomali – ... kur ēkas piespiedu kārtā liek ķermeņiem atrasties smacējošā tuvībā. Nu tad taču vajadzēja lomā apstiprināt mūsu spožāko Karmenu Ilonu Bageli. Bet Bizē mūziku atskaņot kā transkripciju bungām un arfai.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja