Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

LNSO un Tarmo Peltokoski noslēdz orķestra 97. sezonu

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) savu 97. koncertsezonu Lielajā ģildē noslēgs piektdien, 19. maijā, plkst. 19.00 ar aizraujošu simfoniskās mūzikas programmu mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Tarmo Peltokoski vadībā. Koncertprogrammu uz Lielās ģildes skatuves pilnvērtīgā atskaņojumā būs iespējams dzirdēt arī dienu iepriekš – 18. maijā plkst. 19.00 –, kas ir klausītāju izrādītās intereses dēļ izsludinātais papildkoncerts. Uz skatuves orķestrim pievienosies somu soprāns Anu Komsi.

Šī ir pirmā koncertsezona, kuru Peltokoski aizvadījis LNSO mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta amatā. Nākamreiz pie LNSO pults viņu redzēsim augustā festivālā LNSO vasarnīca, kas norisināsies Latgales vēstniecībā Gors.

Sezonas noslēguma koncerta repertuārā orķestris iekļāvis divu 20. gadsimta izcilu simfoniķu darbus. Riharda Štrausa bagātais radošais mūžs, kas savām acīm pieredzējis iepriekšējā gadsimta vēstures spilgtākos un traģiskākos notikumus rezultējies Četrās pēdējās dziesmās ar Hermaņa Heses un Jozefa fon Eihendorfa dzeju. Savukārt Dmitrija Šostakoviča Desmitā simfonija, tāpat kā visa komponista daiļrade, vienmēr bijis noslēpumains un dziļi simbolisks gan politisku, gan iekšēju pārdzīvojumu spogulis, kas aktuāls arī šodienas sociālpolitiskajā ainā.

Štrausa dziesmu izpildījumā uz skatuves kāps somu soprāns Anu Komsi. Savas karjeras laikā viņa uzstājusies ar Ņujorkas filharmonijas orķestri, Losandželosas filharmonijas orķestri, Berlīnes filharmonijas orķestri, BBC Londonas simfonisko orķestri, Milānas La Scala orķestri u. c.

Somu diriģents Tarmo Peltokoski 2022. gada janvārī tika iecelts par Brēmenes Vācu kamerfilharmonijas galveno viesdiriģentu, kļūstot par pirmo šāda titula īpašnieku orķestra 42 gadu pastāvēšanas vēsturē. Tā paša gada maijā tika nolemts, ka no 2022./2023. gada koncertsezonas Peltokoski būs Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents (kopā ar LNSO Peltokoski pavadīs vēl divas koncertsezonas). Drīz pēc tam arī Roterdamas filharmonijas orķestris pasludināja Peltokoski par orķestra galveno viesdiriģentu.

Biļetes uz LNSO sezonas noslēguma koncertu 19. maijā ir izpārdotas, taču vēl iespējams iegādāties pēdējās biļetes uz koncertu 18. maijā. Tās pieejamas Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās, kā arī www.bilesuparadize.lv.

Savukārt 19. un 20. augustā Latgales vēstniecībā Gors norisināsies LNSO vasaras festivāls Vasarnīca. Tarmo Peltokoski festivālā uz skatuves varēs redzēt gan pie diriģenta pults, gan Latvijā līdz šim neredzētā – solista lomā pie klavierēm. Festivāla īpašais viesis būs ekstravagantais Londonas pianists Džeimss Šerloks. Papildus informācija par festivālu atrodama: www.bilesuparadize.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

Programmas atdzimšana kā dāvana klausītājiem

Latvijas Universitātes vīru koris Dziedonis un tā mākslinieciskais vadītājs Uldis Kokars aicina uz albuma Ziedonis & Dziedonis prezentācijas koncertu Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja