Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

LR3 tiešraidē izskanēs Marisa Jansona un Bavārijas Radio simfoniskā orķestra koncerts

Svētdien, 13. maijā, plkst. 19 Latvijas Radio 3 Klasika tiešraidē no Latvijas Nacionālās operas pārraidīs šī gada nozīmīgāko notikumu simfoniskajā mūzikā – Marisa Jansona un Bavārijas Radio simfoniskā orķestra koncertu, kas iekļauts Latvijas valsts simtgadei veltītajā ciklā Dzimuši Latvijā, informēja Latvijas Radio Komunikācijas daļas vadītāja Ieva Aile.

Programmā skanēs Džoakīno Rosīni uvertīra operai Vilhelms Tells, Riharda Štrausa simfoniskā poēma Dons Žuans, Morisa Ravela Valsis un Sergeja Prokofjeva Pirmais vijolkoncerts – solists tajā būs vācu vijolnieks Franks Peters Cimmermans, kurš kādā sarunā reiz izteicies, ka viņa paraugs vijoļmākslā esot mūsu Gidons Krēmers.

"Viņš ir kolosāls! Viens no trim labākajiem šībrīža vijolniekiem pasaulē: brīnišķīgs mūziķis un ļoti vienkāršs, patīkams cilvēks – nav iedomīgs, kaut atrodas radošās karjeras virsotnē," intervijā Latvijas Radio 3 Klasika direktorei Gundai Vaivodei  vijolnieku Franku Peteru Cimmermanu slavē Mariss Jansons.

13. maija koncerta sakarā maestro neslēpj prieku par iespēju kopā ar savu vadīto orķestri uzstāties dzimtajā Latvijā: "Braucam, lai klausītāji Latvijā novērtētu, kā muzicējam, un gūtu no koncerta muzikālu baudu. Mums tas ir ļoti svarīgi – vaigā redzēt mūzikas mīļotājus. Latvija ir ļoti kulturāla zeme ar izteikti strādīgu, talantīgu tautu, inteliģentiem cilvēkiem – pasaulei tā devusi daudz lielisku mākslinieku: Latvijas vijoles un čella skola ir lieliska, tāpat dziedātāji. Visi latvieši, kurus sastopu ārzemēs, ir ar labu izglītību, visiem ir labs darbs, jo audzināti kā kulturāli cilvēki. Tāds ir tipisks latvietis, kaut, protams, mēdz būt arī izņēmumi. Un Rīga ir tik omulīga, brīnišķīga pilsēta!"

Tiesa gan, vienlaikus diriģents pauž sarūgtinājumu, ka Rīga vēl joprojām nav tikusi pie atbilstošas koncertzāles: "Tas ir liels kauns… Valstī, kurai raksturīgs tik ļoti augsts muzikālais līmenis, galvaspilsētas centrālajā koncertzālē ir tikai sešsimt vietu. Tas ir tik neērti! Jā, Operas nams ir skaists, mājīgs, un man ļoti patīk tajā uzstāties, taču mūsu laikos tādām kultūras pilsētām kā Rīga tomēr vajadzētu padomāt par koncertzāli. Visu laiku vajag par to cīnīties, cīnīties un cīnīties. Un neapstāties! Par nožēlošanu, materiālā dzīve latviešiem pagaidām ir grūta, bet esmu pārliecināts, ka Latvijai pienāks uzplaukuma laiks – pirmkārt jau tāpēc, ka mazai valstij uzplaukt ir vieglāk nekā lielai."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja