Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

LU koris Balta plūc laurus 68. Starptautiskajā habanēru un polifonijas kormūzikas konkursā Spānijā

Latvijas Universitātes (LU) sieviešu kora Balta dziedātājas kora mākslinieciskās vadītājas diriģentes Māras Marnauzas vadībā saņem Zelta diplomu un izcīna divas godalgas 68. Starptautiskajā habanēru un polifonijas kormūzikas konkursā, kas no 17. līdz 24. jūlijam norisinājās Torrevjehā, Spānijā.

Pēdējo 25 gadu laikā no Latvijas un no Ziemeļeiropas tikai 2017. gadā jauniešu korim Kamēr… un šogad LU sieviešu korim Balta ir izdevies izcīnīt uzvaru šajā prestižajā konkursā.

20. jūlijā koris Balta piedalījās konkursa divās obligātajās kategorijās Habanēra un Polifonija. Uzstāšanās notika ļoti vēlā vakarā, kas bija papildu pārbaudījums pēc apgrūtinošajiem mēģinājumiem karstas svelmes apstākļos, bet kora dziedātājas ar to veiksmīgi tika galā.

23. jūlija rītā tika nominēti pieci konkursa finālisti, kuri bija ieguvuši augstāko punktu skaitu abās kategorijās, starp kuriem bija arī koris Balta. Pēc veiksmīgas uzstāšanās konkursa finālā, kas norisinājās tās pašas dienas pusnaktī, koris Balta saņēma Zelta diplomu, kā arī Francisco Vallejos 2. vietas balvu kategorijā Habanēra un 3. vietas godalgu kategorijā Polifonija.

Koris Balta un tā diriģente saņēma ļoti daudz atzinīgus vārdus gan no žūrijas locekļiem, gan klausītājiem. Īpaši tika atzīmēta kora Balta vokālā kultūra, kopskanējuma ansamblis, emocionāli izjustā frāzēšana, muzikalitāte un satura spilgtā atklāsme.

Konkursa laikā koris sniedza arī solokoncertus brīvdabas estrādēs – 21. jūlijā Torrevjehā, Alikante reģionā, un 22. jūlijā Cuevas del Almanzora Almērias reģionā, popularizējot latviešu kora mūziku, latviešu kora dziedāšanas tradīcijas, kā arī izpildot citu ievērojamu pasaules komponistu 21. gadsimtā komponēto kora mūziku.

Gatavojoties konkursam, koris Balta apguva jaunu kora mūzikas repertuāru, t.sk., obligātos konkursa skaņdarbus, paaugstināja kora vokālo un māksliniecisko līmeni. Gatavojoties konkursam notika arī regulāras skatuves kustību nodarbības horeogrāfes Lilijas Liporas vadībā, kura izveidoja un iestudēja horeogrāfiju konkursa programmai. Kora dziedātāju vizuālo tēlu bagātināja māksliniece Guna Stikāne, izgatavojot mūsdienīgas, katrai dziedātājai unikālas rotas, kas lieliski papildināja tērpu mākslinieces Edītes Treijas kora Balta koncerttērpus.

Kora Balta dalību konkursā atbalstīja Valsts Kultūrkapitāla fonds, Latvijas Universitāte, Kultūras un izglītības atbalsta biedrība, kā arī Torrevjehas pilsētas pašvaldība un konkursa organizatori.

Latvijas Universitātes kori Balta ir dibinājusi tā mākslinieciskā vadītāja un diriģente, Vispārējo latviešu Dziesmu svētku virsdiriģente Māra Marnauza 1999. gadā. Koris ir daudzu starptautisko konkursu laureāts, Vispārējo latviešu Dziesmu svētku kora konkursa fināla Lielās balvas (2013) un 1. vietas (2018) ieguvējs. Tas ir viens no labākajiem koriem ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē. Interkultur organizācijas Pasaules koru reitingā, sieviešu koru kategorijā, koris Balta pašlaik ieņem 8. vietu.

Plašāk: http://choir.lv/balta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja