Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lūdzu, nopērciet šo albumu! Londonā pasniegtas žurnāla Gramophone balvas

Londonā notikusi britu žurnāla Gramophone balvu pasniegšanas ceremonija, kurā tiek sumināti gada labākie klasiskās mūzikas ieraksti. Latvijas mākslinieku laureātu vidū nav, taču daudzus uzvarētājus esam dzirdējuši uz mūsu koncertskatuvēm

Mūzikas balvu hierarhijā nav prestižākas godalgas par ASV Skaņu ierakstu akadēmijas zelta gramofona statueti Grammy, taču arī britu Gramophone balvai ir sava vēsture un reputācija. Galvenais – tā piesaista uzmanību māksliniekiem un viņu darba augļiem ierakstu formātā. Pārdot tos kļūst arvien sarežģītāk – viss notiek pārsvarā digitāli, klausītāji ne par ko nevēlas maksāt –, taču albumi joprojām iznāk, un mūziķi pret savu sniegumu studijā un uz koncertskatuves joprojām izturas nopietni, jo saprot, ka ieraksts ir ne tikai patīkams suvenīrs, bet arī vērtīgs nospiedums vēsturē. Protams, arī klasiskās mūzikas skaņu industrija pielāgojas laikmeta prasībām un piedāvā saturu visās digitālajās platformās, kur to var straumēt un iegādāties.  

Profesionāļu izvēle

Gramophone balva tiek pasniegta kopš 1977. gada un atspoguļo profesionāļu gaumi. Tā palīdz izcelt oriģinālākos, interesantākos darbus, kas citādi varbūt paliktu nepamanīti vai citu ierakstu ēnā. Šoreiz žurnāla autori un kritiķi izvēlējušies labākos ierakstus no tiem, kuri tika recenzēti trīspadsmit Gramophone numuros no 2018. gada jūnija līdz 2019. gada maijam. Uzvarētāji tika nosaukti desmit kategorijās. Viens no tiem tika pasludināts par Grand Prix jeb Gada albuma titula ieguvēju. Šo prestižāko godalgu kopā ar balvu par labāko koncertžanra ierakstu ieguva elegantais franču pianists Bertrāns Šamajū. Kompānijas Erato/Warner Classics izdotajā albumā ir ieskaņota Kamila Sensānsa mūzika – Otrais un Piektais klavierkoncerts, kā arī solodarbi.

Par labāko operas ierakstu kronēta Fromentāla Alevī Kipras valdniece, ko ieskaņojis prominentais mūzikas pētnieks franču diriģents Ervē Nikē kopā ar Parīzes kamerorķestri un lielisku franču solistu ansambli (izdevusi kompānija Palazzetto Bru Zane). Laikmetīgās mūzikas kategorijā konkurentus apsteidzis austrāliešu komponista Breta Dīna operas Hamlets ieraksts DVD (izdevusi Opus Arte). Tajā ir iemūžināta diriģenta Vladimira Jurovska un režisora Nīla Ārmfīlda veidotā Hamleta pasaules pirmizrāde Glaindbornas festivālā Anglijā. Galvenajās lomās – tenors Alans Kleitons un soprāns Barbara Hanigena.

Vokālās kamermūzikas nominācijā laurus plūca kārtējais fenomenālā vācu baritona Kristiāna Gerhāera un viņa domubiedra pianista Gerolda Hūbera kopdarbs – albums Frage (izdevusi Sony Classical). Tā ir pirmā daļa no mākslinieku iecerētā Roberta Šūmaņa mūzikas cikla: viņi ieraksta visas Šūmaņa komponētās dziesmas.

Par labāko soloalbumu atzīts meistarīgā franču kontrtenora Filipa Žaruska ieraksts Ombra mai fu (izdevusi Erato/Warner Classics), kas veltīts erotiska dzīvesprieka uzlādētajai Frančesko Kavalli opermūzikai.    

Balvu par labāko instrumentālās mūzikas ierakstu nopelnījusi enerģiskā ķīniešu pianiste Juidzja Vana, kuru šovasar dzirdējām festivālā Rīga Jūrmala. Kritiķi augstu novērtējuši viņas albumu The Berlin Recital (izdevusi Deutsche Grammophon) – diskā iemūžinātajā Berlīnes filharmonijas kamermūzikas zālē notikušajā solokoncertā Juidzja Vana spēlēja Ģerģa Ligeti, Sergeja Prokofjeva, Sergeja Rahmaņinova un Aleksandra Skrjabina opusus.

Spilgtais franču čellists Žans Gijēns Keirass, kurš pagājušajā svētdienā, 20. oktobrī, ar iespaidīgu solokoncertu Rīgas Melngalvju namā noslēdza Rudens kamermūzikas festivālu, dažas dienas agrāk ceremonijā Londonā kāpa uz skatuves, lai saņemtu Gramophone godalgu par labāko kamermūzikas ierakstu – Kloda Debisī vēlīno opusu apkopojumu Les Trois Sonates – The Late Works (izdevusi Harmonia Mundi). Ierakstā piedalījušās arī citas izcilības – vijolniece Izabella Fausta, altists Antuāns Tamestī, arfists Ksavjē de Mestrs, pianists Aleksandrs Meļņikovs u. c.      

Pārsteigumu sagādājis uzvarētājs kategorijā Labākais orķestra albums – Vīnes filharmonijas orķestris, diriģents Sakari Oramo un soprāns Anu Komsi par dāņu komponista Rūeda Langorda (1893–1952) Otrās un Sestās simfonijas ierakstu (izdevējs Dacapo). "Protams, jūs visi zināt Langordu," saņemot balvu, pajokoja dziedātāja Anu Komsi. "Lūdzu, nopērciet šo albumu!" viņa palūdza ceremonijas viesus.  

Šogad pirmo reizi pasniegta balva labākajam konceptalbumam. To ieguvis britu ģitārista Šona Šibes ieraksts softLOUD (izdevusi Delphian). Tajā var dzirdēt akustisko un elektrisko ģitāru plašā repertuārā – no lautas dziesmu aranžējumiem līdz Džeimsa Makmilana, Stīva Reiha, Deivida Lenga un Džūlijas Vulfas opusiem.

Radoši un gaumīgi

Ceremonijā piešķirtas arī speciālas balvas. Par Gada mūziķi atzīts smalkais, poētiskais islandiešu pianists Vikingurs Oulafsons, kuru 2017. gada decembrī dzirdējām Liepājas koncertzālē Lielais dzintars. Uzvarēt viņam palīdzējis kompānijas Deutsche Grammophon izdotais Johana Sebastiāna Baha mūzikas albums. Gada jaunā mūziķa titulu izpelnījies pievilcīgais poļu kontrtenors, sociālo tīklu zvaigzne un breika dejotājs Jakubs Jozefs Orliņskis, kura balsi var novērtēt Erato/Warner Classics izdotajā soloalbumā Anima sacra.  

Par Gada ierakstu kompāniju pasludināta Pentatone no Nīderlandes. Tā darbojas kopš 2002. gada un izdod aptuveni četrdesmit augstvērtīgu albumu gadā. Ceremonijā Londonā Pentatone pārstāvēja viens no tās māksliniekiem – krievu pianists Deniss Kožuhins, kurš šovasar uzstājās divos festivāla Rīga Jūrmala koncertos Dzintaros.    

Tikai vienā kategorijā – Gada orķestris – uzvarētāju nosaka klausītāju balsojums. Šoreiz desmit simfonisko vienību konkurencē triumfējis Honkongas filharmonijas orķestris, kuru kopš 2013. gada veiksmīgi vada holandiešu maestro Jāps van Cvēdens (viņš ir arī Ņujorkas filharmonijas orķestra muzikālais līderis). Honkongas orķestra lielākais sasniegums ierakstu industrijā – Riharda Vāgnera tetraloģija Nībelunga gredzens (izdevusi Naxos). Orķestra pārstāvji Gramophone ceremonijā uzsvēra: "Vēlējāmies, lai Jāpa van Cvēdena vadībā mēs izaugtu no reģionālas nozīmes orķestra par pasaules līmeņa orķestri. Diriģentam to ir izdevies panākt ātrāk nekā septiņos gados."

Balva par īpašiem sasniegumiem piešķirta Birgitas Nilsones fondam, kas nodarbojas ar leģendārās zviedru dziedātājas mantojuma saglabāšanu un popularizēšanu, turklāt dara to radoši un gaumīgi. Par godu mākslinieces simtgadei, kas tika svinēta pērn, uzņemta dokumentāla filma, publicēta grezna grāmata un Birgitas Nilsones uzstāšanos ierakstu apkopojums, ko veido 31 kompaktdisks (izdevusi Sony Classical). Aptuveni reizi trijos gados fonds pasniedz Birgitas Nilsones vārdā nosaukto balvu. Pērn to saņēma zviedru dramatiskais soprāns Nīna Stemme.  

Ar žurnāla Gramophone balvu par mūža ieguldījumu šogad pagodināts dievišķīgais angļu soprāns Emma Kērkbija, kura ir nepārspējama senās mūzikas interprete. Viņu dēvē par revolucionāru mākslinieci, kura pēdējos piecdesmit gados ir mainījusi klausītāju priekšstatu par seno mūziku. Balss skanējuma dabiskums, patiesīgums un atpazīstamība, dziedājuma emocionālā iedarbība, fokusēta pieeja repertuāram, muzicēšanas inteliģence – tas viss raksturo Emmas Kērkbijas mākslu. Kāds no viņas skatuves partneriem apsveikuma uzrunā Emmai Kērkbijai akcentēja: "Viņa nekad nav centusies pateikt – ieklausieties manā skaistajā balsī. Viņa centusies pateikt – ieklausieties stāstā, ko mēs mūzikā stāstām." Pirms piecpadsmit gadiem Emma Kērkbija dziedāja agrīno Georga Frīdriha Hendeļa operu ārijas Senās mūzikas festivālā Rundāles pilī.

Ceremonijas viesiem bija unikāla iespēja dzirdēt Emmas Kērkbijas balsi duetā ar Gada jaunā mūziķa titula ieguvēju kontrtenoru Jakubu Jozefu Orliņski. Viņi dziedāja fragmentu no Johana Sebastiāna Baha Tilge, Höchster, meine Sünden. Tas bija patiesi maģisks brīdis. Ceremonijas ierakstu var noskatīties mājaslapā medici.tv.   
    
Informācija par laureātiem: gramophone.co.uk/awards/2019

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja