Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Māris Kupčs Kopenhāgenas jaunajā opernamā iestudē Monteverdi operu Popejas kronēšana

Kopenhāgenas jaunajā opernamā diriģenta Māra Kupča vadībā 18., 20., 22. un 24. martā Dānijas publikai tiks piedāvātas 17. gadsimta itāļu komponista Klaudio Monteverdi pēdējās operas Popejas kronēšana pirmizrādes, ko atskaņos Kopenhāgenas operas jaunie solisti, kā arī baroka orķestris Collegium Musicum Riga, informēja Rīgas Senās Mūzikas centra pārstāve Laura Šarova.

Klaudio Monteverdi (Claudio Monteverdi, 1567-1643) opera Popejas kronēšana (L'incoronazione di Poppea, 1643) ir stāsts par mīlestību un nodevību Senajā Romā. Operā tiek stāstīts par skaisto Popeju, kura ir iemīlējusies imperatorā Neronā un alkst kļūst pat viņa sievu, taču, lai tas notiktu, ir jāatbrīvojas no imperatores Otavijas. Popejas kronēšana ir Monteverdi pēdējā opera, kas atspoguļo operas žanra pirmsākumus, vienlaikus norādot uz kompozicionāliem meklējumiem pēc āriju tipa melodijām.

Darbs pie operas iestudēšanas Kopenhāgenā norisinās jau no pagājušā gada novembra, kad diriģenta, senās mūzikas pētnieks un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Senās mūzikas katedras vadītāja Māra Kupča vadībā Kopenhāgenas operas spožie jaunās paaudzes solisti apguva Klaudio Monteverdi laika mūzikas specifiku, 17. gadsimta dziedāšanas, retorikas un ornamentikas tehnikas.

Šonedēļ ar Māri Kupču uz Kopenhāgenu ir devušies arī baroka orķestra Collegium Musicum Riga mūziķi Kristīne Stumbure (traversflautas), Agnese Kanniņa un Laura Šarova (baroka vijoles), Guna Jegorova (baroka alts), Māra Botmane (baroka čells) un Talitha Cumi Witmer (teorba), lai pēc intensīvām mēģinājumu dienām atskaņotu Monteverdi operas Popejas kronēšana pirmizrādes. Iestudējumu režisors - Ebbe Knudsen.

Šis gads senās mūzikas kolektīviem – baroka orķestrim Collegium Musicum Riga, baroka korim Collegium Choro Musici Riga un diriģentam Mārim Kupčam – solās būt piepildīts. Starp Rīgas Senās Mūzikas centra organizētajiem senās mūzikas festivāliem – Kurzemes-Zemgales hercogu Ketleru laika mūzikas un mākslas festivāls Vivat Curlandia! (20. – 21. jūlijs, Bauska), Rīgas Vēsturiskās mūzikas un dejas festivāls 2019 (augusts) - priekšā vēl gaidāmas operu viesizrādes Pēterburgā un Izraēlā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja