Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

No Londonas uz Minheni. Saimons Retls kļūs par Bavārijas Radio simfoniskā orķestra galveno diriģentu

Sers Saimons Retls 2023./2024. gada sezonā kļūs par Bavārijas Radio simfoniskā orķestra un Bavārijas Radio kora galveno diriģentu

Šajā amatā 65 gadus vecais britu mūziķis kļūs par Marisa Jansona pēcnācēju – latviešu maestro vadīja izcilo Minhenes orķestri no 2003. gada līdz savai nāvei 2019. gada beigās. Liverpūlē dzimušais Saimons Retls būs sestais Bavārijas Radio simfoniskā orķestra muzikālais līderis šā 1949. gadā dibinātā kolektīva vēsturē. Viņa priekšgājēji ir bijuši Eižens Johums, Rafaels Kubeliks, sers Kolins Deiviss, Lorins Māzels un Mariss Jansons. 

Līdz ar darba sākšanu Minhenē Saimons Retls 2023. gadā atstās Londonas simfoniskā orķestra muzikālā vadītāja amatu, kuru ieņem kopš 2017. gada. Iepriekš sers Saimons ir vadījis Birmingemas simfonisko orķestri (1980–1998) un Berlīnes filharmonijas orķestri (2002–2018).

Londonā ziņas par diriģenta aiziešanu tiek uztvertas ar skumjām – uzņēmīgais un dedzīgais, ar izcilām komunikācijas spējām apveltītais Saimons Retls ir bijis viens no aktīvākajiem jaunās Londonas koncertzāles projekta virzītājspēkiem (Londonas Mūzikas centru projektējis Ņujorkas arhitektu birojs Diller Scofidio + Renfro; plānotās izmaksas – 288 miljoni sterliņu mārciņu). Diriģents ir šīs ambiciozās, taču dažādu iemeslu dēļ iestrēgušās ieceres oficiālā seja, un viņa prombūtne nesola neko labu.

Sers Saimons turpinās sadarbību ar Londonas simfonisko orķestri, un pēc 2023. gada viņam uz mūžu tiks piešķirts goda diriģenta tituls. Līdera zaudēšana Londonai ir īpaši sāpīga breksita un pandēmijas apstākļos, kad kultūras un mākslas nākotne Lielbritānijā ir ļoti neskaidra. Saimons Retls vairākkārt ir uzsvēris, ka breksits kļūs par smagu triecienu Lielbritānijas kultūras dzīvei un negatīvi ietekmēs ārzemēs regulāri koncertējošu kolektīvu, piemēram, Londonas simfoniskā orķestra, stāvokli, jo daudzas turnejas kļūs neiespējamas birokrātisko un finansiālo apsvērumu dēļ.   

Interesanti, ka jau agrāk Saimons Retls ir teicis, ka Londona un Minhene ir divas lielpilsētas, kurās pietrūkst modernas, kvalitatīvas koncertzāles. Jaunas koncertzāles būvniecība ir arī viena no Bavārijas Radio simfoniskā orķestra prioritātēm – celtniecību paredzēts sākt 2022. gadā un pabeigt trijos četros gados. Šo projektu, ko finansē Bavārijas federālās zemes valdība, visiem spēkiem ir atbalstījis Mariss Jansons. Arhitektūras konkursā ir uzvarējis Brēgencas birojs Cukrowicz Nachbaur Architekten.

Minhenes orķestris uzskata, ka Saimons Retls ir ideāli piemērots vadītājs kolektīva jaunās mājvietas mākslinieciskās koncepcijas izstrādei un īstenošanai. Turklāt visur, kur viņš ir strādājis, viņš allaž ir veltījis enerģiju izglītības programmām, digitālajām aktivitātēm, simfoniskās mūzikas popularizēšanai un jaundarbu pasūtīšanai. Diriģenta repertuārs aptver spektru no baroka līdz laikmetīgajai mūzikai.    

Pie Bavārijas Radio simfoniskā orķestra pults Saimons Retls pirmo reizi stājās 2010. gadā. Šajos sadarbības gados ir izskanējušas daudzas programmas, iznākuši Vāgnera Reinas zelta un Valkīras, kā arī Mālera Dziesmas par zemi ieraksti. Saimons Retls uzsver, ka orķestra piedāvājumu kļūt par galveno diriģentu ir pieņēmis personisku iemeslu dēļ: postenis Minhenē ļaus labāk sabalansēt dzīvi un darbu, mūziķis būs tuvāk mājām – viņš kopā ar sievu čehu mecosoprānu Magdalēnu Koženu un viņu trim skolas vecuma bērniem dzīvo Berlīnē. Līgums ar Bavārijas orķestri parakstīts uz pieciem gadiem un paredz iespēju to pagarināt. 

Informācija: www.br-so.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja