Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

No mīlestības līdz mīlas nāvei. Andris Vecumnieks iepazīstinās ar romantisko simfoniju

Liepājas koncertzāles Lielais dzintars izglītojošais lekciju cikls Dzintara muzikālo sarunu klubs turpina papildināt mūzikas entuziastu zināšanas par Eiropas un pasaules mūzikas vēsturi. Otrdien, 1. martā, plkst. 18 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors un diriģents Andris Vecumnieks klausītājus iepazīstinās ar romantisma laikmeta simfoniju un tās ceļu no mīlestības līdz mīlas nāvei.

"Romantisma laikmets mākslā ienāk ar subjektīvā glorifikāciju un personisko, individuālo problēmu atspoguļošanas prioritāti. Pirmo reizi atbrīvoja komponistu emocijas, un "punķi un asaras" kļuva par mākslinieciskās izpausmes galveno tēmu. Viena no šīm tēmām ir mīlestība – kādam neprātīga, kādam apmāta, vēl kādam citam – aizliegtā, kaislīgā, apgarotā. Romantiskās simfonijas ceļš no mīlas līdz mīlas nāvei ļaus ieskatīties dažu romantisma laikmeta komponistu daiļradē un salīdzināt romantisma attīstību gadsimta griezuma kontekstā," ar gaidāmo lekciju iepazīstina profesors Andris Vecumnieks.

Andris Vecumnieks ir pieredzes bagāts komponists, diriģents, muzikologs un JVLMA Orķestra diriģēšanas katedras vadītājs, arī Muzikoloģijas un Kompozīcijas katedru docētājs. 2015. gadā ieguvis mākslas zinātņu doktora grādu (Dr. art.) par mūzikas teatralitātes problēmām. Vecumnieks ir lasījis vairāk nekā 60 akadēmiskās lekcijas un vadījis vairāk nekā 40 meistarklases un meistardarbnīcas Latvijā un ārvalstīs. Kā diriģents sniedzis aptuveni 400 koncertu dažādās pasaules vietās un bieži sadarbojas ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un Liepājas Simfonisko orķestri. Viņa komponētie skaņdarbi atrodami Latvijas un starptautiskajā koncertapritē. Vecumnieks ir Latvijas Komponistu savienības biedrs un padomes loceklis un kopš 2012. gada tiek regulāri pieaicināts kā Lielās Mūzikas balvas žūrijas komisijas loceklis un žūrijas priekšsēdētājs, Latvijas un starptautisko konkursu žūrijas loceklis.

Dzintara muzikālo sarunu klubs ir platforma kopīgām sarunām, diskusijām un viedokļu apmaiņai, kurā aicināti iesaistīties gan kaislīgi melomāni, gan aizrautīgi mākslas baudītāji, gan zinātkāri studenti un ieinteresēti entuziasti. Izglītojošais lekciju cikls interesentiem bez dalības maksas pieejams kā klātienē, Lielā dzintara Kamerzālē, tā tiešsaistē no jebkuras vietas pasaulē video konferences veidā. Cikla tikšanās reizēs – lekcijās – ir iespēja sastapties gan ar mūzikas pētniekiem, gan praktiķiem, uzklausot stāstus un iepazīstot īpaši izmeklētus audio un video materiālus.

Sarunu klubam interesenti var pievienoties jebkurā laikā. Lai reģistrētu dalību klātienes apmeklējumam, aicinām sazināties ar koncertzāles informācijas centru, rakstot uz e-pastu: [email protected] vai zvanot pa tālr.: 634 24 555. Lai reģistrētos attālinātai dalībai video konferencē, aicinām aizpildīt pieteikuma veidlapu vietnē: https://ieej.lv/dzintara-sarunu-klubs. Tiešraides laikā reģistrētiem skatītājiem būs iespēja uzdot savus jautājumus "tērzētavā". Lekcijas video pārraide būs pieejama tikai tiešraides brīdī.

Video tiešraide dalībniekiem bez iepriekšējas reģistrācijas būs pieejama arī koncertzāles Lielais dzintars sociālā tīkla Facebook profilā un Youtube kontā. Katras lekcijas norises ilgums: aptuveni 1 stunda 30 minūtes. Dalība: bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja