Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Norisināsies JVLMA mūsdienu mūzikas festivāls deciBels

No 18. līdz 22. martam norisināsies JVLMA mūsdienu mūzikas festivāls deciBels 2024, informēja JVLA pārstāve Paula Prauliņa.

REGNUM VEGETABILE
19.03.2024., 19.00, JVLMA Lielajā zālē
Piedalās: Demija Nate Ozoliņa (flauta), Renāte Lodziņa (oboja), Laima Ratniece-Miltiņa (klarnete), Gunārs Mūrnieks (vijole), Klinta Kluce (alts), Klāvs Jankevics (čells), Āre Lote Kolbeinsens (ģitāra), Mauro Lanca, Andrea Valle, Anderšs Tveits (elektronika, skaņas dizains), diriģents Guntis Kuzma.

Programmā: Mauro Lanca, Andrea Valle Regnum Vegetabile 6 instrumentiem un elektromehāniskām ierīcēm (2014);

Anderšs Tveits Jo-Ha-Kyû (for Levi) (2017) daudzkanālu elektronikai;

Anderšs Tveits Mesmerisms no.1 (2022) video un daudzkanālu elektronikai;

Anderšs Tveits Ombre Cinesi (2016/18) sagatavotai ģitārai un daudzkanālu elektronikai;

Jau otro reizi mūsu festivālā pievērsīsimies aktuālā itāļu komponista Mauro Lancas (Mauro Lanza, 1975) daiļradei. Šoreiz – atskaņojot skaņdarbu Regnum Vegetabile sešiem instrumentiem un elektromehāniskām ierīcēm, kura tapšanā un atskaņošanā līdzdarbojas arī skaņas dizaineris Andrea Valle. Skaņdarbs ir viena daļa no cikla Systema Naturae, kurš sastāv no četriem skaņdarbiem: Regnum Animale, Regnum Vegetabile, Regnum Lapideum, Fossilia. Viss cikls, kura ilgums ir ap 85 minūtēm, ir sava veida katalogs dažādām iedomātām radībām, par iedvesmu izmantojot Viduslaiku bestiaria, herbaria un lapidaria tradīciju un sistemātisko dabas klasifikāciju, kuru radīja botāniķis Karls Linnejs. Četri skaņdarbi tālāk dalās vairākos īsos fragmentos, katrs no tiem attiecas uz noteiktu iedomātu sugu, kurai tiek piešķirts iedomāts vārds binomiskajā nomenklatūrā. Blakus sešiem mūzikas instrumentiem atskaņojumā piedalās arī spuldzes, ermoņikas, fēni, radio u.c. datora kontrolēti instrumenti. Rezultāts ir fascinējoša saspēle starp mūzikas un trokšņu pasaulēm, tiltiem starp priekšmetu radītām skaņām un mūzikas instrumentiem. Nozīme ir arī vizuālajam aspektam, visi šie sadzīves priekšmeti tiek ieskandināti reālajā laikā balstoties uz komponista partitūru.

Systema Naturae ir globāls laikmetīgās mūzikas hīts, kurš jau ticis atskaņots koncertos Berlīnē, Milānā, Ņujorkā, Grācā, Hadersfīldas laikmetīgās mūzikas festivālā, Time of Music festivālā Vitasāri Somijā un citur.

Koncerta 2. daļā uzstāsies elektroniskās mūzikas komponists no Norvēģijas Anderšs Tveits (Anders Tveit, 1977). Komponists ir viens no izcilākajiem telpiskās skaņas meistariem Ziemeļu reģionā, viņa skanējumu raksturo fakturāla un tembrāla bagātība, sintētisko un dabisko skaņas avotu pielietojums.

Jo-Ha-Kyû (for Levi) (2017) Skaņdarbs ir eksperimentu sērijas rezultāts, darbojoties ar modulāciju un kustību principiem, kuras sastopam tradicionālajās japāņu mākslas formās. Iedvesma rasta arī no paša materiāla – izlietotiem materiāliem, atrastiem objektiem, dažādiem sintētiskajiem un akustiskajiem materiāliem.

Mesmerisms no.1 (2022) Šī skaņdarba uzmanības centrā ir magnētiskie lauki. Primārie materiāli ir elektromagnētisko lauku ieraksti un datora ģenerēti attēli. Par pamatu iedvesmai un mākslinieciskajai izpētei kalpo dzīvnieku magnētisma vai mesmerisma teorija, kuru 18. gadsimtā radīja vācu ārsts Francis Mesmers.

Ombre Cinesi (2016/18) pieder skaņdarbu sērijai, kuros tiek izmantoti dati no iepriekšējiem atskaņojumiem – ar kustības uztveres tehnoloģiju ir saglabātas mūziķu fiziskās kustības un žesti. Tie tiek izmantoti kā pamats jauna darba radīšanai, kurā oriģināls eksistē tikai kā abstrakcija jaunā darba ietvaros, no tā arī nosaukums “ēnu spēle”.

Koncertu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Erasmus+ un Norvēģijas Komponistu savienība.

ALPHABETUM
20.03.2024, 18.00, JVLMA Lielajā zālē.
Piedalās:
JVLMA jauktais koris, diriģē kora diriģēšanas nodaļas studenti Henrijs Rolands Kalniņš, Justīne Elza Jaudzema, Alise Līva Jansone, Emīlija Marta Paidere, Ainārs Kiserovskis, Jēkabs Bernāts, Aleksandra Špicberga, Anna Istratija, Karīna Jablonska, Hanna Cinovska, Santa Lūsa, Laura Ozoliņa, Svens Linga, Laura Rozenberga.

Programmā:
JVLMA un Norvēģijas Mūzikas akadēmija kompozīcijas studentu skaņdarbi. Autori - Annika Lanka, Sintija Onužāne, Marina Anna Timofejeva, Sniedze Prauliņa, Žanete Spirka, Amo Pambianchi, Annija Anna Zariņa, Renārs Veličko, Jēkabs Bernāts, Dāvids Balodis, Kristiāns Patriks Krastiņš, Simon Rottingen, Dāvis Vilks, Andris Sējāns.

Šajā vakarā dzirdēsim 14 jauno diriģentu un 14 jauno komponistu vairāku mēnešu sadarbības rezultātu - 14 jaundarbu atskaņojumus.

 

MAETRIX
21.03.2024, 18.00, JVLMA Lielajā zālē
Piedalās: Espens Bergs (klavieres, Norvēģija) un JVLMA/RDKS/JMRMV apvienotais bigbends.

Programmā: Espena Berga oriģinālmūzika
Espens Bergs ir starptautisku atzinību izpelnījies norvēģu džeza pianists, kurš varākkārt ticis izvēlēts par Norvēģijas džeza vēstnieku. Viņa klavierspēles un kompozīcijas stils ir stingri balstīts klasiskās džeza mūzikas tradīcijās, bet tam tiek pievienots Skandināvijai raksturīgais plašums, nosvērtība, ritmiskā daudzveidība. Mūzikā ir dzirdamas tautas mūzikas intonācijas, kas transformē arī solista spēli, piešķirot tai diatoniskāku skanējumu. Espena komponētajai mūzikai, gan Maetrix, kas ticis pasūtīts un rakstīts Trondheimas džeza orķestrim, kā arī citiem darbiem raksturīga netradicionāla instrumentācija, kur parādās divi bungu komplekti, vibrofons, stīgu instrumenti un vokāls, kas arī nebūt nav tradicionāls džeza bigbends. Tam ir ļoti būtiska loma skanējuma krāsai.

Uzstāšanās kopā ar šāda pasaules līmeņa džeza mūziķi ir vienreizēja iespēja JVLMA studentiem, Rīgas Doma kora skolas un Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas audzēkņiem ne tikai apgūt jaunu repertuāru un smelties pieredzi darbā ar pasaules līmeņa māksliniekiem, bet arī vistiešākajā un nepastarpinātākajā veidā līdzdarboties patiešām visaktuālākajā, kas šobrīd notiek džeza pasaulē.

https://espenberg.no


HEXAGONUM
22.03.2024., 18.00 JVLMA Lielajā zālē
Piedalās klavieru duets Juris Žvikovs un Sanita Glazenburga.
Programmā:
Šo programmu veido trīs JVLMA kompozīcijas studentu un trīs kompozīcijas meistaru darbi. Koncerta dramaturģija ir izveidota tā, ka “jaunie” un “meistari” ir salikti pa pāriem: Marina Anna Timofejeva--Dimitris Maronidis, Henrijs Poikāns--Mortons Feldmans, Annija Anna Zariņa--Ģērģs Ligeti. Šie pāri veido trīs līnijas, kuru vienā galā ir topošais, bet otrā “klasiķis”. Vizuāli kontemplējot un spēlējoties ar šīm līnijām, var izveidot skaistu sešstūri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja