Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Operas Turandota iestudējums svin 50 gadu jubileju

Džakomo Pučīni operas Turandota inscenējums Latvijas Nacionālajā operā šoziem svin piecdesmito jubileju. Maestro Riharda Glāzupa, režisora Jāņa Zariņa, scenogrāfa un kostīmu mākslinieka Edgara Vārdauņa iestudējuma pirmizrāde notika 1973. gada 29. decembrī ar Žermēnu Heini-Vāgneri titullomā un Kārli Zariņu Kalafa lomā.

Turandotas izrāde 2024. gada 5. janvārī būs veltīta iemīļotā iestudējuma jubilejai. LNO Beletāžas zālē pulksten 18.00 izrādes apmeklētāji ir aicināti tikties ar trim spilgtām solistēm, kas dažādos laikos ir interpretējušas titullomu šajā meistardarbā: muzikoloģe Liene Jakovļeva sarunāsies ar Solveigu Raju, Ievu Kepi un Jūliju Vasiļjevu.

Turandota ir Džakomo Pučīni pēdējā opera, tās noslēguma duetu un finālu pēc komponista nāves pabeidza Franko Alfāno. Šīs operas pasaules pirmizrāde izskanēja 1926. gadā Milānas Teatro alla Scala. Apbrīnojami skaistā, taču ledusaukstā ķīniešu princese Turandota ir gatava sūtīt nāvē katru precinieku, kas nespēs atminēt viņas trīs mīklas, bet princis Kalafs ir gatavs cīņai par Turandotas sirdi.

Mūsu operteātra 1973. gada Turandotas uzvedums piedzīvojis četrus atjaunojumus, pirmo no tiem veidojis režisors Oļģerts Šalkonis, bet turpmākos – režisors Guntis Gailītis, kas oriģinālā iestudējuma tapšanas laikā bija Jāņa Zariņa asistents. Turandotas nesenākais atjaunojums tapis 2017. gadā; komandā strādāja muzikālais vadītājs Mārtiņš Ozoliņš, scenogrāfs Juris Salmanis, kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka un horeogrāfe Elita Bukovska.

Piecdesmit gadu laikā šajā iestudējumā galvenās lomas dziedājuši spoži latviešu mākslinieki, kā arī daudzi viessolisti. Šī gada decembrī titullomā debitēja Latvijas Nacionālās operas soliste Jūlija Vasiļjeva, kura Turandotu interpretēs arī 5. janvāra izrādē. Pirmo reizi Latvijas skatītājiem būs iespēja iepazīt franču-tunisiešu tenoru Amadi Lagu (Amadi Lagha), kas atveidos Kalafa lomu. Liu lomā – Dana Bramane, Timura lomā – Krišjānis Norvelis. Pie diriģenta pults Mārtiņš Ozoliņš.

Biļetes uz jubilejas izrādi 5. janvārī var iegādāties Latvijas Nacionālās operas un baleta kasēs, kā arī internetā: https://biletes.opera.lv/lv/events/view/227.

Sarunu ar dziedātājām aicināti apmeklēt izrādes skatītāji, uz šo pasākumu atsevišķas biļetes nav jāiegādājas.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja