Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Orientējos uz skanējumu. Klauss Mekele kļūs par Amsterdamas Concertgebouw orķestra galveno diriģentu

Divdesmit sešus gadus vecais somu diriģents Klauss Mekele izraudzīts par maestro Marisa Jansona kādreiz vadītā Amsterdamas Karaliskā Concertgebouw orķestra astoto galveno diriģentu

Divdesmit gadu vecumā Klauss Mekele diriģēja Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra Vecgada koncertu Lielajā ģildē (2016. gada decembrī). Kopš tā laika Latvijā viņš nav atgriezies, jo kļuvis pārāk aizņemts un dārgs. 1996. gadā dzimušais Klauss Mekele ir viens no pieprasītākajiem diriģentiem pasaulē, kurš ieņem svarīgus amatus – viņš ir Oslo filharmonijas orķestra galvenais diriģents, Parīzes orķestra (Orchestre de Paris) muzikālais vadītājs un Turku Mūzikas festivāla mākslinieciskais vadītājs.

Laikabiedru darbi

10. jūnijā Amsterdamas Karaliskais Concertgebouw orķestris paziņoja, ka sāks desmit gadu sadarbību ar Klausu Mekeli: 2022./2023. gada sezonā somu diriģents kļūs par orķestra māksliniecisko partneri (strādās ar kolektīvu piecas nedēļas sezonā) un 2027. gadā – par galveno diriģentu (kopā ar orķestri pavadīs vismaz 12 nedēļu sezonā). Klauss Mekele būs astotais līderis ievērojamā, 1888. gadā dibinātā ansambļa vēsturē, kurā viņa vārds būs ierakstīts līdzās Vilemam Kesam (orķestri vadījis 1888.–1895. gadā), Vilemam Mengelbergam (1895–1945), Eduardam van Beinumam (1945–1959), Bernardam Haitinkam (1961–1988), Rikardo Šaijī (1988–2004), Marisam Jansonam (2004–2015) un Daniēlem Gati (2016–2018). Daniēle Gati zaudēja amatu, jo tika apvainots seksuālā vardarbībā, taču viņš pats savu vainu kategoriski noliedza.

Klauss Mekele debitēja pie Concertgebouw pults 2020. gada septembrī. Viņam uzreiz izveidojās tik labs kontakts ar mūziķiem, ka viņu uzaicināja diriģēt orķestri vēl divas reizes tajā pašā sezonā un divas reizes 2021./2022. gada sezonā, arī vieskoncertos Hamburgā un Reikjavīkā. Saskaņā ar Concertgebouw tradīciju mūziķi paši pieņem lēmumus, kas ir saistīti ar orķestra māksliniecisko attīstību, un nosaka, kurš būs tā nākamais galvenais diriģents.

2022./2023. gada sezonu Klauss Mekele kopā ar orķestri atklās augustā Amsterdamas Concertgebouw koncertzālē, Ķelnes un Berlīnes filharmonijā, programmā skanēs Kaijas Sāriaho opuss Orion un Gustava Mālera Sestā simfonija. Nākamajā sezonā viņš diriģēs vēl četras programmas (Žans Sibēliuss un Volfgangs Amadejs Mocarts novembrī; Sauli Zinovjevs, Aleksandrs Raskatovs un Igors Stravinskis decembrī; Džimijs Lopess, Ernests Blohs un Rihards Štrauss janvārī; Klods Debisī, Sallija Bīmiša un Moriss Ravels aprīlī), tajās ir iekļauti arī mūsu laikabiedru darbu pirmatskaņojumi.

1996. gadā dzimušais Klauss Mekele ir viens no pieprasītākajiem diriģentiem pasaulē, kurš ieņem svarīgus amatus. Foto – Marko Borggrēve

"Šis ir patiesi ekstraordinārs orķestris, un tam nav līdzīga," saka Klauss Mekele. "Ir pārāk daudz īpašību, lai tās uzskaitītu. Esmu diriģents, kas orientējas uz skanējumu, un varu teikt – ja jūs vienreiz būsiet dzirdējis šo orķestri, jūs to neaizmirsīsiet," viņš piebilst. Concertgebouw ne tikai spēlē simfonisko mūziku, bet līdzās citiem kolektīviem arī piedalās Nīderlandes Nacionālās operas izrādēs. Klauss Mekele ir gatavs sākt diriģēt operu, kad to atļaus viņa darba grafiks. Viņš arī veiks ierakstus ar Amsterdamas orķestri un kuplinās ansambļa apjomīgo diskogrāfiju.

Sibēliusa cikls

Klauss Mekele ir studējis diriģēšanu un čella spēli Žana Sibēliusa akadēmijā Helsinkos. Kā solists viņš uzstājies ar Somijas orķestriem un muzicējis kamermūzikas sastāvos. Viņš ir diriģējis Bavārijas Radio simfonisko orķestri, Minhenes filharmonijas orķestri, Londonas filharmonijas orķestri, Hamburgas Elbas filharmonijas orķestri, Florences Maggio Musicale orķestri, Mālera kamerorķestri, Čikāgas un Sanfrancisko simfonisko orķestri un Klīvlendas orķestri.

Šā gada vasarā viņš kopā ar Oslo filharmonijas orķestri piedalīsies festivālā BBC Proms Londonā. Drīzumā Verbjē festivālā Šveicē Klauss Mekele diriģēs Verbjē festivāla orķestri un kamerorķestri, kā arī pats uzstāsies kā kamermūziķis. 2022./2023. gada sezonā somu diriģents pirmo reizi stāsies pie Berlīnes filharmonijas orķestra, Ņujorkas filharmonijas orķestra, Vīnes simfoniskā orķestra un Leipcigas Gewandhaus orķestra pults.

Oslo filharmonijas orķestris Klausa Mekeles vadībā ir ierakstījis pilnu Sibēliusa simfoniju ciklu, ko šogad martā izdeva ierakstu kompānija Decca Classics. Visas Sibēliusa simfonijas Klauss Mekele kopā ar Oslo orķestri pavasarī atskaņoja Vīnes koncertzālē un Elbas filharmonijā, dažas no Sibēliusa simfonijām – Parīzes filharmonijā un Londonas Bārbikena centrā. Atsauksmes bija entuziasma pilnas. Kā zināms, arī Oslo orķestri savulaik vadījis Mariss Jansons (no 1979. līdz 2002. gadam).

Informācija: klausmakela.comconcertgebouworkest.nl

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja