Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Par godu Gunāra Astras 90. dzimšanas dienai Jānis Šipkēvics izdod dziesmu Sēkla sniegā

Šodien, 22.oktobrī, Latvijas brīvības cīnītājam Gunāram Astram būtu 90. dzimšanas diena. Šim notikumam par godu klajā nākusi mūziķa Jāņa Šipkēvica (Shipsea) dziesma Sēkla sniegā. Skaņdarbā ir dzejnieka Knuta Skujenieka ieslodzījuma laikā Mordovijā rakstītās dzejas rindas.

Sēkla sniegā ir tituldziesma topošai dokumentālai filmai Gunārs Astra. Pret straumi, kuru skatītāji uz ekrāniem ieraudzīs nākamā gada nogalē. Videoklipā iekļauti kadri no topošās filmas, kas top studijā Skuba films sadarbībā ar Atom Art. Filmas tapšanu atbalsta Nacionālais kino centrs un Latvijas televīzija.

Radošā komanda: režisore Liene Laviņa, producents Sandijs Semjonovs, scenārija autors Gundars Rēders, operators Aleksandrs Grebņevs, Jānis Indriks, Krists Spruksts, kā arī animatori Edmunds Jansons un Linda Stūre.

Filmas varoņi ir tēlnieks Gļebs Panteļējevs, kurš radījis pieminekli Gunāram Astram. Piemineklis tiks atklāts šī gada 15. decembrī pie Rīgas apgabaltiesas.

Filmā redzēsim bijušo politieslodzīto Intu Cālīti, Jāni Rožkalnu un viņa sievu Guntu, dzejnieku un arī bijušo politieslodzīto Knutu Skujenieku, mācītāju Juri Rubeni, operatoru Raiti Valteru, publicistu un bijušo hipiju Alfrēdu Stinkulu, Gunāra brāli Leonu Astru, audžumeitu Diānu Vagali un citus Gunāra Astras līdzgaitniekus.

Gunārs Astra ir viens no ievērojamākajiem pretpadomju aktīvistiem, kas nevardarbīgi pretojās padomju okupācijas varai Latvijā pagājušā gadsimta 60.-80. gados. Īpaša nozīme ir viņa runai 1983. gada 15. decembrī. Toreiz LPSR Augstākās tiesā viņš teica pēdējo vārdu. Runa beidzas ar mūsdienās daudz citēto frāzi "Es ticu, ka šis laiks izgaisīs kā ļauns murgs. Tas dod man spēku šeit stāvēt un elpot."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja