Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Par jauno LNSO muzikālo līderi kļūs 22 gadus vecais somu diriģents Tarmo Peltokoski

No 2022./2023. gada koncertsezonas Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents būs 22 gadu vecais somu diriģents Tarmo Peltokoski, šodien paziņoja LNSO

"Pasaulē ir daudz talantīgu jauno diriģentu, un vairākus no tiem mēs bijām aicinājuši iepriekšējās sezonās stāties pie LNSO diriģenta pults, domājot par nākamo orķestra galveno diriģentu. 2022. gada janvārī Rīgā no Somijas ieradās Tarmo Peltokoski, un jau otrajā mēģinājumu dienā bija skaidrs – šis ir mūsu diriģents! Viņš aizrāva mūziķus ar savām pārliecinošajām muzikālajām idejām un sajūsmināja ar inteliģento cieņu pret mūziku un atskaņotājiem – kopīgais darbs bija īsti svētki. Četrus mēnešus pēc mūsu pirmās tikšanās esam ļoti priecīgi paziņot, ka no 2022./2023. gada sezonas Tarmo Peltokoski būs LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents. Mūs gaida krāsains un pārsteigumu pilns ceļojums mūzikas pasaulē," uzsver LNSO direktore Indra Lūkina.

Tarmo Peltokoski saka: "Ir liels gods tikt izvēlētam par LNSO māksliniecisko vadītāju un galveno diriģentu. LNSO ir izcils orķestris. Man ir daudz ideju, un esmu īpaši sajūsmināts par iespēju ar savām programmām veidot orķestra māksliniecisko seju."

LNSO mākslinieciskais padomnieks un orķestra iepriekšējais muzikālais līderis Andris Poga uzslavē Tarmo Peltokoski harismu un saikni ar mūziķiem: “Pagājušajā gadā, kad daudzi koncerti pandēmijas dēļ bija skatāmi tikai tiešsaistē, pievērsu uzmanību koncertam no Brēmenes, kur Vācu kamerfilharmonija spēlēja tobrīd pasaulē nevienam nezināma somu talanta vadībā. Acīmredzama bija šī jaunā diriģenta harisma un oriģināls viedoklis par atskaņojamo mūziku. Nolēmu uzaicināt viņu uz Rīgu, un jau pirmajos mēģinājumos bija skaidrs, ka mūziķi viņam uzticas. Rezultāts koncertā bija nepārprotams – simpātijas ir abpusējas. Esmu pārliecināts, ka Tarmo darbs LNSO galvenā diriģenta amatā būs produktīvs un aizraujošs kā mūziķiem, tā klausītājiem un ka viņš turpinās to repertuāra virzienu, ko bijām attīstījuši pēdējos gadis, un, protams, lūkosies uz arvien jaunām virsotnēm."

2021. gada jūnijā Tarmo Peltokoski izpelnījās atzinību, Vācijā debitējot ar Brēmenes Vācu kamerfilharmonijas orķestri. Viņa meistarība, zinātkāre un kaismīgā iedziļināšanās detaļās par katru orķestra dalībnieku radīja lielisku augsni debijai, padarot koncertus par īstu veiksmes stāstu. Sekoja uzaicinājumi uzstāties atkārtoti. 2022. gada februārī Tarmo Peltokoski tika piešķirts orķestra galvenā viesdiriģenta tituls. 

2021./2022. gada sezonā diriģents debitēja simfoniskās mūzikas koncertā ar Berlīnes Komiskās operas orķestri, pirmoreiz diriģēja Frankfurtes Radio simfonisko orķestri un Francijas Radio filharmonijas orķestri.

Drīzumā mākslinieks debitēs Reingavas festivālā, Šlēsvigas-Holšteinas festivālā, Bēthovena festivālā Bonnā, Ķelnes filharmonijā, kā arī pie Amsterdamas Concertgebouw orķestra, Berlīnes Konzerthaus orķestra, Berlīnes Radio simfoniskā orķestra, Toronto simfoniskā orķestra, Roterdamas filharmoniķu un Tulūzas Nacionālā Kapitolijas orķestra pults.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja