Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Rīgas Domā izskanēs diriģenta Jāņa Dūmiņa 100. gadadienai veltīts koncerts

Tieši izcilā virsdiriģenta un pedagoga Jāņa Dūmiņa dzimšanas dienā, 30. martā, plkst. 19 Rīgas Domā izskanēs koncerts, kas veltīts viņa 100. gadadienai.

Pēc profesora meitas Ilzes Dūmiņas-Krojas un Dūmiņa fonda iniciatīvas koncertā aicināti savulaik J. Dūmiņa vadītais Valsts Akadēmiskā koris Latvija, šoreiz tā galvenā diriģenta un mākslinieciskā vadītāja Māra Sirmā un arī profesora J. Dūmiņa kādreizējā maģistranta, Latvijas Nacionālās operas diriģenta Andra Veismaņa vadībā.

Koncertā piedalīsies arī vijolnieks, profesors Juris Švolkovskis un dziedātāja Ieva Parša. Savukārt Rīgas Doma meiteņu koris Tiara un diriģente Aira Birziņa atskaņos IV Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku programmas skaņdarbam V.A. Mocarta kantātei bērnu korim Gatavošanās koncertam ar solisti Luīzi Annu Razdovsku un koncertmeistari Veroniku Rinkuli, ko savulaik svētku programmā iekļāva ar J. Dūmiņa gādību. Pie Rīgas Doma ērģelēm Aigars Reinis.

Jubilejas koncertā varēs iejusties profesora radošās personības lielumā, atcerēties gan viņa vokāli simfoniskās mākslas pamatīgumu, gan latviešu kora klasikas smalkjūtīgo noskaņu autentiskumu.

Jānis Dūmiņš bija izcila un unikāla personība latviešu kormūzikas vēsturē - inovators, jaunu ideju meklētājs un realizētājs, lielu projektu dibinātājs un vadītājs. Viņš ir bijis goda virsdiriģents 13 Vispārējos dziesmu svētkos, svētkos Rīgai 800, 7 skolu jaunatnes un 6 studentu dziesmu svētkos, tādējādi kļūstot par diriģentu ar visilgāko dziesmusvētku virsdiriģenta stāžu.

"Virsdiriģents, bez kura vairāk nekā pusgadsimtu nebija iedomājami nevieni Dziesmu svētki; autoritatīvs pedagogs, kurš mūziķa sūtībai sagatavojis pāri par 100 savu audzēkņu Latvijā un Gruzijā; interprets ar fascinējošu māksliniecisko kvēli, kā arī izcils mūzikas profesionālis, monumentālu vokāli simfonisko partitūru suverēns tulkotājs un drosmīgs, aizrautīgs jaunu ceļu gājējs, cienīts un godāts kā Latvijā, tā citviet pasaulē - tāds bija Jānis Dūmiņš," diriģentu raksturo ērģelnieks Aigars Reinis.

Jāņa Dūmiņa spilgtais talants sakņots muzikāli apdāvinātās ģimenes un 20., 30. gadu Rīgas, kā arī Baldones muzikālajās tradīcijās, kas raisījušas interesi gan kora, gan vijoles mākslā. Ja ne kreisās rokas saslimšana, kas J. Dūmiņam lika pārtraukt vijoles studijas, Latvija būtu lepojusies ar lielisku vijolnieku. Taču nolemtības smagums vērtās par lielāko laimi, kad 25 gadus vecais dedzīgais diriģents pirmoreiz īsti apjauta virsdiriģenta darba sūtību,  rūpīgi gatavojot Dziesmusvētkiem viņam uzticētos Ogres rajona korus. Kā pirmais no pēckara izcilās diriģentu plejādes J. Dūmiņš stājās apvienotā kora priekšā jaunatklātajā Mežaparka Lielajā estrādē 1955. gadā. Turpmāko 53 gadu laikā vecmeistars 14 reizes vadījis Latvijas Lielo kori, kas ir līdz šim lielākais viena diriģenta devums Dziesmusvētku vēsturē.

J. Dūmiņš apbalvots ar Valsts prēmiju (1958) un Tautas skatuves mākslinieka goda nosaukumu  (1977); ir Trīszvaigžņu ordeņa virsnieks (1996) un Latvijas Zinātņu akadēmijas padomes goda loceklis (1997); Teodora Reitera fonda un Rīgas Latviešu biedrības biedrs.

Biļetes wwwbilesuparadize.lv un Rīgas Doma kasē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja