Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rīgas Domā norisināsies trīs Sezāra Franka divsimtgadei veltīti koncerti

Trīs koncertos deviņi latviešu ērģelnieki izspēlēs gandrīz visus nozīmīgākos franču romantisma laikmeta komponista Sezāra Franka ērģeļskaņdarbus, šādi atzīmējot diženā ērģeļmūzikas metra divsimto gadadienu.

Koncerti notiks Rīgas Domā 35. Starptautiskā ērģeļmūzikas festivāla ietvaros – 20. jūlijā, 22. jūlijā un 3. augustā plkst. 19.00. Muzicēs ērģelnieki – Larisa Bulava, Kristīne Adamaite, Liene Andreta Kalnciema, Edīte Alpe, Larisa Carjkova, Jolanta Barinska, Ilona Birģele, Diāna Jaunzeme-Portnaja un Jānis Karpovičs.

Savukārt ar Sezāra Franka sakrālajām dziesmām iepazīstinās jaunais daudzsološais tenors Dainis Kalnačs, bet franču valodā sarakstītās laicīgās dziesmas izdziedās soprāns Ilze Grēvele Skaraine. 

Sezārs Franks pilnā vārdā Sezārs Ogists Žans Gijoms Ibērs Franks dzimis 1822. gada 10. decembrī. Bijis 19. gadsimta beļģu izcelsmes franču komponists, ērģelnieks, pianists un mūzikas pedagogs. 1858. gadā Sezārs Franks kļuva par Parīzes Svētā Klotides bazilikas ērģelnieku, par ko nostrādāja līdz mūža galam. 1872. gadā kļuva par Parīzes konservatorijas profesoru. Viņa skolnieku vidū ir Vensāns d'Endī, Ernests Šosons, Luijs Vjerns, Šarls Turnemīrs, Gijoms Lekjē un Anrī Diparks.

Lai arī Sezāra Franka ērģeļdarbu nav daudz, tomēr tie katrs ir ļoti nozīmīgs pasaules ērģeļkultūrā. Pat tiek uzskatīts, ka Franka darbi ir likuši pamatu franču ērģeļmūzikas skolai.

Koncertos izskanēs paši zināmākie Sezāra Franka opusi:  6 skaņdarbu cikls, kurus Ferencs Lists ir uzskatījis par līdzvērtīgiem Johana Sebastiana Baha šedevriem. Tāpat arī 3 skaņdarbi, tostarp Heroiskais skaņdarbs, Lielais simfoniskais skaņdarbs, kā arī dzīves nogalē pabeigtie apjomīgie 3 korāļi, kas ir vieni no biežāk atskaņotajiem un nozīmīgākajiem skaņdarbiem visas romantiskās mūzikas vēsturē.

Biļetes www.bilesuparadize.lv un Rīgas Doma kasē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja