Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rīgas festivālu atklās Kremerata Baltica un franču pianists Likā Debargs

Šogad Rīgas festivālu 26. maijā Lielajā ģildē atklās pasaules mēroga zvaigznes – vijolnieka Gidona Krēmera dibinātais kamerorķestris Kremerata Baltica un viens no tā uzticamākajiem saspēles partneriem – franču pianists, klaviermūzikas pasaules sensācija - Likā Debargs. Koncertprogrammā skanēs Sezāra Franka un Miloša Magina skaņdarbi, informēja festivāla pārstāvji.

Rīgas festivāls tiks atklāts ar spožu un neatkārtojamu koncertu, kurā uz vienas skatuves satiksies viens no Eiropas ievērojamākajiem kamerorķestriem Kremerata Baltica un pianists Likā Debargs. Šī lieliskā tandēma lasījumā 26. maija vakarā uz Lielās ģildes skatuves izskanēs īsteni Latvijas koncertdzīves muzikālie retumi – izsmalcinātā franču romantiķa Sezāra Franka emocionālu pretstatu cauraustais Klavieru kvintets faminorā un divi Miloša Magina opusi – krāšņu harmoniju piesātinātais Stabat Mater un virtuozais Trešais klavierkoncerts, kurā atbalsojas ietekmes kā no skaņraža dievinātā Friderika Šopēna, tā arī augsti cienītā Bēlas Bartoka mūzikas valodas.

Likā Debargs klavierspēli sākotnēji studējis pie mūža lielāko daļu Parīzē aizvadījušā Miloša Magina studentes un uzaudzis viņa mūzikas ieskauts, tieši tādēļ Likā Debargs ir viens no kvēlākajiem un spilgtākajiem aizvadītā gadsimta poļu meistara saistošo melodiju un ekspresīvo harmoniju pilnās un nepelnīti piemirstās skaņumākslas vēstnešiem, un viņa lasījumā iepazīt Miloša Magina mūziku būs īpašs piedzīvojums. Likā Debargs tiek uzskatīts par fenomenāli apdāvinātu pianistu. Pēdējos gados pianists sniedzis simtiem izpārdotu koncertu un ierakstījis vairākus solo albumus mūzikas izdevniecībā Sony Classical.

Koncerti, kas būs dzirdami Rīgas festivālā:

3. jūnijā Lielajā ģildē - godalgotā Valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga 17. sezonas noslēguma koncerts. Diriģenta Normunda Šnē vadībā uzstāsies viens no savas paaudzes spilgtākajiem pianistiem Behzods Abduraimovs un kamerorķestris Sinfonietta Rīga.

7. jūnijā Mazajā ģildē koncertprogrammā Astors Pjacolla un Riharda Zaļupes jaundarbs muzicēs saksofonists Aigars Raumanis, sitaminstrumentālisti Reinis Tomiņš un Guntars Freibergs, kuri atskaņos Astora Pjacollas, Akira Jujama, Kloda Pikoro, Gabriela Ortisa un Riharda Zaļupes mūziku.

8. jūnijā VEF Kultūras pilī uzstāsies Latvijas Radio bigbends un amerikāņu džeza mūzikas zvaigzne Bobs Mincers - īstena saksofonspēles leģenda, izcils atskaņotājmākslinieks un meistarīgs komponists, kura veikumu vairākkārt atzinīgi novērtējuši arī prasīgie Grammy balvas eksperti. Boba Mincera vārds jau vairākas desmitgades saistās gan ar Losandželosas spilgto apvienību Yellowjackets, gan Ķelnē bāzēto Rietumvācijas Radio bigbendu. Amerikāņu mūziķa iezīmīgais saksofonspēles tembrs un neizsīkstošā enerģija krāšņo neskaitāmus ieskaņojumus, vairākas viņa kompozīcijas uzskatāmas par džeza standartiem.

9. jūnijā Dzintaru koncertzālē ar aizraujošu un neparastu koncertprogrammu uzstāsies dziedātājs, mūzikas un tekstu autors, producents Jānis Šipkēvics un starptautiski atzītais latviešu pianists Reinis Zariņš. Programmā Jāņa Šipkēvica oriģinālmūzika, Artura Maskata dziesmas ar Jāņa Šipkēvica vārdiem un Andra Dzenīša cikls balsij un klavierēm Baltas dziesmas pasaules pirmatskaņojums.

10. jūnijā Lielajā ģildē būs iespēja izbaudīt spožu programmu pianista Daumanta Liepiņa solokoncertā. Daumants Liepiņš ir neordinārs talants – smalks un iejūtīgs kamermūziķis. Viņa klavierspēle ir tehniski nevainojama, bet interpretācijas – saturiski pārliecinošas un emocionāli piepildītas. Programmā Daumants Liepiņš. Solokoncerts līdzās Pētera Vaska gleznainajiem dabas vērojumiem skanēs Artura Maskata īpaši Daumantam Liepiņam veltīts jaundarbs, kā arī Johannesa Brāmsa dinamiskā un emocionāli nospriegotā Trešā klaviersonāte un 20. gadsimta avangardista Ģērģa Ligeti iespaidīgās etīdes.

15. jūnijā Spīķeru koncertzālē koncertprogrammā Čellu mūzikas šarms uzstāsies astoņi talantīgi čellisti: Guna Šnē, Antons Trocjuks, Māra Botmane, Klāvs Jankevics, Kārlis Klotiņš, Madara Norbūte, Elīza Petrenko, Dace Zālīte-Zilberte. Neparastajā programmā skanēs Maksa Bruha, Gabriela Forē, Dāvida Popera, Morisa Ravela, Štefana Šradera, Svantes Henrisona un Džovanni Solima mūzika.

21. jūnijā Dzintaru koncertzālē Rīgas festivālu noslēgs krāšņa satikšanās uz skatuves – Maestro Raimonds Pauls, aktieris Andris Keišs, dziedātāja Paula Saija un Latvijas Radio bigbends. Programmā Raimonda Paula oriģināldarbi un džeza mūzika.

Rīgas festivāls ir stabila Latvijas galvaspilsētas kultūras dzīves sastāvdaļa jau kopš 2011. gada, ik pavasari pulcējot spilgtākos pašmāju un ārvalstu mūziķus un piedāvājot stilistiski daudzveidīgas un mākslinieciski augstvērtīgas koncertprogrammas. Šogad festivāls norisināsies no 26. maija līdz 21. jūnijam, klausītājus aicinot piedzīvot astoņus īpašus muzikālus notikumus ne vien vairākās Rīgas kultūrvietās, bet arī Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē.

Koncertu Rīgā atbalsta Francijas institūts Latvijā.

Biļetes iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un internetā.

Vairāk - festivāla mājaslapā www.rigasfestivals.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja