Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Sabilē būs skatāma mākslinieku apvienības +K+M+B izstāde par vīna rūgšanu

Šo piektdien, 17. jūnijā, plkst. 19.30 Sabiles mākslas centrā jeb Sabiles sinagogā tiks atklāta mākslinieku apvienības +K+M+B skaņas instalāciju izstāde Sabile burbuļo. Izstādes tapšanu iedvesmojis Sabiles vīna kalns un tā apkārtnē izsenis izkoptās vīna darīšanas tradīcijas, mākslinieku apvienībai radot mākslas darbus, kuru pamatā ir vīna rūgšanas process un tā laikā radusies skaņa.

Par veiksmīgu fermentācijas procesu liecina regulārs "burbulis", kas savā ziņā darbojas kā komunikācijas zīme, ko rūgstošais vīns dod tā vīndarim – rūgšana norit veiksmīgi un gala iznākumā gaidāms labi noraudzēts vīns. Rūgšanas laikā radušies burbuļi un to pārsprāgšana izstādē izmantota kā skaņas pamatelements, ar ko audiāli tiek eksperimentēts, taču ne tikai. Augusta beigās, izstādei noslēdzoties, tās laikā rūgušais mākslas darbs tiks pārvērsts un piedāvāts citādi baudāmā veidā, mākslinieku apvienībai radot brīnuma dziru.

Lai izstādes laikā rūgtu īsts vīns, Abavas vīna darītava nodrošinājusi gan traukus, gan sulas, uzticot mākslinieku apvienībai uzraudzēt vīnu mākslas notikuma laikā. Abavas vīna darītavas īpašnieks Mārtiņš Barkāns par šo sadarbību saka: "Novērtēju, ka +K+M+B ir gatavi iesaistīties šādā avantūrā un kopīgiem spēkiem mēģināsim sasniegt, lai izstādes laikā rastos jauns gala produkts. Manuprāt, šī izstāde ļaus mums ikvienam izprast, cik eksperimentāla ir vīna darināšana – rūgšana ir ļoti dzīvīgs process, kurš ir ne tikai jāuzrauga, bet no tā ir atkarīga vīna kvalitāte."

Sabiles mākslas centrs ar šo izstādi svin viena gada jubileju, kopš arhitektūras piemineklis – bijusī sinagogas ēka – ir atjaunota un atvērta apmeklētājiem, regulāri piedāvājot profesionālu laikmetīgo mākslu un mūzikas koncertus. Izstādes norises laikā līdz augusta beigām un tostarp tradicionālo Sabiles Vīna svētku ietvaros to kuplinās vairāki vīna dārziem un to radītā dzēriena tradīcijām pieskaņotas mūzikas koncerti. Mākslas centra gada jubilejas svinību zīmē izstādes atklāšanas dienā 17. jūnijā plkst. 18.00 ar pacilājošu koncertu uzstāsies Latvijas Nacionālās operas solisti Sonora Vaice, Krišjānis Norvelis, Raimonds Bramanis un pianiste Ilze Ozoliņa, izpildot ārijas no Doniceti operas Mīlas dzēriens un citas.

"Man prieks, ka ir izveidojusies veiksmīga sadarbība ar iepazītajiem apvienības +K+M+B māksliniekiem, kuri darbojas neparastos rakursos un materiālos. Šī sadarbība ir rezultējusies izstādē Sabile burbuļo, radot iespēju iepazīt vietējo tradīciju pārvēršanos laikmetīgā mākslā. Šī izstāde piešķir savdabīgu un mūsdienīgu akcentu senām prasmēm, tādējādi piedāvājot iedzīvotājiem un viesiem iepazīt Sabiles vīna darīšanas tradīciju no mūsdienīgas un negaidītas perspektīvas, ļaujoties modernas mākslas un opermūzikas (un citas mūzikas) saplūsmei," tā par darbu pie jaunākā projekta Sabiles mākslas centrā teic Talsu novada pašvaldības Sabiles mākslas, kultūras un tūrisma centra direktore Ginta Petra.

Izstāde skatāma no 18. jūnija līdz 28. augustam Sabiles mākslas, kultūras un tūrisma centrā, Strautu ielā 4, Sabilē. Izstādes darba laiks no pirmdienas līdz sestdienai plkst. 10.00–17.00, svētdienās plkst. 11.00–16.00.

 

Izstāde “Sabile burbuļo” top sadarbībā ar Abavas vīna darītavu un ar Talsu novada pašvaldības atbalstu. Izstādes grafiskais dizains: Aleksandrs Breže.

 

Mākslinieku apvienība +K+M+B sevi sauc par mistiķiem, kas darbojas eksperimentālās mūzikas laukā, iedibinot okultā pagānaisma trokšņu mūzikas žanru. +K+M+B pēta eksperimentālās elektroniskās mūzikas savienojamību ar dažādu kultūras simbolu lietojumu, savās performancēs izaicinot skatītājus dekonstruēt izmantoto kultūras simbolu nozīmes, kā arī radot jaunu tēlu sistēmu, kas dzīvo neatkarīgi no cilvēku aizspriedumiem.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja