Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tiešraidē no Ņujorkas – Turandota ar ukraiņu soprānu Ludmilu Monastirsku titullomā

Sestdien, 7. maijā, plkst. 19.55 Rīgas kinoteātrī Kino Citadele tiešraidē no Ņujorkas Metropoles operas tiks demonstrēta Džakomo Pučīni Turandotas izrāde, kurā titullomu atveidos ukraiņu soprāns Ludmila Monastirska

Martā Ludmila Monastirska bija dzirdama koncertā Liepājā. Māksliniece tika uzaicināta dziedāt Ņujorkas Turandotā pēc tam, kad Metropoles opera pēc Ukrainas kara sākuma pārtrauca attiecības ar krievu soprānu Annu Ņetrebko, kura savos paziņojumos neesot pietiekami distancējusies no Krievijas īstenotās politikas.

Līdzās Ludmilai Monastirskai režisora Franko Dzefirelli 1987. gadā tapušajā žilbinoši vērienīgajā Turandotas iestudējumā diriģenta Marko Armiljato vadībā dziedās tenors Jonhuns Lī (Kalafs), soprāns Ermonela Jaho (Liu) un bass Ferručo Furlaneto (Timurs). Pučīni pēdējās operas saturu tagad mēdz uzlūkot postkoloniālisma gaismā, tāpēc Metropoles operas mājaslapā var iepazīties ar materiālu, kurā tiek analizēti aspekti, kas ir saistīti ar ķīniešu kultūras atspoguļojumu Turandotā, – mūsdienās pret šādām niansēm ir jāizturas ar īpašu iejūtīgumu.

Gan Turandotas izrāžu ciklā, gan visā pavasara sezonā Metropoles opera godina Ukrainu, tās iedzīvotājus un kara upurus. Soprāns Ludmila Monastirska šovasar piedalīsies jaunizveidotā Ukrainas brīvības orķestra Eiropas un ASV turnejā. Šis projekts ir solidaritātes žests ar Ukrainu, un to kopīgi īsteno Ņujorkas Metropoles opera un Polijas Nacionālā opera Varšavā. Orķestra izveides ideja pieder kanādiešu un ukraiņu diriģentei Kerijai Linnai Vilsonei (februārī Latvijas Nacionālajā operā viņas vadībā skanēja Pīķa dāma un Toska), kura izteica šo piedāvājumu savam dzīvesbiedram, Metropoles operas direktoram Pīteram Gelbam, un ieguva viņa atbalstu. Turneja tiek rīkota sadarbībā ar Ukrainas Ārlietu ministriju un Kultūras un informācijas politikas ministriju.

Jaunajā kolektīvā apvienosies 75 mūziķi, kuri pēc kara sākuma ir bijuši spiesti doties bēgļu gaitās, Eiropas orķestros strādājošie ukraiņi, kā arī mūziķi no Kijivas, Ļvivas, Harkivas, Odesas un citiem Ukrainas orķestriem. Ukrainas Kultūras ministrija atbalsta projektu, risinot organizatoriskos jautājumus, lai ļautu mūziķiem vīriešiem nolikt ieročus un atgriezties savā pamatdarbā, un doties ar koncertiem ārpus Ukrainas. Turneja notiks no 28. jūlija līdz 20. augustam. Tajā iegūtie līdzekļi tiks novirzīti Ukrainas mākslinieku atbalstam. Ziedojumus Kultūras ministrijai var veikt vietnē donate.arts.gov.ua/en.

Ukrainas brīvības orķestra mūziķi 18. jūlijā pulcēsies Varšavā, kur sāksies mēģinājumi. Turnejas atklāšanas koncerts notiks 28. jūlijā Polijas Nacionālās operas mājvietā Varšavas Lielajā teātrī. 31. jūlijā orķestris uzstāsies pasaulē lielākajā klasiskās mūzikas festivālā BBC Proms Londonas Karaliskajā Alberta zālē. Šis koncerts tiks demonstrēts televīzijas tiešraidē. Nākamie koncerti skanēs 1. augustā Minhenē, 2. augustā Oranžā, 4. augustā Berlīnē, 6. augustā Edinburgas festivālā, 8. augustā Sneipā, 11. augustā Amsterdamā, 13. augustā Hamburgā, 18. un 19. augustā Ņujorkā. Turneja noslēgsies 20. augustā Kenedija centrā Vašingtonā.

Kerijas Linnas Vilsones diriģētajā programmā ir iekļauta ukraiņu komponista Valentīna Silvestrova Septītā simfonija, Friderika Šopēna Otrais klavierkoncerts (soliste Anna Fjodorova), kā arī Johannesa Brāmsa Ceturtā simfonija vai Antonīna Dvoržāka Devītā simfonija. Ludmila Monastirska dziedās cerības, humānisma un miera piepildīto Leonoras āriju Abscheulicher! no Ludviga van Bēthovena operas Fidelio.

Interviju ar Ludmilu Monastirsku, ko marta sākumā viņa sniedza KDi pirms koncerta Liepājā, lasiet šeit

Informācija: metopera.org, forumcinemas.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja