Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vācijas valdība piešķir piecus miljonus eiro Rīgas Vāgnera nama atjaunošanai

Jau 2020. gada izskaņā tika ziņots, ka Vācijas Bundestāgs apstiprinājis 5,2 miljonu piešķiršanu Vāgnera nama atjaunošanai. Pagājušā gada augustā tika parakstīts līgums starp Vācijas vēstniecību un Rīgas Riharda Vāgnera biedrību par pirmo 200 000 eiro finansējumu. Šie līdzekļi tika izmantoti projekta skiču stadijas sagatavošanai. Tagad projekts ir būtiski attīstījies, un 6. oktobrī plkst. 15.00 Vāgnera zālē tiks parakstīts līgums par atlikušā apstiprinātā finansējuma piešķiršanu piecu miljonu apmērā.

Nākamais Vāgnera nama atjaunošanas projekta posms – tehniskā projekta sagatavošana – tiks uzsākts jau šogad. Vācijas valdības piešķirtais līdzfinansējums piecu miljonu apmērā tiks izmantots nākamo četru gadu laikā (posmā no 2022. līdz 2025. gadam), un ar to plānots līdzfinansēt tehniskā projekta sagatavošanu un būvdarbu pirmo posmu. Ēkas rekonstrukcijas un restaurācijas darbus plānots sākt 2023. gada vidū, bet atklāt atjaunoto Vāgnera teātri iecerēts jau 2026. gadā.

6. oktobrī tiks parakstīts ne vien līgums par finansējuma piešķiršanu, bet arī nodomu protokols par sadarbību Rīgas Vāgnera teātra atjaunošanas projekta īstenošanā starp Latvijas Republikas Kultūras ministriju, Vācijas Federatīvās Republikas Ārlietu ministriju un Rīgas Riharda Vāgnera biedrību. Svinīgajā ceremonijā līgumu parakstīs Vācijas vēstnieks Latvijā Kristians Helts (Christian Heldt) un Rīgas Riharda Vāgnera biedrības valde, savukārt nodomu protokolu par sadarbību Vāgnera teātra atjaunošanas projekta īstenošanā parakstīs arī Latvijas Republikas Kultūras ministrs Nauris Puntulis.

Projekta Rīgas Vāgnera teātra atdzimšana vīzija paredz Eiropas kultūras bākas izveidi Rīgā. Nākamo gadu laikā plānots atjaunot unikālo 5000 kvadrātmetru lielo ēku ansambli Vecrīgā un piepildīt to ar jaunu dzīvi. Ieceres nozīmību apliecina arī Vāgnera nama atjaunošanas projekta patroni – Latvijas Valsts prezidents Egils Levits, Vācijas Federatīvās Republikas prezidents Franks Valters Šteinmeiers (Frank-Walter Steinmeier), kā arī Baireitas festivāla kādreizējā mākslinieciskā vadītāja un Riharda Vāgnera mazmazmeita Eva Vāgnere-Paskjē (Eva Wagner-Pasquier).

Atjaunojot Vāgnera namu, tiks panākti vairāki svarīgi ieguvumi, kas ne tikai veicinās kultūras pasākumu dažādību un pieejamību Latvijas iedzīvotājiem, bet arī stiprinās Rīgas un Latvijas kā kultūras centra tēlu un saikni ar Rihardu Vāgneru, kas šajā namā divus gadus (1837–1839) bija kapelmeistars. Projekts plāno ne tikai ēkas un teātra zāles atjaunošanu, bet arī veidot meistarklases un muzeju. Vāgnera namā tiks realizēta Vāgnera vīzija GesamtkunstWerk21 – inkubators visiem mākslas veidiem, kas kļūs par 21. gadsimtam cienīgu starptautisku jauno mākslinieku centru.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja