Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Ventspilī koncertēs pūšaminstrumentāliste Lia Bertuči no ASV

Laikmetīgās autormūzikas cikla Ma ietvaros 13. aprīlī Ventspilī, teātra nama Jūras vārti Jaunajā zālē koncertēs komponiste un pūšaminstrumentāliste Lia Bertuči (Lea Bertucci) no Amerikas Savienotajām Valstīm, informēja koncerta pārstāve Antra Lācberga.

Lia Bertuči ir komponiste un izpildītāja no Ņujorkas, kuras radošā darbība saistīta ar akustisko parādību un bioloģiskās rezonanses mijiedarbes izpēti. Līdzās uzmanībai, ko māksliniece velta pūšaminstrumentiem (alta saksofonam un basa klarnetei), Lias Bertuči daiļradē bieži vien sastopamas arī daudzkanālu skaļruņu instalācijas, elektroakustiskās atgriezeniskās saites jeb fīdbeks (no feedback angļu val.) un magnētisko audio lenšu cilpas un kolāžas. Konceptuāla un eksperimentāla pieeja instrumentu spēlei, akustikai un kompozīcijai, kas apvērš daudzu muzikālās gaidas – iespējams, šādi vienā teikumā var raksturot Lias Bertuči daiļradi.

Mūziķes diskogrāfijā atrodami vairāki solo un radošajās sadarbībās tapuši ieraksti, taču pagājušā gada sākumā klajā nākušais Metal Aether ir izpelnījies līdz šim plašāko klausītāju ievērību un kritiķu atzinību. Bērnību pavadījusi Hudzonas ielejā Ņujorkas štatā, kur pamestās cementa raktuvēs iepazinusi un aizrāvusies ar dažādu telpu skaņai dāvātajām papildus krāsām un iespējām, L. Bertuči arī sava jaunākā albuma ieraksta vietas izvēlējusies īpaši. Tas tapis kādā pamestā militārajā bāzē Francijā un Ņujorkas mākslas telpā ISSUE Project Room.

“Viņas paplašinātā alta saksofona spēles tehnika reizē ņirbina un skaidri izšķir kā šķīstoši mākoņi. Ieraksta četru kompozīciju meditatīvo dūkoņu vietumis pārtrauc satraucoši grūdieni un mikrotoņi, kas reizē hipnotizē un atgriež atpakaļ uz zemes. Bertuči kompozīcijās dzirdamas arī sagatavotās klavieres un elektronikas un kasešu cilpu apstrādāts vibrafons, kā arī lauka ieraksti, tapuši ceļā no maiju piramīdām līdz Ņujorkas metro. Harmonijas krājas un stiepjas pretī bezgalībai, un Bertuči radītie trokšņi šķiet atraisīti un neierobežoti,” recenzijā medijam Pitchfork rakstījusi Džena Pellija (Jenn Pelly).

Koncerts Ventspilī būs Lias Bertuči pirmā un līdz šim vienīgā uzstāšanās Latvijā. Cikla Ma ietvaros šis būs otrais no pavasara cēliena koncertiem, sekojot 3. martā gaidāmajam šveiciešu pianista un komponista Nika Berča (Nik Bärtsch) uznācienam uz teātra nama Jūras vārti Jaunās zāles skatuves.

Biļetes pieejama Biļešu paradīze tīklā. Pirmās 30 biļetes pieejamas par īpašu cenu – EUR 7. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja