Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Ventspils teātra namā Jūras vārti skanēs opera Lakstīgala

9. decembrī plkst. 19 Ventspils teātra namā Jūras vārti skanēs Imanta Ramiņa opera Lakstīgala. Tā būs Kanādā dzīvojošā latviešu komponista mūzikas atgriešanās viņa dzimtajā pilsētā, informēja iestudējuma veidotāji.

Opera Lakstīgala ir aizraujoša un krāsaina izrāde visai ģimenei, kas ar mūzikas un dejas palīdzību ļauj iejusties Ķīnas ķeizara galma atmosfērā. Operas pirmizrāde notika pagājušā gada 9. decembrī, un to redzēja arī pats komponists, kurš šim notikumam par godu bija ieradies Latvijā. Pēc izrādēm Rīgā un Cēsīs klausītājiem dota iespēja izdzīvot Lakstīgalas stāstu arī Ventspilī. Galvenās lomas operā atveido Rīgas Doma meiteņu koris Tiara un divas balerīnas (Sofija Beļkina vai Elīna Blažēvica, Anastasija Sokolova vai Oļesja Čudakova) no Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas. Uzvedumā piedalās solisti Jānis Kurševs, Ance Purmale, Katrīna Paula Felsberga, Rūdolfs Bērtiņš un kamerorķestris Agneses Kanniņas vadībā. Operas iestudējumu veidojuši diriģente Aira Birziņa, režisore Māra Ķimele, horeogrāfs Alberts Kivlenieks, baletmeistare Regīna Kaupuža, scenogrāfe un tērpu māksliniece Inga Bermaka-Apiaha, gaismu mākslinieks Māris Sējāns.

Operas radīšanā komponistu iedvesmojis pasaku meistara Hansa Kristiana Andersena stāsts par Lakstīgalu, kuras mīlestības dziesma spēj apburt ikvienu. I. Ramiņš šo operu sarakstījis 2003. gadā pēc trīs amerikāņu koru pasūtījuma. Izrāde uzrunā dažādu paaudžu klausītājus – gan bērnus, gan pieaugušos. Intervijā Latvijas Radio 3 komponists atzina: "Tā nav gluži bērnu opera. Kāpēc? Tāpēc, ka Andersens stāstus rakstīja ne tikai bērniem. Lai gan stāsti ir samērā vienkārši, tiem piemīt arī dziļums, kas labāk uztverams pieaugušajiem. Operā ievītie stāsti ir kā mazi dārgakmeņi. Te ir humors, te ir patoss... Visdažādākās emocijas. Te satiekas divi lielie temati – dabīgais un mākslīgais." Iestudējums guvis augstu atzinību mūzikas profesionāļu vidū, kļūstot par Lielās mūzikas balvas 2018 nominantu kategorijā Gada uzvedums.

Biļetes Biļešu paradīzes kasēs visā Latvijā un www.bilesuparadize.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja