Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

VIDEO: Musiqq piešķir jaunu skanējumu strēlnieku dziesmai Mirdzot šķēpiem

Piedzīvojot latviešu kara drāmas Dvēseļu putenis pirmizrādi, LMT Viedtelevīzija sadarbībā ar LTV1 piedāvā raidījumu sēriju Ieklausies Dvēseļu putenī, kurā Latvijas spilgtākās mūzikas personības atklāj strēlnieku dziesmu izcelsmi un nozīmi, kā arī iedzied tās jaunās Reiņa Sējāna aranžijās. Raidījuma jaunajā epizodē grupas Musiqq dalībnieki uzņēmušies iedziedāt strēlnieku dziesmu Mirdzot šķēpiem, pirms tam iepazīstot dziesmas stāstu un izkaļot arī paši savu zobenu.

Filmas Dvēseļu putenis veidotāji, strādājot pie filmas, veikuši apjomīgu vēstures izpēti par Pirmo pasaules karu. Iepazīta arī nozīmīga tā laika sastāvdaļa – strēlnieku dziesmas. Jaunais raidījums, kas tapis pēc filmas režisora Dzintara Dreiberga un mūziķa Māra Mihelsona iniciatīvas, izgaismo latviešu kultūrvēsturisko strēlnieku dziesmu mantojumu un skaidro, par ko tās vēsta, kāda ir to izcelsme un kādēļ tās tik maz tiek dziedātas valsts svētkos mūsdienās.

Lai uzzinātu dziesmas Mirdzot šķēpiem izcelsmi, grupa Musiqq tiekas ar vēsturnieku Jāni Šiliņu, kurš atklāj – tā savulaik adaptēta no krievu kareivju dziesmas par huzāriem. Jānis arī skaidro, kā cara armijas iecienīta dziesma Mirdzot šķēpiem pārtapa par spilgtu latviešu strēlnieku skaņdarbu.

Pētot strēlnieku stāstus, mūziķu ceļi vedīs gan pie Aleksandra vārtiem, caur kuriem reiz soļojuši strēlnieki, gan arī pie kalēja Jāņa Nīmaņa, lai viņa uzraudzībā paši izkaltu sev zobenu, kuru pēcāk miera apstākļos kārtīgi izvicināt “ķirbju poligonā”. Tikmēr Reinis Sējāns aicina grupu atpakaļ studijā, lai kopīgi Pirmā pasaules kara hitam piešķirtu jaunu skanējumu. 

Raidījuma Ieklausies Dvēseļu putenī ietvaros strēlnieku dziesmas pēta arī tādas spilgtas Latvijas mūzikas personības un grupas kā Carnival Youth un mūziķis Goran Gora, Jānis Aišpurs, Linda Leen, Cosmos, grupa Instrumenti un Intars Busulis.

Raidījums Ieklausies Dvēseļu putenī divās epizodēs katru trešdienas vakaru plkst. 20.00 līdz pat 27. novembrim skatāms LTV1 kanālā, bet raidījuma arhīvs pieejams arī LMT Viedtelevīzijā, lietotnē LMT Straume un internetā.

 

Top komentāri

Itamars Toledano
KĀPĒC kaut kādi tēvaiņi apgāna strēlnieku piemiņu, ja reiz pat vārdu MŪZIKA nemāk valsts valodā uzrakstīt?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja