Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Video: Gints Smukais kopā ar amerikāņu ģitāristu Ianu Ītanu Keisu publicē videoklipu

Mūziķis Gints Smukais kopā ar amerikāņu ģitāristu Ianu Ītanu Keisu (Ian Ethan Case, Bostona, ASV) dodas Latvijas koncerttūrē un publicē ASV filmētu skaņdarba Aftershocks videoklipu, informēja mūziķa pārstāvji.

Ians Ītans Keiss ir akustiskās dubultā grifa ģitāras virtuozs, kurš tiek uzskatīts par vienu no radošākajiem un saistošākajiem ģitāras pirkstu spēles stila (fingerstyle) ģitāristiem pasaulē. Abu mūziķu koncerti notiks no 5. līdz 8. oktobrim Rīgā, Liepājā, Ķekavā un Kocēnos.

Gints Smukais par Ianu Ītanu Keisu stāsta: "Mani priecē, ka Latvijā ir daudzi ģitāras entuziasti un mūziķi, kuri aktīvi daudzina fingerstyle ģitārspēli, bet, lai arī cik daudz mēs to šeit jau būtu redzējuši, ceļojot uz fingerstyle kultūrtelpas epicentriem, esmu secinājis, ka tā izpausme ir vēl plašāka nekā mēs varētu iedomāties. Ians Ītans Keiss tam ir izcils piemērs un man liels iedvesmas avots. Klausoties viņa mūziku, es sapratu, ka robežu fingerstyle stilam patiesi nav. Mūs vieno ne tikai šis spēles stils, bet arī muzikālā ceļa aizsākumi, kas sākās ar ritma instrumentiem, mēs mīlam ritmu un tā apspēlēšanu melodiskās kaskādēs caur akustiskās ģitāras īpašajām raksturiezīmēm. Esmu pateicīgs, ka mūsu ceļi ir savijušies un nu varam kopā radīt un spēlēt koncertos.”

Abi ģitāristi pirmo reizi satikās klātienē Bostonā 2022. gada septembrī pēc Ginta piedalīšanās Pasaules ģitāras pirkstu spēles stila čempionātā, kas notika ASV, Vinfīldā. Bostonā abi mūziķi radīja videoklipu Iana Ītana Keisa skaņdarbam Aftershocks (Pēcgrūdieni), kas Gintu īpaši iedvesmoja, tādēļ viņš sarakstīja tam otro balsi, bagātinot un artikulējot skaņdarba vēstījumu un piešķirot tam vēl vienu ritmisku un harmonisku dimensiju. Video autors – Ians Ītans Keiss.

Ians Ītans Keiss par sadarbību ar Gintu stāsta: "Man ļoti daudz nozīmē, ka esmu varējis izpildīt un ierakstīt šo skaņdarbu kopā ar Gintu. Šāda veida ļoti detalizētam, strukturētam, specifiskam skaņdarbam gandrīz nekad neizdodas piesaistīt papildu mūziķi, nemaz nerunājot par citu akustisko pirkststila ģitāristu. Jau no pirmās reizes, kad mēs kopā šo skaņdarbu izpildījām, tas nostrādāja! Gints bija veltījis nopietnu laiku, lai apgūtu katru skaņdarba niansi, pie tam atradis veidu, kā pievienot tam savu muzikālo ieguldījumu, kas dziesmu bagātinātu nevis traucētu tai skanēt, un tas nav viegli. Es esmu ļoti pagodināts, ka viņam šis skaņdarbs bija pietiekami svarīgs un jūtams, lai ieguldītu tik nopietnu darbu, un es patiešām ar nepacietību gaidu, kad varēsim kopā atskaņot to šajos koncertos! Esmu patiesi priecīgs arī par to, ka kopā ar Gintu varēšu iepazīt Latviju, jo pirms kāda laika piedzīvoju neaizmirstamus brīžus un sajūtas, ar koncertiem viesojoties Igaunijā."

Ģitāristi ar skaņdarbu Aftershocks aicina pārdomāt un apzināt tās notis, kuras ikviens no mums spēlē un par kurām iestājamies dzīvē, jo visam, kas tiek domāts, teikts un darīts šajā pasaulē, ir ļoti liela atbalss. Tādēļ svarīgi pievērst uzmanību tam, kas ir tās lietas un notikumi, kuru skanējumam būtu jābūt visilgākajam un kuri ir jākontrolē un pat jānobremzē, lai dotu iespēju pastāvēt un tikt sadzirdētām citām lietām.

Abi mūziķi iepazinās jau pandēmijas laikā, kad Ians uzmeklēja Gintu internetā pēc sava drauga, arī amerikāņu ģitārista, izveidota un ieteikta video noskatīšanās. Tajā bija apkopoti pieci labākie ģitāras pirkstu spēles stila ģitāristi, par kuriem, iespējams, vēl nebija dzirdēts. To skaitā bija arī Gints ar oriģinālkompozīcijas Flourish videoklipu, kas uz Ianu atstāja lielu un paliekošu iespaidu. Ians atzīst: “Ginta izpildījums video bija ne tikai godīgs, sarežģīts, dziļš un patiešām atsvaidzinošs, bet liecināja arī par patiesu mūzikas izpēti un patiesu mūzikas mīlestību, kas arī man ir vissvarīgākais.”

 

Oktobra sākumā abi akustiskās ģitāras meistari satiksies uz vienas skatuves koncertsērijas Landscapes (Ainavas) koncertos, kuros izpildīs savas oriģonālkompozīcijas un klausītājiem pazīstamas latviešu un ārzemju melodijas, kā arī demonstrēs ģitāras pirkstu spēles smalko mūzikas pasauli, kurā var satikties itin visi žanri.

 

Koncerti notiks:

  • 5. oktobrī plkst. 19.00 Kocēnu kultūras namā;
  • 6. oktobrī plkst. 19.00 Mazajā ģildē Rīgā, koncerts top ar VKKF atbalstu;
  • 7. oktobrī plkst. 18.00 Doles Tautas namā Ķekavā;
  • 8. oktobrī plkst. 18.00 Kultūras namā “Wiktorija” Liepājā.

Biļetes uz koncertiem Rīgā, Ķekavā un Kocēnos pieejamas Biļešu paradīzes kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv, savukārt uz koncertu Liepājā www.bezrindas.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja