Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Viņa dara lietas, kuras nedara neviens cits. Barbarai Hanigenai pasniegta Leonijas Sonningas balva

Kanādiešu dziedātāja un diriģente Barbara Hanigena 13. maijā Kopenhāgenā saņēma Leonijas Sonningas balvu, kas ir viena no prestižākajām godalgām akadēmiskajā mūzikā

Barbara Hanigena ir 2020. gada laureāte, taču pērn pavasarī pandēmijas dēļ koncertceremonija tika atcelta, un māksliniece tika sumināta pagājušajā nedēļā, kad viņa kāpa uz Dānijas Radio koncertzāles skatuves. Barbara Hanigena stājās pie Dānijas Nacionālā simfoniskā orķestra pults. Vakaru atklāja Riharda Štrausa Metamorfozes, pēc tam laureāte diriģēja un dziedāja Fransisa Pulenka monooperu Cilvēka balss.

Ekspertu padome, kas izvēlas balvas ieguvēju, īpaši novērtēja Barbaras Hanigenas pieeju XX gadsimta repertuāram un faktu, ka viņa iedvesmo mūsdienu komponistus radīt jaunus, pārsteidzošus darbus. Barbara Hanigena to panāk, pateicoties savai virtuozitātei, skatuviskajai pievilcībai, spēkam un drosmei. Viņa ir diža māksliniece, kura dara lietas, kuras nedara neviens cits. Dziedātāja, aktrise un diriģente Barbara Hanigena ir viena no nozīmīgākajām – ja ne pati nozīmīgākā – personība aktuālajā mūzikas procesā. 8. maijā viņa svinēja 50 gadu jubileju.

"No jauna izgudrojot koncerta formu un akcentējot mūziķa lomu tajā, apliecinot bezkompromisa uzticību darbam gan mākslinieciskā, gan personiskā līmenī, Barbara Hanigena bruģē ceļus mūzikas pasaulē lielai, jaunai auditorijai. Ar dāsnumu un entuziasmu viņa iesaista šajā procesā jaunos mūziķus, vēlēdamās izaicināt tradicionālos domāšanas veidus un pastāvošo hierarhiju. Tādējādi Barbara Hanigena ir kļuvusi par ceļazvaigzni jaunajai paaudzei," pasniedzot māksliniecei balvu, uzsvēra Leonijas Sonningas Mūzikas fonda valdes priekšsēdētājs Esbens Tange. Barbara Hanigena paziņoja, ka šo prēmiju – 100 000 eiro – viņa ziedos pašas izveidotajām jauno mūziķu izglītības un atbalsta programmām Equilibrium Young Artists un Momentum.

Barbara Hanigena ir pirmatskaņojusi vairāk nekā 85 darbus, kurus ir sacerējuši mūsu laikabiedri. "Dažiem no šiem opusiem ir potenciāls kļūt par jauno klasiku. Barbara Hanigena ir karaliene mūsdienu mūzikas dziedātāju vidū," piebilda Esbens Tange. Izpildītāja ir kļuvusi par daudzu autoru mūzu. Viņa ir dziedājusi Džordža Bendžamina, Džeralda Berija, Breta Dīna, Tosio Hosokavas, Mikaela Žarela, Paskāla Disapēna, Luija Andrīsena un Hansa Abrahamsena operās (daudzas no šīm lomām komponētas speciāli viņas soprānam). Barbara Hanigena sadarbojusies ar Pjēru Bulēzu, Džonu Zornu, Anrī Ditijē, Ģerģu Ligeti, Karlheincu Štokhauzenu un Salvatori Šarrīno. Barbara Hanigena ir pierādījusi sevi kā spoža muzikālā teātra aktrise, kura piedalījusies režisoru Keitijas Mičelas, Kristofa Martālera, Kšištofa Varlikovska, Sašas Valcas un Andreasa Krīgenburga izrādēs.  

Fondu, kas pasniedz šo mūzikas balvu, 1965. gadā nodibināja dāņu izdevēja Karla Johana Sonninga atraitne Leonija Sonninga (1894–1970). Vēl pirms fonda izveides pirmā balva 1959. gadā tika pasniegta komponistam Igoram Stravinskim. Kopš 1965. gada tā ik gadu par izciliem sasniegumiem tiek piešķirta komponistam, diriģentam, dziedātājam vai instrumentālistam. Laureātu izvēlas fonda valdes locekļi.

Balvas saņēmēju vidū ir diriģenti Mariss Jansons, Herberts Blumstets, Saimons Retls, Daniels Barenboims, Žordi Savals, Džons Eliots Gārdiners, Ēriks Ēriksons, Nikolauss Arnonkūrs un Džordžs Šolti, komponisti un diriģenti Leonards Bernsteins, Rafaels Kubeliks, Pjērs Bulēzs, Heincs Holligers un Tomass Adess, komponisti Vitolds Lutoslavskis, Bendžamins Britens, Dmitrijs Šostakovičs, Olivjē Mesiāns, Ģerģs Ligeti, Sofija Gubaiduļina, Ģerģs Kurtāgs, Arvo Perts, Kaija Sāriaho un Hanss Abrahamsens, instrumentālisti Gidons Krēmers, Leonids Kavaks, Martins Frests, Anne Sofija Mutere, Jojo Ma, Kīts Džerets, Mailss Deiviss, Alfrēds Brendels, Mstislavs Rostropovičs, Svjatoslavs Rihters, Īzaks Sterns, Andrāšs Šifs, Jurijs Bašmets, Kristians Cimermans, Jehudi Menuhins, Arturs Rubinšteins, Andress Segovija un Žans Pjērs Rampāls, kā arī vokālisti Čečilia Bartoli, Hildegarde Bērensa, Dženeta Beikere, Dītrihs Fišers-Dīskavs un Birgita Nilsone.   

Šeit ir skatāma saruna ar Barbaru Hanigenu un viņas meistarklase, kas notika 17. maijā Dānijas Karaliskajā mūzikas akadēmijā Kopenhāgenā sakarā ar Leonijas Sonningas balvas pasniegšanu:

 

Šeit ir skatāms Barbaras Hanigenas un viņas dibinātās jauno mākslinieku programmas Equilibrium Young Artists dalībnieku koncerts, kas notika 16. maijā Dānijas Karaliskajā mūzikas akadēmijā:

Informācija: www.sonningmusik.dk, www.barbarahannigan.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja