Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Bēdīgs grāvējs autopilotā. Filmas Tumšais bruņinieks atgriežas recenzija

Arī jauno betmeniādes filmu Tumšais bruņinieks atgriežas pavada traģēdija.Jau pāris nedēļu jūlijs ļauni vicinājis mums degungalā savu drēgno pigu, zemes virsu dāsni pārklādams ar slapju mākoņu skrandām, – var teikt, jauklaika un saules pelžu mīļotājiem dzīve galīgi nav izdevusies. Toties slikts laiks palīdz pa īstam noskaņoties apgarotai atpūtai tiem, kuri mīl lasīt biezas grāmatas un skatīties filmas, kas garākas par divarpus stundām.

Pasaules kinematogrāfa rūdītākā vizionāra un ekrāna atrakciju maģijas speciālista Kristofera Nolana grand finale – betmeniādes trešajai daļai, fantastiskajam kinoeposam Tumšais bruņinieks atgriežas, kuru jau pusi gada pavadīja «gada visvairāk gaidītās filmas» cerību zīmogs, šis ir ideāls laiks startam. Lai cik ciniski tas skanētu – tāpat kā pirms četriem gadiem Nolana Tumšajam bruņiniekam, arī seriāla noslēdzošās daļas reklāmā palīdzēja traģēdija.Džokera nāve

Toreiz, 2008. gadā, neilgi pirms pirmizrādes no medikamentu pārdozēšanas Ņujorkas dzīvoklī mira filmas Džokers – ārkārtā talantīgais jaunais aktieris Hīts Ledžers –, un Tumšā bruņinieka nopelnītā miljarda likteni lielā mērā noteica «Ledžera faktors» – lielu daļu skatītāju, kā jau normālus mietpilsoņus, vilināja traģiskā skandāla aura, – tai pakļāvās pat ASV Kinoakadēmijas biedri, pēc nāves piešķirot Ledžeram Oskaru kā labākajam otrā plāna lomas tēlotājam (lai kā tagad jaunajā filmā uz ekrāna neciestu Kristjena Beila sūrai vientulībai un pašdestrukcijai nolemtais varonis Brūss Veins, lai cik meistarīga un fanātiska aiz gāzmaskas un Hanibala Lektera uzpurņa krustojumam līdzīgās maskas nebūtu Toma Hārdija maniakālā teroristu līdera Beina seja, lai cik valdzinoši seksuāla nebūtu Annas Hetavejas Kaķsieviete, Hīta Ledžera izdzīvotā Džokera patoloģiski jautro harismu un absolūtā ļaunuma jaudu tiem neizdodas pārspēt).

Līdzīgi kā Šekspīra «nolādēto» lugu Makbets, arī Tumšo bruņinieku vajā nelaimes lāsts – 20. jūlijā Kolorādo pilsētiņā Aurorā rudam klaunam līdzīgais 24 gadus vecais «klusais amerikānis» Džeimss Īgens Holmss pusnakts seansā ielavījās kinoteātra Century 16 skatītāju zālē un atklāja uguni, apšaudē tika nogalināti 14, ievainoti 58 cilvēki. Valstī prezidents Obama izsludināja nacionālās sēras, Warner Bros. steidzami atcēla filmas Parīzes premjeru ar 21. jūlijā ieplānoto uguņošanu, bet necilvēcīgie kinoindustrijas finanšu analītiķi prātoja, ka tagad būšot grūti aprēķināt «Ledžera efekta», proti, viena aktiera – zvaigznes – un viņa bojāejas, iespaidu uz iepriekšējās daļas miljardpeļņu – to, lūk, nomāks «Auroras efekts». Finansisti vēsi kalkulē – kāda daļa skatītāju plūdīs uz Tumšais bruņinieks atgriežas tāpēc, ka «sāgas fināls taču jāredz», kāda – Kolorādo slaktiņa «reklāmas» iespaidā, kāda – vienkārši tāpēc, ka režisors ir Nolans, filma ir laba un filmā ir sapulcēta šī gada spēcīgākā zvaigžņu komanda – pie jau minētajiem Beila, Hārdija, Hetavejas pieskaitiet Maiklu Keinu, Marionu Kotijāru, Gēriju Oldmanu, Morganu Frīmenu, Laiemu Nīsonu, Kilianu Mērfiju un Džozefu Gordonu-Levitu (pievērsiet īpašu uzmanību šī aktiera tēlotajam policistam Džonam Bleikam – jāatzīst, viņš ir viens no intriģējošākajiem filmas varoņiem).

Tomēr vīkendā Amerikā nopelnītie 162 miljoni pierāda, ka gluži otrādi nav noticis – nedz pastiprinātā drošības kontrole ASV ķinīšos, nedz nacionālās sēras skatītāju plūsmu nav mazinājusi, un ir pārspēts arī 2008. gada Tumšā bruņinieka rekords – toreiz pirmās nedēļas nogales peļņa bija 158 miljoni. Jāņem vērā arī tas, ka Nolans kategoriski atteicās trešo Betmenu filmēt 3D formātā (peļņas zaudējumi tātad ir viss 3D biļešu uzcenojums – apm. 40 miljonu), kaut arī TDKR tika izlaists 100% visos IMAX kinoteātros (kopskaitā 332) un maksimālā daudzumā parasto kinoteātru (4404 no 4468, kas ASV vispār ir). Peļņu negatīvi ietekmē arī filmas grandiozā hronometrāža – divas stundas 46 minūtes – dienā filmu iespējams demonstrēt tikai trīs vai četros seansos atšķirībā no standarta ilguma filmām.

Par pašu filmu. Populārā i-resursa Rotten Tomatoes 86 procentu pozitīvo vērtējumu liecina, ka arī vairākums profesionālo kritiķu ar sajūsmu uztvēruši Kristofera Nolana ambiciozo darbu. Izvērstas recenzijas par filmu publicējuši gan Wall Street Yournal, gan Financial Times, gan intelektuāļu žurnāls The New Yorker, par ikdienas un kinopresi nerunājot.

Reālistiskuma spēks

Nolana filmas un visas triloģijas spēks ir apbrīnojamā prasme divu šķietami izklaidējošo – fantastikas un komiksa – žanru shēmās iedvest reālistiskumu, to mūsdienu dzīves pulsa sajūtu, kura dēļ labticīgais skatītājs spēj adaptēties ne tikai «izdomātās» Gotemsitijas vidē, bet identificēties ar filmas tēliem kā mūslaiku cilvēkiem. Protams, Tumšais bruņinieks atgriežas ir nopietna politiska filma ar spēcīgu cilvēcisku sāpju daļu, tāpēc kategorisks lūgums – nevest uz to bērnus. Šajā sakarā zīmīgi vārdi lasāmi Wall Street Journal apskatnieka Džo Morgenšterna rakstā: «Trešajā un – pēc autoru zvēresta – pēdējā betmeniādes daļā Nolans jūs piespiedīs ienīst dzīvi. Tā ir aizraujoša izklaide un vienlaikus – ļoti nozīmīga filma, jo iegrūž skatītāju visaptverošā haosa, anarhijas tumsā, kāda, pēc autoru domām, patlaban valda pasaulē. Neatceros filmu, kas būtu tik ļoti nežēlīgi, bez kompromisiem sodījusi ne tikai savus varoņus, bet arī savus skatītājus – par to, ka tie alkst «vīnu un izpriecas». Nolanam nekādu izpriecu filmā nav – Gotemsitija režisoram ir kā Bastīlijas metafora, kuru okupējuši politiskie teroristi un peļņas dēļ prātu zaudējuši baņķieri, bet mums, mirstīgajiem, jādodas uz barikādēm, jo citādi pasaule iegrims mūžīgā tumsā.»

Kam domāta? Gudram skatītājam, kas ciena Holivudas autorkino fanātiķi Kristoferu Nolanu, stila perfekciju, talantīgus aktierus un prot stāstā saskatīt līdzību ar mūsdienu reālo dzīvi.

Tumšais bruņinieks atgriežas * * * *
Fantastika, komikss. ASV. Režisors K. Nolans. Lomās K. Beils, A. Hetaveja, T. Hārdijs, M. Kotijāra
Līdz 12 gadu vecumam neiesakām!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja