Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Filmas Blakusefekts recenzija. Par zālēm un attiecībām

Stīvena Soderberga trilleris garantē negaidītas sižeta virāžas un pārsteidzošus aktierdarbus

Uzrakstīt anotāciju – īsu šīs filmas sižeta pārstāstu – ir īsts izaicinājums. Pirmkārt, ļoti viegli ir pāršaut pār strīpu, atklājot mazliet par daudz, tādējādi sabojājot kādu no pārsteigumiem, kurus dāsni piedāvā neviens vien šīs filmas sižeta pavērsiens.

Sāksim ar to, lai jūs nemulsina sarkanais krusts filmas plakātā. Kad pirms gada Ņujorkā intervēju latviešu izcelsmes amerikāņu aktrisi Lailu Robins (Robiņu) – viņa tikko bija nofilmējusies šajā filmā partnerībā ar Džūdu Lovu un Rūniju Maru – stilīgiem un populāriem aktieriem. Arī viņai, filmējoties divās nelielās šīs filmas epizodēs (viņa ir Džūdas Lova atveidotā varoņa priekšniece), bija radies iespaids, ka filma ir par zāļu korporāciju brutalitāti un, teiksim, aizrautības ar medikamentiem blakusefektiem.

Tomēr ar Blakusefektu nav tik vienkārši, jo, kaut garāmejot filma skar arī šīs divas būtiskās tēmas, tā pamatu pamatos ir kārtīgs, pamatīgs trilleris, kas balstīts cilvēku vājībās un kaislībās – tajos dēmonos, kas trenc varoņus arī klasiskā trilleru meistara Alfreda Hičkoka filmās. Starp citu, Hičkoka vārdu te nevalkāju lieki. Arī pats Stīvens Soderbergs, kurš ir un paliek viens no ražīgākajiem un stilistiski visdaudzveidīgāk strādājošajiem Holivudas vidējās paaudzes režisoriem, Hičkoka vārdu saistībā ar šo filmu pieminējis ne reizi vien. Tiešām, kurp gan raudzīties mūsdienu režisoram, ja tas vēlas atgriezties pie saknēm – atbrīvoties no digitālās ēras dzemdinātās fantastisko būtņu "murguloģijas"? Pie cilvēka! Un tieši tur tad arī meklēt dēmonus un mošķus – cilvēka apziņas un grēcīguma dzīlēs.

Filmas galvenā varone ir jauna sieviete ņujorkiete Emīlija, kuru spēlē «meitene ar pūķa tetovējumu» Rūnija Mara. Viņas pievilcīgais un vīrišķīgais dzīvesbiedrs (kā citādi, ja lomā Čenings Teitems) ir izcietis cietumsodu. Emīlija sagaida vīriņu pie cietuma vārtiem, un šķietami nekas vairs nekaitēs viņu laimei. Taču Emīlijai ir problēmas – depresijas, destruktīvas uzvedības iezīmes un cītīgas cilvēka psihes lāpītāju – psihoterapeitu – pacientes statuss. Emīlijas ārsts ir Džūdas Lova varonis, kura dzīvē sieviete pamanīsies atstāt graujošu efektu. Tik graujošu, ka dakterim būs jākāpj detektīva kurpēs.

Atšķirībā no dažām labām savām pēdējo gadu filmām (Haywire, Contagion) Soderbergs Blakusefektā ir atteicies no jelkādas forsētas dinamikas, rokot tikai varoņu psiholoģijā, turklāt šie varoņi ir pārliecinoši iezemēti konkrētā vidē – proti, glamūrajā pasaules metropolē Ņujorkā, kurā cīņā par izdzīvošanu un statusu ir jābūt bruņotam ar zobiem un nagiem. Trāpīga nianse – Džūdas Lova varoņa "amoka skrējiens" no darba uz darbu, no pacientiem pie medicīniskajiem pētījumiem, kas viņa ģimenei nodrošina "obligāto" dzīves kvalitāti. Vēl tikpat būtiska loma šajā psiholoģiskajā trillerī ir Katrīnai Zetai-Džonsai – vēl vienas ārstes lomā. Turklāt Stīvens Soderbergs pirmo reizi karjerā atļaujas flirtēt ar seksuālās identitātes tēmu. Šis aspekts filmu tuvina joprojām repertuārā esošajai Grēcīgajai kaislībai.

Rezumējot – Blakusefektā ir daudz klasisku žanrisko vērtību, kas izspēlētas vienlaikus brutālajā un glamūrajā Ņujorkas vidē, un arī lērums negaidītu sižetisko pārsteigumu. Filmas Eiropas pirmizrāde notika pavisam nesen – Berlīnes kinofestivāla konkursa programmā. 

Blakusefekts/Side Effects

Trilleris. ASV. 2013. Režisors Stīvens Soderbergs. Lomās K. Zeta-Džonsa, R. Mara, Dž. Lovs, Č. Teitems

@@@@ 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja