Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Filmas Divas mātes recenzija. Dāmu provokācija

Filma _Divas mātes _ietiecas aizliegtajā zonā, pieskaroties cilvēcisko attiecību tabu

Filma Divas mātes (oriģinālā – Adore) savas gaitas sāka Amerikā "mazām filmām" (tātad ārpus Holivudas meidžoru konveijera tapušajām filmām) tik būtiskajā Sandānsas festivālā gada sākumā un izpelnījās jūsmīgas atsauksmes. Kaut, protams, filmai ir potenciāls nebūt piesaistītai tikai un vienīgi kinofestivālu apritei – aktrišu Naomi Votsas un Robinas Raitas personības ir pietiekami spēcīgi trumpji, lai iesviestu šo filmu cīņā par "dzīvību un nāvi" arī kāda multipleksa repertuārā – kaut tai labāk piestāvētu kāda laba kinofestivāla pusnakts seansa filmas statuss. Nu, ko – labu festivālu Rīgā šoruden nebūs, tālab Divas mātes atrodamas "normālā kinoiznomā". Die’s dod, tai nenoslīgt tīņu izklaižu okeānā…

Divas draudzenes

Filmas pamatā ir laba literatūra – Dorisas Lesingas stāsts par divām draudzenēm kopš bērna kājas, kuru draudzība ir tik cieša, ka nereti "raisa aizdomas" par abu slēpto erotisko tuvību. Turklāt – vistuvākajos cilvēkos. Lila (Naomi Votsa) ir atraitne, viņas vīrs gājis bojā autoavārijā, Roza (Robina Raita) ir šķietami veiksmīgi precējusies ar drāmas pasniedzēju, bet pienāk diena, kad pārmetumus pārāk uzkrītošā tuvībā ar Lilu Rozai pirmais adresē tieši viņš. Viņas abas audzina dēlus, turklāt "aizdomas" par abu četrdesmitgadnieču draudzības un emocionālās tuvības "slēptajiem" iemesliem ir absolūti nepamatotas. Viņas tiešām ir vislabākās draudzenes, kuru attiecībām nav kaitējuši ne gadi, ne vīrieši. (Filmas sākuma daļā abu draudzeņu dzīves laiks ir veikli sablīvēts, pārlecot pāri gadu desmitiem, – vispirms redzam Rozu un Lilu kā mazas meitenes brīnišķīgā Austrālijas pludmalē, pavisam drīz kā sievietes, kas kopā ir Lilas vīra bērēs, mierinot pusaugu puikas, un ar veiklu montāžas pāreju – viņas jau ir nobriedušas sievietes, kas pavada laiku kopā ar saviem pieaugušajiem dēliem – jau divdesmitgadniekiem.)

Mātes un dēli

Māšu un dēlu gadu starpību un attiecību korektumu pamazām izšūpo aušības, šķietami nevainīgs flirts un tā laiskā, bezbēdīgā dzīves baudīšanas garša, kas parasti pazīstama filmu varoņiem, kuri droši metas kaislību bezdibeņos (labs piemērs tam ir šo sestdien LTV1 plkst. 23.15 skatāmā franču klasiskā filma Baseins). Tas, ka gan Lila, gan Roza ļausies attiecībām viena ar otras dēlu, diez vai ir uzskatāms par "sižeta spoilerēšanu" – tieši šis fakts tad arī ir eksplozīvākais "morālais pārkāpums", par kuru var zākājoši nosodīt abas filmas (jā, protams, arī Dorisas Lesingas literārā darba) varones. "Aizliegtās attiecības" ar draudzenes dēlu, kas pazīstams no zīdaiņa vecuma, gan abas dāmas mulsina tikai sākotnēji – jāsaka: gan Lila, gan Roza, par spīti "morālajiem pašpārmetumiem", ir gana vitālas un gana bezbēdīgas hēdonistes, lai ilgi lieki nemocītos un grābtu no dzīves tās baudas, ko tā sniedz. Turklāt tik labu draudzeņu starpā nav iespējami īpaši konflikti, pat ja saiknes viņu starpā ir kļuvušas daudz mulsinošākas un sarežģītākas nekā atmiņas par kopīgi pavadītu bērnību un jaunību.

Režisore Anna Fontēna īpaši neromantizē Lilas un Rozas "aizliegtās attiecības", taču pat bez īpašas piepūles savu paveic gan filmas vide – kāds kūrorts Austrālijā –, gan mūžīgās vasaras sajūta, arī filmas lēnīgais ritms. Turklāt viņa principā izslēdz kādu nosodošu intonāciju (epizodi, mizanscēnu). Nenoliedzami Anna Fontēna, kuras nesenais darbs bija draiskās Šaneles jaunības dēku iemūžinājums filmā Koko pirms Šaneles, ir savu varoņu Lilas un Rozas pusē – nost ar morāli! – laikā, kad tiek apjausts cilvēka dzīves galīgums un miesas neizbēgamā kapitulācija laika ritējuma priekšā! Acīmredzot režisores drosme uzdot provokatīvus jautājumus un iespēja pētīt savu varoņu reakciju sarežģītos apstākļos ir šim projektam piesaistījusi gan Naomi Votsu, gan Robinu Raitu. Jāatgādina vien, ka Votsa šogad bija nominēta Oskaram par lomu katastrofu drāmā The Impossible, savukārt Robina Raita ir aktuāla ar izcili nospēlēto politiķa sievas lomu Netflix producētajā un ārkārtīgi populārajā seriālā The House of Cards, saņemot Golden Globe nomināciju. Tātad – augstākās raudzes aktrises filmā par … novecošanas "psiholoģiskajām īpašībām". Kaut tās temps ir pārāk retināts, Robina Raita pārspēlē filmas aktrisi un arī līdzproducenti Naomi Votsu, apsveriet, varbūt ir vērts ļauties šai dāmu – Dorisas Lesingas, Annas Fontēnas, Robinas Raitas un Naomi Votsas – provokācijai.

Divas mātes

Drāma. Rež. A. Fontēna. Lomās N. Votsa, R. Raita, K. Semjuels, Dž. Frečvils 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja