Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Filmas Transformeri. Iznīcības laikmets recenzija. Zombiji rada zombijus

Filmas _Transformeri 4 _problēma ir tās nereālistiskuma reālistiskums

Tiem vecākiem, kuri sadūšosies kopā ar bērniem atstāt kinoteātrī naudu par (vismaz trim) biļetēm uz globālās kinoatrakcijas Transformeri. Iznīcības laikmets šovu, jābūt gataviem izskaidrot viņiem, ko rakstnieks un filmas scenārists Ērens Krūgers sauc tik smukā vārdā – par filmas vīziju.

Lūk, šis reālais autors Krūgers iedomājas, ka to, kas citiem – saprātīgiem – ļaužiem liekas absolūts idiotisms (un kas vēl būtu piedodams aktieriem – viņi vienkārši tēlo mošķus vai prātā nojūgušos valdības aģentus), var attaisnot ar "vīziju". Tomēr par Holivudas elites – režisoru, scenāristu – sociālo atbildību varbūt ir vērts drusku padomāt? Citādi sanāk, kā teiktu ģeniālais XIX gadsimta satīriķis Gogolis, liels konfūzs. Jo... zombiji rada zombijveidīgos – Holivudas producēšanas meistarnieks Maikls Bejs (šoreiz gan tikai režisora amatā) un scenārists Ērens Krūgers vairo ar sociālā infantilisma kaiti sirgstošo, sev līdzīgo zombiju armiju.

Haizivis, nevis vizionāri

Jā, viņi atgādina tos pašus mākslīgos biorobotus, par kuriem paši joko. Kādi gan vizionāri ir Krūgers un Bejs, ja viņu vīzijas nesniedzas tālāk par Honkongu, Ķīnu un ASV kādā nenosakāmā laikmetā? Drīzāk – infantili pusaudži, kas par milzu naudu "sasapņojušies, sapīpējušies sazin ko". Jo Holivudā valda viens likums – peļņa attaisno visu.

Transformeru 4 peļņa radīs monstrus, kas būs kārtējie smadzeņu zombēšanas upuri. Un te, raugi, arī ir runa par mākslinieka sociālo atbildību, kuras nav ne Krūgera, ne Beja personā. Protams, es nemaz negaidu no viņiem gaudu kino par Āfrikas badacietējiem, mērāmiem miljonos. Taču tikpat neapstrīdams ir fakts, ka Beju un Krūgeru interesē pavisam citi miljoni. Tikai tad nav ko velti valkāt kinovizionāru masku un var saukt sevi īstajā vārdā – par kinobiznesa haizivīm.

Alternatīva ir šausminoša

Tomēr paradokss – Transformeru 4 problēma ir tās nereālistiskuma reālistiskums. Lai ko samurgotu filmas autori, tas tik un tā būs murgs no šodienas realitātes. Jo Holivudas nozombēto miljoni gatavi maršēt tālāk kopā ar savām transformeru armijām, un tas patiešām biedē.

Tāpēc esmu gatavs apelēt pie vienīgā veselā saprāta – vecāku apziņas, ka pietiek diedzēt nozombētos no pašu bērnu vidus. Un iemācīt lepoties ar to, ka kopā ar sencīšiem brīvdienās noskatījāmies filmu normāliem cilvēkiem (repertuāra filmu izvēle tagad ir gana plaša). Vai aizbraucām uz Brīvdabas muzeju vai tik dažādajām jūrmalām, kas apskauj mūsu mīļo Latviju no tik daudzām skaistām pusītēm. Jo alternatīva (Transformeru 4 izskatā) ir šausminoša. Pēdējais vārds pieder jums, vecāki.

P. S. Smieklīgs un nožēlojams vienlaikus ir fakts, ka filmas tehniskajam līmenim objektīvu (godīguma) apsvērumu dēļ piešķīru trīs tā dēvētās kritiķu bumbiņas. Tātad nāksies vien man degt elles ugunīs Made in Hollywood.

Transformeri. Iznīcības laikmets/Transformers: Age of Extinction ***
Zinātniskā fantastika. ASV. 2014. Režisors Maikls Bejs
Lomās Marks Vālbergs, Nikola Pelca, Stenlijs Tuči u. c.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja