Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Piezvaniet mammai: filmas Mammas recenzija

Apmēram pirms gada Krievijas virtuālajā vidē sāka cirkulēt melnbalts, ļoti emocionāls teju četras minūtes ilgs sociālās reklāmas videorullītis (to joprojām var noskatīties portālā YouTubeMamisociaļnij roļik), kurš lielu daļu skatītāju samulsināja ar elementāru jautājumu, kas tas vispār ir un kam tāds domāts.

Filmiņā tika atgādināts, ka svarīgākais cilvēks katram pasaulē ir mamma. Māte – dzīvības devēja, jo – ja nebūtu viņas, arī tevis un manis nebūtu. Skan drusku naivi, bet patiesi. Taču ne viens vien šīs sociālās reklāmas skatītājs pamanīja kādu mazu nobīdi, tādu kā dzimumu diskrimināciju – par rullīša varoņiem, kas visādi tiek uzrunāti mīlēt savas māmiņas, nez kādēļ tika demonstrēti tikai puikas un vīrieši jeb citiem vārdiem – dēli. Un kur tad meitenes, meitas?Svētku sezonas rituālsIntrigas atrisinājums nācis gaismā šogad – šis par sociālo reklāmu veikli maskējies rullītis, izrādās, ir jaunas krievu spēlfilmas Mammas treilers. Nejaušs nav arī filmas klajā laišanas datums – 8. marts, kuru Krievijā – un ne tikai tur, ja jau Mammas vienlaikus ar premjeru Krievijā startē arī Rīgā, – joprojām plaši atzīmē kā Starptautisko sieviešu dienu, kad, ar tulpēm un citiem salātiem bruņojušies vīrieškārtas indivīdi, cenšas sveikt savas mīļotās meitenes – mammas, meitas, sievas, mīļākās, sekretāres, kolēģītes un tamlīdzīgas būtnes. Vai nekautrīgi aprēķinātu sarkanā datuma puķu – tulpju – biznesu neatgādina arī šī filma?

Ja jau filmas veidotājstudija Enjoy ir pārliecināta, ka Mammas kļūs par peļņas rekordisti Krievijā, apsteidzot citas svētku datumu filmas, nu kaut vai ne tik seno hitu Eglītes 2 – tipisku Jaungada filmu. Jāatzīst, Mammām ir pat lielāks potenciāls kļūt par sezonas hitu, jo, lai pilnīgā ķēmā jūsmotu par Eglītēm, ir dikti jāmīl Jaungada kopgalda rituāls ar obligātajiem olivjē (latviski – gaļas jeb rasola) salātiem, savukārt Mammu sarunas subjekts patiešām ir absolūti universāls – kuram tad cilvēkam nav mātes? Pat ja viņa bijusi tikai bioloģisks inkubators, bez vēlāk izpildītām pārējām sociālajām funkcijām – rūpēm par bērnu, mīlestības utt.

Sirsnīga biznesa vitalitāte

Filmas veidotāju nolūks šķiet neslēpti spekulatīvs un komerciāls, taču tajā nav nekā nosodāma (tad jau nosodāma ir arī visa Valentīndienas un Ziemassvētku filmu gūzma, ko ik gadu producē Holivuda). Un tikai pati filma spēj attaisnot komercidejas vitalitāti – spēju pārtapt mākslas faktā. Mammām lielā mērā tas tiešām ir izdevies.

Pats interesantākais, ka Mammu atzīstamajā kvalitātē vislielākajā mērā ir līdzvainīga filmas izvēlētā forma. Tas ir almanahs, kuru veidojuši astoņi režisori vīrieši, kuru darbību ierobežojis tikai viens formāls datums – visās novelēs darbība grozās ap astoto martu jeb Sieviešu dienu. Līdz ar to žanru popurijs Mammās līgojas no vienkārši smieklīgiem komiskajiem skečiem līdz dramaturģiski veikli izstrādātām nopietnām minifilmām, kā saka, par dzīves jēgu.

Lai jūs nemulsina fakts, ka Mammās nāksies gan riktīgi izsmieties, gan sirsnīgi noraudāties, – tāda ir melodramatiskā žanra specifika. Turklāt top skaidrs, ka arī režisori nespēj tikt galā ar psiholoģiskā slazda efektu – lai gan filma domāta kā grēksūdzisks veltījums māmiņām un lūgums piedot visādus pāridarījumus, visvairāk jau tas ir vīriešu – gan filmas varoņu, gan veidotāju – pašportrets. Kā smejies, gribējām parunāt par mammām, aizmuldējāmies par sevi. Varbūt pat pārāk daudz par sevi izpļāpājot. Kā saka noveles Operācija 8. marts galvenais – Gošas Kucenko tēlotais – varonis: "Vīrieša pieķeršanās jūtas ir aklas un bez sistēmas."

Burvīgu aktrišu parāde

Visefektīgākā un emocionālākā ir īsfilma Es neesmu Koļa ar lielisko aktieri Mihailu Porečenkovu kā izbijušu bandītu centrā. Komēdijas un traģēdijas robežu viegli šķērso Lijas Ahedžakovas tēlotā mamma, kura prot gan neitralizēt noziedznieku ar dizainera tupeli, gan likt skatītājam aizkustinājumā raudāt kā zīdainim (novele Pārinieks). Iepazīsiet virkni burvīgu krievu aktrišu – bez Lijas Ahedžakovas mammu lomās iejutušās arī brīnišķīgās dramatiskās aktrises Marina Goluba, Ņina Ruslanova, Jekaterina Vasiļjeva, un pat mūžīgā TV aukle Anastasija Zavorotņuka cenšas, cik spēj.

Visbeidzot – filma Mammas iemāca arī praktiskas lietas, piemēram, to, ka varbūt nevajadzētu savai cienījamus gadus sasniegušajai māmiņai Sieviešu dienā dāvināt lēcienu ar izpletni. Ak, jā, un neaizmirstiet pēc filmas piezvanīt savai mammai – kauču lai paprasītu, kā viņai klājas.

Kam domāta? Visiem, kas svin Sieviešu dienu, ir sirsnīgi ļaudis un kvalitatīva krievu izklaides kino cienītāji.

Mammas

Komēdija. Krievija. 2012.
Astoņu režisoru veidots almanahs
Lomās Mihails Porečenkovs, Sergejs Bezrukovs, Lija Ahedžakova, Jegors Berojevs, Marina Goluba, Anastasija Zavorotņuka, Ņina Ruslanova u. c.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja