Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Totalitārā romāna lasījumā tiksies starptautiska aktieru komanda

28. februārī Hanzas peronā uz vienas skatuves satiksies dažādu paaudžu aktieri – savas profesijas meistari, kuri strādā un dzīvo dažādās valstīs,– lai lasītu lietuviešu dramaturga Marjus Ivaškeviča vienu no jaunākajiem darbiem Totalitārais romāns, informēja pasākuma rīkotāju KatlZ Riga pārstāvji.

Lugas lasījums ir neparasts skatuves mākslas piedzīvojums gan māksliniekiem, gan skatītājiem, kas piedāvā aktiera tuvplānu caur viņa runu, pieprasa koncentrēšanos un iedziļināšanos, bet vienlaikus atstāj brīvu telpu iztēlei. Darbā Totalitārais romāns savijas vairākas paralēlas vēsturiskas un mūsdienu sižeta līnijas un biogrāfiski un autora radīti varoņi, vēstot par mākslas un varas sarežģītajām attiecībām.

Darjus Meškausks (lasījumā – Autors) ir Klaipēdas Drāmas teātra vadošais aktieris, spēlējis arī Oskara Koršunova izrādēs Viļņā, tostarp Hamletu. Spēlējis arī Elmāra Seņkova izrādēs Mamma drosme un Dzinēji Klaipēdā. Par lomu Ilzes Kungas filmā Mana brīvība tikko saņēmis Latvijas nacionālo kino balvu Lielais Kristaps.

Aleksandrs Fekļistovs (lasījumā – Meistars), viens no ievērojamākajiem 90. gadu kino un teātra aktieriem Krievijā, galvenokārt strādājis kā neatkarīgais mākslinieks. Spēlējis arī leģendārā Deklana Donelana izrādēs Boriss Godunovs, Divpadsmitā nakts. Piedalījies populārajā ukraiņu komēdijseriālā Radu būšana, kas rādīts arī Latvijas televīzijā. Pēc publiskiem paziņojumiem par atbalstu Ukrainai 2022. gada pavasarī Fekļistovs bija spiests pamest Krieviju un šobrīd dzīvo Barselonā.

Čulpana Hamatova (lasījumā – Jeļena, Margarita, Gella un ne tikai) bija viena no vadošajām aktrisēm Krievijā, bet pēc publiskas iestāšanās pret karu Ukrainā 2022. gada februārī pārcēlās uz dzīvi Latvijā. Šobrīd strādā Jaunajā Rīgas teātrī un par lomu Alvja Hermaņa izrādē Post Scriptum jau saņēmusi Spēlmaņu nakts balvu. Regulāri piedalās arī starptautiskos kino projektos.

Filips Grigorjans (lasījumā – Mihails Bulgakovs, Mankurts, Meistars, runcis Begemots un ne tikai), aktieris un režisors, strādājis vadošajos Krievijas teātros. Veido laikmetīgās skatuves mākslas, muzikālā teātra darbus. Šobrīd strādā pie Hendeļa operas Kserkss iestudējuma Hesenas Valsts teātrī. Pēc kara sākuma pametis Krieviju un šobrīd dzīvo Vācijā.

Egons Dombrovskis (lasījumā – Korovjevs, Majakovski, Dallers un ne tikai), viens no spilgtākajiem savas paaudzes aktieriem Latvijā. Ilgus gadus spēlējis uz Liepājas teātra skatuves, bet šobrīd strādā Nacionālā teātrī. Dombrovskis spilgtas lomas nospēlējis arī Jaunajā Rīgas teātrī, Dailes teātrī un Goda teātrī.

Aleksandrs Fiļipenko (lasījumā – Urāls Tansikbajevs, Balss, Volands, Staļins un ne tikai), leģendārs teātra un kino aktieris, spēlējis daudzos Maskavas teātros, strādājis ar tādiem režisoriem kā Anatolijs Efross, Jurijs Ļubimovs un Anatolijs Vasiļjevs. Krievijā pēdējās lomas bijušas Gogoļa centrā Kirila Serebreņņikova izrādēs. Sākoties karam, pārcēlās uz Lietuvu, kur piedalās baltkrievu dramaturģijas projektos, kā arī ceļo ar monoizrādēm pa Eiropas pilsētām.

Jeļena Fanailova (lasījumā – autora piezīmes), dzejniece un žurnāliste, ilggadēja kultūras procesu, postpadomju telpas un neformālās kultūras pētniece. Strādā radio Svoboda Rīgas redakcijā.

Lasījumu kopā ar aktieriem gatavo pats dramaturgs un producente Jevgeņija Šermeņeva (KatlZ Riga). Marjus Ivaškevičs ir lietuviešu rakstnieks, esejists, dramaturgs. Ivaškeviča lugas tulkotas daudzās valodās un iestudētas dažādās valstīs, tostarp Latvijā – Izraidītie (rež. O. Koršunovs, Dailes teātris, 2014), Tuvā pilsēta (rež. K. Serebreņņikovs, Nacionālais teātris, 2017), Malыš (rež. D. Petrenko, Liepājas teātris, 2020). Latviešu valodā tulkots arī Ivaškeviča trešais romāns Tomass Mūrs, ko februāra sākumā izdeva Jāņa Rozes apgāds.

Teātra producente Jevgēņija Šermeņeva uz Latviju pārcēlās 2016. gadā no Krievijas, kur bija izveidojusi veiksmīgu teātra producentes karjeru, organizēja vairākus starptautiskus teātra festivālus, kā arī ieņēma Maskavas kultūras ministra vietnieces amatu. Kopš pārcelšanās uz Latviju izveidojusi neatkarīgā teātra producēšanas kompāniju KatlZ Riga un četras izrādes (Karš vēl nav sācies, Saules līnija, Kaimiņš, Vientuļās planētas sala). Raksta teātra recenzijas un esejas kultūras medijiem, kā arī tiešsaistē vada savu autorprogrammu par teātri, bijusi Latvijas teātra balvas Spēlmaņu nakts 2019/2020 žūrijā. 2020. gadā KatlZ Riga sadarbībā ar režisoru Oskaru Koršunovu veidoja tiešsaistes izrādi pēc Ivaškeviča lugas Guļošie motīviem.

Biļetes var iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un internetā.

Lasījums notiks krievu valodā, kurā oriģināli sarakstīta luga, ar pieejamu lugas kopsavilkumu latviešu valodā. Pēc lasījuma notiks saruna ar dramaturgu Marju Ivaškeviču.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja