Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Aktieris Gerds Lapoška veido neatkarīgu izrādi Goodbye, February!

Šī gada 8. aprīlī Rīgā, Hanzas ielā 22, pirmizrādi piedzīvos Jaunā Rīgas teātra bijušā aktiera Gerda Lapoškas personālizrāde – komēdija Goodbye, February! jeb Uz redzi, februāri!, informēja izrādes veidotāji.

Projekta radošā komanda ar smīnu par dogmām, ņemot talkā pasaules literatūras lielmeistarus, aicina uzklausīt kāda mākslinieka atrašanās stāstu.

Izrāde vēstīs par aktieri, kurš, pats sev sastrādājot nepatikšanas, meklē atbildi uz jautājumu: “Vai tā bija pareizā izvēle?” Būdams mākslinieks, viņš savu dzīvi bieži interpretē caur literatūras grandiem, izsmalcinātiem kino sižetiem un lugām, kas aktuālas cauri laikiem. Ko darīt, ja bērnībā iztēlotā “lielā skatuve” un sapņi par teātri neatbilst realitātei? Mākslinieks ir lielas izvēles priekšā – pamest visu un braukt prom vai palikt un samierināties, ka tāda ir dzīve - pareizu un nepareizu izvēļu pilna…

Uz skatuves kāps Jaunā Rīgas teātra (JRT) bijušais aktieris Gerds Lapoška, kurš kopā ar jauno režisori Annu Klišāni ir veidojis arī šī notikuma režiju un dramaturģiju. Mākslinieks par ieceri stāsta: “Aizejot no darba Jaunajā Rīgas teātrī, man nebija ne jausmas, ko darīšu tālāk – no šīs neziņas arī radās iecere par šo izrādi. Protams, ka viena aktiera aiziešana no teātra nav nekāda sensācija, bet es sapratu, ka ir jāpaskaidro skatītājiem iemesli šādām pavērsienam. Ar pašironisku skatu paraudzīšos uz sevi, aktiera profesiju, teātri, Rīgu un šo pasauli. Tas būs gan ļoti personisks stāsts, gan reizē fikcija. Katrā ziņā, centiens paraudzīties uz visu no gaišās puses un ar smaidu. Jāpiebilst, ka šis ir “draugu” projekts ir sirds projekts – neatkarīgs notikums, kas top. pateicoties atbalstītājiem un profesionālai radošajai komandai. Galvenais, šī ir vienkārši jauna, neatkarīga izrāde, jo ko gan citu darīt, kā turpināt strādāt un radīt izrādes!”

Izrādes producents Frederiks Sebastians Anosovs papildina: "Ideja par izrādi dzima kādā garākā rudens naktī, kad – kā jau bieži gadās –, tika šķetināti "lielie jautājumi". Drīz vien tika sapulcināta brīnišķīga neatkarīgu mākslinieku komanda un, ķemmējot Rīgu, atrastas fantastiskas telpas Klusā centra nomalē. Būtiski uzsvērt, ka projekts ir guvis finansiālo labvēlību no nozīmīgiem kultūras atbalstītājiem, taču top ārpus jebkura teātra struktūras. Ar šo stāstu mēs vēlamies uzrunāt jebkuru sapņus mīlošo, varbūt nedaudz melanholisko vai bieži sevi meklējošo domubiedru."

Goodbye, February! tapšanā piedalījies arī britu aktieris, pasniedzējs un Šekspīra daiļrades pētnieks Pols Gudvins (Paul Goodwin), kurš konsultēja izrādes dramaturģijas tapšanu. Scenogrāfiju un video darbus veido videomāksliniece Ineta Sipunova, kura iepriekš ir sadarbojusies ar Andreju Žagaru un Alvi Hermani teātros un operās Vīnē, Berlīnē, Honkongā, Milānā un citur; viņai palīgā ir nākusi jaunā scenogrāfe, apvienības Grāfienes dalībniece Dace Ignatova. Mākslas darba horeogrāfiju veido viena no laikmetīgās dejas aizsācējām Latvijā, izcila skolotāja, dejotāja un horeogrāfe Ramona Galkina. Aktrise un režisore Elīza Dombrovska turpinās sevi pieteikt kā komponiste arī šajā izrādē, māksliniece Marta Folkmane veido notikuma vizuālo identitāti. Šī projekta līdzproducente ir Marta Šleiere.

Izrādi rīko apvienība PUTRA.

Biļetes nopērkamas bezrindas.lv platformā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja