Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Foto: Ar stāvovācijām aizvadīta rokoperas Sfinksa pirmizrāde

Ļoti emocionāli, muzikāli spilgti un ar skatītāju stāvovācijām – tā rokopera Sfinksa vakar, 22. februārī, pirmo reizi piedzīvoja satikšanos ar skatītājiem izpārdotā VEF Kultūras pils zālē. Pirmizrādei sekos izrādes vēl trīspadsmit Latvijas pilsētās.

Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes spožais kopdarbs ieguvis jaunus, simboliskus un spilgtus akcentus izcilas radošās komandas un režisores Rēzijas Kalniņas vadībā. Slavenā pareģa Eižena Finka stāsts ietērpts minimālistiskā, ar simboliem caurvītā scenogrāfijā un tērpos, lieliskā aktierspēlē un dziedājumā, klātesot pašam komponistam Jānim Lūsēnam un viņa instrumentālajai grupai.

Izrādes režisore Rēzija Kalniņa dalās savās sajūtās pēc pirmizrādes: “Es domāju un jūtu to, ka mēs visi šajā iestudējumā esam vēstneši, ieskaitot Māru Zālīti, ieskaitot Jāni Lūsēnu. Caur šo izrādi mēs vēstām liekot katram vienam atskatīties gan uz savu dzīvi, gan uz savu vecāku un vecvecāku dzīvi. Mēs arī brīdinām – nepieļaut, ka mūs izsūta garīgi, fiziski vai mentāli. Mums jāatceras, ka mēs neesam sistēmas cilvēki, bet gan izredzētie, kuriem ir dotas balss tiesības pateikt, pastāvēt vienam par otru. Varas mainās, bet zeme paliek un paliek tie, kas ir kopā ar zemi. Vienīgais dzirnakmens, kurš drīkst mūs malt ir Dievs, neviens cits.”

Galvenajā lomā – izcilais M. Čehova Rīgas Krievu teātra aktieris Maksims Busels. Otrs Eižena Finka lomas atveidotājs ir aktieris un dziedātājs Emīls Kivlenieks. Finka sievas Annas lomā Beāte Zviedre, Finka mīļoto Alisi, Otto Švarca firmas mantinieci atveido Anmary, Latvijas preses karalienes Emīlijas Benjamiņas lomā Antra Stafecka, Kaupēna mīļotā meitene Vallija - Elīna Bojarkina vai Austra Elza Kozuliņa, Pratinātājs ar četrām sejām – Latvijas drošības policists, vācu virsnieks, krievu čekists un pēckara LPSR milicis – dziedātājs Atis Zviedris. Nozīmīgas lomas izrādē atveido Laura Erdlāne, Elizabete Zagorska, Edvards Grieze, Emīls Gilučs, Toms Kalderauskis, Artūrs Biķernieks, Sarma Liede, Zane Lazdiņa, Ralfs Puzāns, Patriks Tabaks un Voldemārs Rode.

Izrādes veidotāju pulkā režisore Rēzija Kalniņa, režisores asistents - Voldemārs Rode, scenogrāfs – Normunds Bērziņš (MAD), kostīmu māksliniece – Beāte Gleima (BeaA), horeogrāfe – Katrīna Liseka (Cat), vokālā pedagoģe – Ilze Dzenīte.

Jau šo sestdien, 24.02., rokopera Sfinksa ar divām izrādēm būs skatāma Vidzemes koncertzālē Cēsis, pēc tam 1.03. Rīgā, VEF Kultūras pilī, 2.03. Liepājas koncertzālē Lielais Dzintars, 9.03. Jelgavas Kultūras namā, 15.03. Valmieras Kultūras centrā, 16.03. Kultūras centrā Siguldas Devons, 17.03. Ventspils Teātra namā Jūras vārti, 23.03. Latgales vēstniecībā Gors, 24.03. Līvānu novada Kultūras centrā, 4.04. un 5.04. Ogres novada Kultūras centrā, 10.04. VEF Kultūras pilī, Rīgā, 24.04. Slampes Kultūras pilī, 27.04. Limbažu Kultūras namā, 28.04. Alūksnes Kultūras centrā un vēl trīs papildizrādes Rīgā, VEF Kultūras pilī – 10.05., 21.05. un 27.05.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja