Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ģertrūdes ielas teātrī pirmizrādi piedzīvos ķermeniskas pieredzes izrāde Mans līgums ar krēslu

Gada izskaņā, 28. decembrī, Ģertrūdes ielas teātrī pirmizrādi piedzīvos ķermeniskas pieredzes izrāde Mans līgums ar krēslu, informēja teātra pārstāvji.

Izrādi Mans līgums ar krēslu veidojusi horeogrāfe Sintija Siliņa sadarbībā ar dramaturgu Evartu Melnalksni, dejotāju Agnesi Bordjukovu, scenogrāfu Rūdolfu Bekiču, skaņu mākslinieku Maksimu Šenteļevu un kostīmu mākslinieci Kitiju Geidāni. 

Iekšējās spriedzes izrāde Mans līgums ar krēslu ir ķermeniska pieredze, kas risina ķermeņa un krēsla magnētiskās attiecības. Tās skatītas dažādos slāņos – fizioloģiski, horeogrāfiski, sociokulturāli un politiski. Cilvēks sastāv no aptuveni 206 kauliem, 360 locītavām un 650 muskuļiem, taču lielākoties iespēja tos aktīvi lietot paliek neizmantota, pavadot dažādas ikdienas situācijas sēdus stāvoklī.

"Mūsdienās sēdēšanas pandēmija pārspēj smēķēšanas ļauno ietekmi, jo mēs visi to darām nepārtraukti. Mēs nosēžam sevi līdz nāvei," dramatiski apgalvo Arizonas universitātes Majo klīnikas doktors Džeimss Levins. Sēžot ķermenis cieš spriedzi mugurkaula lejas daļā, sagumušie pleci atbalsojas kakla skriemeļos, muskuļi kļūst vāji un kustības ierobežotas. Turklāt sēdēšana un piecelšanās iezīmē cilvēku savstarpējās attiecības un politiskus žestus. Krēsls nereti norāda uz noteiktu pozīciju sabiedrībā, kļūstot arī par identitātes sastāvdaļu. Šie un citi novērojumi kalpojuši par materiālu izrādes horeogrāfijas veidošanā. 

Konceptuālā un vienlaikus poētiskā izrāde Mans līgums ar krēslu rosina sava ķermeņa stāvokļu novērošanu ikdienas situācijās un fizisku apzinātību. Izrādē dejo un darbojas dejotāja Agnese Bordjukova un ar saviem ķermeņiem par līdzdalībniekiem – līdzsēdētājiem  kļūst arī paši skatītāji. Izrādes mākslinieki rosina pievērst uzmanību savam ķermenim un tam, kā mēs ar to rīkojamies ikdienā un noteiktās sociālās situācijās, kā, piemēram, teātra izrāžu laikā. Horeogrāfe Sintija Siliņa par ierosmi radīt izrādi saka: "Nevilšus es ieraudzīju citādā gaismā līdzcilvēku un arī pašas ikdienu – Homo Sedens jeb sēdošā cilvēka realitāti. Ķermenis ir paredzēts kustībai, taču kustība mūsu sabiedrībā tiek pastāvīgi apspiesta – šī  pretruna bija tik kliedzoši acīmredzama, ka kļuva par spēcīgu impulsu krēslu izsaukt uz deju grīdas."

Izrāde tapusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Rīgas domes finansiālu atbalstu. Atbalsts - Latvijas Dejas informācijas centrs.

Vairāk informācijas un biļetes ĢIT mājaslapā: www.git.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja