Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ģertrūdes ielas teātrī šovakar pirmizrāde Vladislava Nastavševa iestudējumam Melnā sperma

Nebūt vientuļiem savā nenormālībā. Ģertrūdes ielas teātrī tapusi režisora Vladislava Nastavševa jaunākā izrāde Melnā sperma

Varbūt kaut kas šokēs, kaut ko negribēsies redzēt, bet tas liks domāt – par Vladislava Nastavševa Melno spermu saka viena no izrādes aktrisēm Jana Ļisova. Iestudējums tapis pēc krievu autora Sergeja Uhanova stāstiem, kuri publicēti 2011. gadā. Viņa prozas varoņi ir spilgti personāži, dzīves pabērni. Tās absurdās, daudzslāņainās un provokatīvās ainas runā tieši, pat skarbi par dzīves ne tik pareizajām pusēm. Režisoru interesējis jautājums – vai šobrīd sabiedrība kļuvusi atvērtāka pret visu citādo vai tā ir tikai politkorektuma migla. Ģertrūdes ielas teātris iestudējumu piesaka kā darbu, kas pētīs un izaicinās normalitātes kultu. Pirmizrāde – 13. novembrī.

Skatītājiem Sergeja Uhanova stāstus atklās jaunie aktieri – Jana Ļisova, kura 2014. gadā beigusi Rīgas Krievu teātra aktieru kursu, un Marija Linarte, Reinis Boters, Kārlis Tols, Āris Matesovičs, kuri Latvijas Kultūras akadēmiju absolvējuši šajā pavasarī.

Smieklīgi, un raudāt gribas

Jana Ļisova un Āris Matesovičs ne pirmo reizi spēlē neatkarīgajā teātrī, iepriekš abi darbojušies Dirty Deal Teatro. Pēc studiju beigšanas Āris piedalās dažādos projektos, ik pa laikam spēlē izrādēs, kas tapušas sadarbībā ar režisoru Vari Piņķi. Pavisam nesen iestudēts darbs ar Kārļa Vērdiņa dzeju, kuru Ģertrūdes ielas teātrī varēja redzēt dzejnieka jaunākās grāmatas Pieaugušie atvēršanas svētkos. Savukārt Jana pašlaik strādā Rīgas Krievu teātrī.

"Mani vienmēr uzrunājušas Vlada (Vladislavs Nastavševs – E. G.) izrādes," saka aktrise un atklāj, ka spēlēt pie Nastavševa bijis viņas klusais sapnis. "Aicināju viņu uz savām izrādēm. Tā notika mūsu iepazīšanās. Vēlāk ik pa laikam liku par sevi manīt – ja ir kādi bilingvāli, eksperimentāli, avangardiski projekti, es esmu te!" To, kāpēc režisors izrādei izvēlējies tieši viņus, jaunieši nezina. "Varbūt pēc pirmizrādes būs jāpajautā," domīgi saka Āris.

Abi stāsta, ka izrādes tapšana ir profesionāls izaicinājums. "Režisors sēž un prasa – ko tu tur dari?" darba procesu ieskicē Āris. Jana piekrīt – Vladislavs Nastavševs aktieriem liek domāt. "Uz lielās skatuves sev var daudz ko piedot, ir aiz kā noslēpties. Te, uz mazās skatuves, esi tu, tava doma un personība." Aktieri stāsta, ka viņu darba mērķis ir padarīt stāstus par saviem. "Mums dota brīvība un liela atbildība. Izrāde būs tik laba, cik tu tajā ieguldīsi savas dvēseles kilogramu," saka Jana. Entuziasma jaunajiem aktieriem netrūkst. Viņi ir pārliecināti, ka, strādājot ar optimismu, iespējams radīt izrādi, kas patiks pašiem un skatītājiem. "Arī mākslu!" piebilst Āris. "Vlada filigrānais darbs ir tā vērts. Tur ir viss – ir smieklīgi, un raudāt gribas," ar režisora iepriekšējiem darbiem Melno spermu salīdzina abi jaunieši.

Uzveduma tapšanas laikā Vladislavs Nastavševs, kurš pats veidojis izrādes scenogrāfiju, feisbukā publicējis foto, kurā Āris atslīdzis uz diviem krēsliem. Attēls rada asociācijas ar Mikelandželo skulptūru Pieta, kurā Jēzus redzams sērojošās Dievmātes rokās. Vai Sergeja Uhanova mūsdienīgie stāsti izrādē risināti caur simboliem? "Tie kaut kā uzrodas," komentē jaunais aktieris. "Mēs tos pārlieku neuzsveram, bet provocējam skatītāju, atstājot vietu iztēlei un pārdomām."

Baidāmies, mums ir kauns

"Mani pārsteidza autora tiešums, kas likās ļoti drosmīgs un izaicinošs. Tur ir kaut kas gruntīgs," par iestudētajiem Sergeja Uhanova stāstiem, kas izgaismo cilvēku deviances, saka Āris Matesovičs. "Tā ir cilvēku dzīve, viņu problēmas. Sāc domāt, kā tu pats dzīvo, cik daudz ievēro, ignorē ikdienā." Viņš uzskata, ka daudzas no Melnajā spermā aizskartajām tēmām mēs noklusējam, jo baidāmies, mums ir kauns.

"Es biju ļoti jūtīgs un slimīgs zēns, mani vienlīdz traumēja gan acīmredzamas cilvēku nelaimes, gan jebkuri sīkumi. [..] Tomēr dienā, kad man palika 15 gadi, mans pacietības mērs bija pilns, mans humānisms negaidīti izvērtās par cinismu," stāstā Izdzimtenis raksta Sergejs Uhanovs. Autora prozas ironisko intonāciju jaunie aktieri raksturo kā spēju pasmieties par traģiskām lietām. Viņi ir pārliecināti: mēs neesam vientuļi savā nenormālībā. "Mums visiem ir savi dēmoni un tumšās puses, par kurām jārunā un kuras jāpieņem," uzskata Jana. Sergejs Uhanovs savus aprakstītos tēlus sastapis reālajā dzīve. Āris, stāstot par izrādi, uzsver, ka tās varoņi nav sliktāki vai labāki, vienkārši citādi. "Šī izrāde māca būt līdzjūtīgiem," domā Jana Ļisova.

"Uzmanību! Izrādē skan necenzēta leksika!" – brīdina Ģertrūdes ielas teātra mājaslapa. Par stāstos izmantoto, brīžiem "daudzstāvīgo" valodu Āris Matesovičs saka: "Pat nevaru iedomāties, ka to varētu pateikt citādi, bez aplinkiem." Izmantotās frāzes neesot pašmērķīgas – redz, cik mēs drosmīgi no skatuves ar tādiem vārdiņiem parunāsim! "Kad mācījos vidusskolā, mazākajās klasēs bērni jau runāja trakāk, nekā raksta Uhanovs," piebilst Jana.

Melnā sperma
Režisors Vladislavs Nastavševs
Ģertrūdes ielas teātrī 13., 14., 24., 25.XI; 15., 27.XII plkst. 19
Biļetes www.bezrindas.lv EUR 5–9 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja