Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Horeogrāfa Liama Skārleta nāve tiek saistīta ar "atcelšanas kultūras" sekām

Trīsdesmit piecu gadu vecumā savā dzimtajā pilsētā Ipsvičā miris ievērojamais angļu horeogrāfs Liams Skārlets (08.04.1986.–16.04.2021.). Viņa nāve tiek saistīta ar "atcelšanas kultūras" traģiskajām sekām

Lai gan mākslinieka nāves iemesls netiek atklāts, Liama Skārleta kolēģi uzskata, ka viņš ir izdarījis pašnāvību. Punktu horeogrāfa karjerai pielikuši apvainojumi nepiedienīgā uzvedībā. Kaut arī viņa vaina netika pierādīta, saites ar horeogrāfu pārrāva gandrīz visi teātri un deju trupas, ar kurām viņš bija sadarbojies Eiropā, ASV un Austrālijā.     

No 2005. līdz 2012. gadam Liams Skārlets ir dejojis Londonas Karaliskajā baletā, pēc tam pievērsies horeogrāfijai. Viņa karjera ir attīstījusies strauji. Liams Skārlets ir veidojis izrādes klasiskā baleta valodā, to vidū ir Karmena, Sapnis vasaras naktī, Bīstamie sakari, Ansītis un Grietiņa, Pīķa dāma, Frankenšteins un Gulbju ezers.

Liams Skārlets ir radījis jaundarbus Londonas Karaliskajam baletam, Anglijas Nacionālajam baletam, Dānijas Karaliskajam baletam, Norvēģijas Nacionālajam baletam, Vīnes Valsts operai, Maiami Pilsētas baletam, Sanfrancisko baletam, Amerikāņu baleta teātrim, Ņujorkas Pilsētas baletam, Džofrija baletam, Kvīnslendas baletam, Jaunzēlandes Karaliskajam baletam, trupām K-Ballet, BalletBoyz un Ballet Black.

Tas, ka Liams Skārlets tiek vainots nepiedienīgā uzvedībā, publiski kļuva zināms 2020. gada janvārī. Neatkarīga izmeklēšana notika Londonas Karaliskajā baletā un Karaliskajā baleta skolā, vainas pierādījumi netika atrasti, bet 2020. gada 23. martā Londonas Karaliskais balets apstiprināja, ka Liams Skārlets ir atbrīvots no rezidējošā mākslinieka amata un turpmāk ar institūciju vairs nesadarbosies.

Uzreiz pēc tam arī citas baleta kompānijas dažādās pasaules malās paziņoja, ka vairs nestrādās ar horeogrāfu, – faktiski viņš bija zaudējis visas darba iespējas. Tomēr Bavārijas Valsts opera Minhenē 2020./2021. gada sezonā iekļāva Liama Skārleta darbu Iespējami nokrišņi viencēliena baletu programmā Paradigma, kuras pirmizrāde tika demonstrēta tiešsaistē. Svētdien Paradigma tika pārraidīta Bavārijas Valsts operas mājaslapā, godinot horeogrāfa piemiņu. Jaunzēlandes Karaliskais balets plāno Liama Skārleta Sapņa vasaras nakti atjaunojumu 2021. gada Ziemassvētkos.

Pagājušajā piektdienā, 16. aprīlī, Dānijas Karaliskais teātris nolēma atcelt Liama Skārleta Frankenšteina pirmizrādi Kopenhāgenā 2022. gadā, kā iemeslu minot aizdomas par nepiedienīgu horeogrāfa uzvedību šajā teātrī 2018./2019. gadā. Māksliniekam pietuvinātie stāsta, ka Liams Skārlets bija cerējis, ka izrāde Kopenhāgenā varēs notikt un viņš turpinās darbu. Drīz pēc paziņojuma par Frankenšteina atcelšanu kļuva zināms par horeogrāfa nāvi. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja