Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Iestudēta izrāde no vairāk nekā 200 anonīmām mīlestības vēstulēm

Ceturtdien, 15. decembrī, plkst. 19.00 Cēsīs, mākslas telpā MALA pirmizrādi piedzīvos teātra trupas Kvadrifrons jaunākais darbs – mīlestības vēstuļu lasījums ar bēdīgiem valšiem Pār izdegušiem laukiem skrien mans sapnis, kura tekstu veidojuši 236 anonīmi autori, informēja teātra pārstāvji.

Pār izdegušiem laukiem skrien mans sapnis ir Kvadrifrona mākslinieku Ances Strazdas un Klāva Meļļa autorizrāde, ko iedvesmojušas latviešu rakstnieces, prozaiķes, esejistes, publicistes, tulkotājas un atdzejotājas Regīnas Ezeras sešdesmito gadu vidū rakstītās mīlestības vēstules. 2003. gadā Ezeras meita Aija Vālodze tās apkopojusi apgāda Priedaines izdotā krājumā, kura nosaukumā izmantots fragments no Basjo Macuo haikas.

"Vīrietis, kuram septiņu gadu garumā Ezera veltījusi šīs nenosūtītās vēstules un kura vārdu krājuma lasītājs tā arī neuzzina, vēstuļu sarakstīšanas laikā bijis ģimenes cilvēks, arī pati Ezera bija precējusies trīs bērnu māte, turklāt viņi abi bija sabiedrībā pazīstamas personības. Šīs vēstules ir ļoti skumjas. Tā ir tāda kā neiespējamās mīlestības dienasgrāmata, ārkārtīgi bēdīga, poētiska un iedvesmojoša. Tomēr mūsu izrādē neizskan neviena pati Regīnas Ezeras rakstīta rindiņa. Mēs savos sociālajos tīklos aicinājām atsaukties "vēstuļu draugus", lūdzot mūsu sekotājus iesūtīt mums savas, anonīmiem adresātiem adresētas, mīlestības vēstules," stāsta viena no izrādes veidotājām Ance Strazda.

Lasījuma tekstu veido fragmenti no 236 Latvijas iedzīvotāju rakstītām vēstulēm. Strazda un Mellis vairāku mēnešu garumā krājuši un kompilējuši brīvprātīgo un anonīmo autoru iesūtītos tekstus, kuros dažnedažādi sabiedrībā pazīstami un nepazīstami cilvēki dalās savās pārdomās, pārdzīvojumos un pieredzēs, kas saistītas ar mīlestības radošo un postošo spēku.

"Iesūtītās vēstules bija ir ļoti dažādas. Pāris no tām mūsu lasījumā iekļuvušas pilnā apjomā, no citām esam izmantojuši tikai teikumu vai divus. Mūsu mērķis bija izveidot pavisam nepretenciozu izrādi, kas runā par tādām ļoti universālām lietām: par to, ka, neskatoties uz visādām nesaskaņām un viedokļu sadursmēm, mēs kaut kādā dziļākajā būtībā esam diezgan līdzīgi. Un mums ar Anci šķita, ka nelaimīga mīlestība – tā ir viena no universālākajām pieredzēm uz pasaules. Mums gribētos, lai šī izrāde vai drīzāk lasījums ir tāda kā nedaudz bēdīga, bet diezgan silta Ziemassvētku eglīte pieaugušajiem," stāsta Klāvs Mellis.

Darbu kopā ar Anci, Klāvu un anonīmo autorkolektīvu veidojusi arī gaismu māksliniece Nikola Suhareva. Tā tapšanu atbalstījis Valsts kultūrkapitāla fonds, mākslas telpa MALA un Ogilvy PR.

Mīlestības vēstuļu lasījums ar skumjo valšu klausīšanos plānots 15. un 16. decembrī Cēsīs, māksla telpā MALA. Nākamās izrādīšanas reizes plānotas 2023. gada martā.

Biļetes uz izrādi pieejamas gan www.bilesuparadize.lv, gan visās Biļešu paradīzes kasēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja