Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ietilpīgs ceļojums, paliekot uz vietas. Nacionālajā teātrī – izrāde Suņu ciema Nelaimes lācis

Ausij pazīstamāk skan Sūnu ciema Laimes lācis, taču šoreiz tas ir pavisam cits ciems. Varbūt kaimiņu, varbūt attālāks, bet varbūt tas pats, tikai citā laikā? "Tas ir ciems, kas ir nostāk no citiem. Tajā ir sava kārtība un noteikumi. Ciemā ierodas lācis, kas it kā nes laimi, bet klāt nāk kaut kas tāds, kas maina ierasto dzīvi," stāsta aktieris Romāns Bargais.

Tiesa, gluži nevar teikt, ka Suņu ciemā notiek tas pats, kas Sūnu ciemā, tikai otrādi. "Stāsts ir par to, ka cilvēkiem ir jādod makšķere, nevis zivis," aktieris uzsver. "Bet tā ir tikai viena no tēmām izrādē."

Romāns Bargais traģikomēdijā, ko sarakstījis un arī iestudējis režisors Regnārs Vaivars, spēlē vienu no ciema vīriem – Jēkabu Cebadejevu, kuram ir sieva Berta un dēls Jānis. "Jēkabs nonāk situācijā, kurā kļūst par galveno varmāku. Cenšoties savu varmācību attaisnot, viņš rada gandrīz vai jaunu reliģiju. Slimā veidā viņš mēģina izskaidrot savus briesmu darbus citiem, un citi jūtas līdzvainīgi, palēnām kļūst par briesmoņiem un, lai attaisnotu savus nelāgos darbus, pievienojas Jēkaba meliem, izvēlas viņam noticēt." Skarba loma? "No visiem aktieriskajiem uzdevumiem, kas man bijuši, šī loma ir vistālāk no manas būtības, saprast šo tēlu ir ļoti grūti. Jēkabs nav ļaunuma sakne, viņš ir smagi apmaldījies, jo melo sev un citiem. Viņš ir mazs, vājš cilvēks, kurš jau līdzinās dzīvniekam," skaidro R. Bargais un uzsver, ka izrādē viņam ir nepieciešams atbalsts un iedrošinājums no skatuves partneriem. Citās lomās darbojas Laura Siliņa, Uldis Anže, Kārlis Reijers, Ivars Kļavinskis, Maija Doveika, Daiga Gaismiņa, Marija Bērziņa, Sanita Paula, Ieva Aniņa, Igors Šelegovskis, Gusts Alberts vai Lūkass Daniels Laizāns.

YouTube skatāmi videorullīši, kuros aktieri reflektē par dažādām tēmām – atriebību, ļaunumu, labo un slikto, kārdinājumu un kārdinātāju, varmācību un upuriem. Tās ir pašu aktieru pārdomas, paskaidro R. Bargais. Pirms izrādes skatītājam būtu vērtīgi tās noklausīties. "Režisoram ir svarīgi, lai aktieriem būtu skaidrs viedoklis un savas domas par tēmām, kas ir izrādē. Un tās drīkst atšķirties no tā, kā tiek pasniegtas izrādē," piebilst R. Bargais.

Izrāde būs vieglāk uztverama un saprotama gudram, domājošam skatītājam. "Aiz pirmā iespaida jāprot saskatīt, ko ar visiem izteiksmes līdzekļiem režisors grib pateikt. Ir jāskatās, jāklausās, jāizmanto kultūrvēsturē iegūtās zināšanas, jo režisors ir ielicis daudz informācijas. Izrāde nav tikai par reliģiju, tajā ir atsauces uz mūsdienu aktualitātēm," ieskicē R. Bargais. 

Tuvākās izrādes – 27. oktobrī, 1., 9., 10. novembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja