Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Iznācis žurnāla Teātra Vēstnesis jaunākais numurs

Klajā nācis žurnāla Teātra Vēstnesis šī gada ceturtais numurs. Tajā tiek analizētas jaunākās rudens sezonas izrādes, izvērtēta kaislību vilni raisījusī Spēlmaņu nakts ceremonija un tiek dots ieskats, kas teātrī notiek Latvijas kaimiņvalstīs, informēja Latvijas Teātra darbinieku savienības radošo projektu koordinators Ričards Vorobjovs.

2019. gada rudens Latvijas teātrī nācis ar vairākām lieliskām izrādēm, kuras raisījušas gan profesionāļu diskusijas, gan rosinājušas izvērstai analīzei žurnāla sadaļā Process. Tā Alvja Hermaņa Baltais helikopters Jaunajā Rīgas teātrī bijis katalizators priestera Andra Kravaļa un teātra zinātnieces Zanes Radzobes pārdomām par katolicisma vietu un lomu 21. gadsimta sekulārajā sabiedrībā un saskarsmes punktiem ar teātra mākslu.

Savukārt Gata Šmita iestudētais Meklējot Spēlmani ne tikai raisa sajūsmu par JRT aktieru virtuozo groteskas pārvaldīšanu, bet rosina arī uz pārdomām par mērķtiecību un zināšanām mūsu kultūras vērtību "atdzīvināšanā". To savā recenzijā analizē Edīte Tišheizere.

Divas izrādes tiek analizētas vairāku cilvēku diskusijā – par Imanta Kalniņa operu Spēlēju, dancoju diskutē muzikologi Ingrida Zemzare, Orests Silabriedis un teātra zinātnieces Lauma Mellēna-Bartkeviča, Edīte Tišheizere un Ieva Struka, savukārt par Nacionālajā teātrī tapušo Alisi Brīnumzemē un digitālā laikmeta ietekmi uz teātri un bērnu psihi spriež filozofe un mākslas teorētiķe Jana Kukaine, psihoterapeite Aelita Vagale un IT specialists Leo Seļāvo, sarunu vada Dita Jonīte. Citas Procesā aplūkotās izrādes – Kankuna Rīgas Krievu teātrī, autore Mārīte Gulbe, Šekspīrs Liepājā un Iemīlējies Šekspīrs Dailes teātrī, autore Guna Zeltiņa.

Žurnāla Tēma, kuras kuratore ir Maija Svarinska, sasaucas ar kārtējo reizi kaislību vilni raisījušo Spēlmaņu nakts ceremoniju, proti, analizē pašu izvērtēšanas kārtību Latvijas teātrī un arī ārpus tās. Tēmā dots vārds gan LTDS valdes priekšsēdētājai Daigai Gaismiņai-Šiliņai, gan visu teātru vadītājiem: ar valsts teātru direktoriem sarunājas Evita Mamaja, ar neatkarīgo teātru pārstāvjiem – Jānis Siliņš.

Žurnālā lasāmas arī Zanes Kreicbergas pārdomas par Spēlmaņu nakts problēmjautājumiem un ieguvumiem kopumā. Ir arī apskats par to, kā tas notiek Igaunijā un Lietuvā, Beļģijā, Francijā un Krievijā. Vārds Tēmā tiek dots arī skatītājiem, un šo diskusiju vada Latvijas teātrim kaismīgi uzticīgais Armands Kalniņš.

Intervija bez vidutāja tapusi, sarunājoties diviem Liepājas teātra aktieriem jubilāriem – Leonam Leščinskim un Andai Albužei, savukārt ar Klāvu Melli, vienu no Kvadrifrona dibinātājiem, kas saņēmis Spēlmaņu nakts balvas kā Gada jaunais skatuves mākslinieks, sarunājusies Edīte Tišheizere.

Par vēl vienu jauno mākslinieku rubrikā Jaunie – nule kā Leļļu teātra kursu absolvējušo Agri Krapivņicki raksta Anna Andersone, savukārt uz leģendāru mūžu mākslā – Zigrīdas Stungures daiļradi atskatās Jānis Siliņš.

Rubrikā Baltijas pieredze – Svena Karjas raksts par labāko izrādi Igaunijā 2019. gadā – laikmetīgās dejas mākslinieka Marta Kangro veidoto uzvedumu Saliktā pagātne, bet rubrikā Ārzemju teātris Annas Stepanovas pārskats par avangarda teātri Krievijā.

Teātra Vēsnesi joprojām visērtāk saņemt savā pastkastītē nākamajā dienā pēc tā iznākšanas, abonējot Latvijas Pastā vai rakstot uz [email protected], bet tas joprojām būs arī nopērkams gan Latvijas teātros, Biļešu paradīzes Dailes teātra kasēs, Narvesen kioskos un Jāņa Rozes grāmatnīcās!

Lasiet par teātri un apmeklējiet to arī 2020. gadā!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja