Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -2 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Izrādes, kāzas, mīti, filmas. Oktobrī notiks skatuves un audiovizuālās mākslas festivāls Patriarha rudens

No 1. līdz 8. oktobrim norisināsies trīspadsmitais Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) skatuves un audiovizuālās mākslas festivāls Patriarha rudens, kas skatītājiem sniegs plašu LKA bakalaura, maģistrantūras un doktorantūras studentu darbu retrospektīvu. Festivāla fokusā šogad vairākas neparastas un provokatīvas norises, kas atbilst 13. – velna duča – festivāla norises gadam. Tas mudinājis sadarbībā ar mākslinieku Daini Rudeni jeb Rudens Stencil aktualizēt arī festivāla logo.

Festivāla radošā komanda astoņās dienās piedāvās daudzveidīgu skatuves un audiovizuālās mākslas darbu programmu: 10 izrādes, trīs filmu skates, meistarklases, diskusijas, sarunas un citus notikumus. Festivāla atklāšana notiks sestdien, 1. oktobrī, plkst. 15.00 LKA E. Smiļģa Teātra muzejā.

Plašākai publikai būs iespējams pirmoreiz iepazīt topošos teātra režisorus. 3. un 4. oktobrī tiks izrādīti četri absurda dramaturģijas iestudējumi: Ugunsblaktis (rež. Mārcis Broks), kas veidota pēc Maksa Friša lugas Bīdermans un dedzinātāji motīviem, Ežēna Jonesko lugu iestudējumi – Stunda (rež. Jānis Leščinskis) un Plikpaurainā dziedone (rež. Ralfs Liepa), kā arī Semjuela Beketa lugas Laimīgās dienas (rež. Linda Kalniņa) iestudējums. Tāpat būs iespēja noskatīties audiovizuālās un skatuves mākslas maģistrantūras absolventa Mārtiņa Kalitas diplomdarbu teātra režijā – Erika Emanuela Šmita lugas Noslēpumainās variācijas iestudējumu. Izrāde veidota kā psiholoģiski smalka un trausla, atklāta saruna starp diviem vīriešiem par bailēm, vientulību un mīlestību. Izrādi būs iespējams redzēt 7. oktobrī plkst. 16.00 un 19.00 LKA Eduarda Smiļģa Teātra muzejā.

Pirmo reizi festivāla programmā iekļauti profesionālās doktorantūras studentu, skatuves mākslas nozarē jau atzītu profesionāļu – dramaturga Ivo Brieža un horeogrāfes Ramonas Galkinas – darbi. Izrādi Normālu torti, lūdzu! (autori performeri Ivo Briedis, Janne Sārakala, Nina Larisa Basseta, Džeimss Makdonalds) būs iespējams redzēt 1. un 3. oktobrī plkst. 19.00, un 2. oktobrī plkst. 20.00 Rīgas Anglikāņu Svētā Pestītāja baznīcā. Izrādes laikā skatītājiem tiks dota iespēja piedzīvot pavisam neparastas kāzas. Mācītāja lomā iejutīsies mākslinieču duets Skuja Braden (Ingūna Skuja un Melisa Breidena), kā arī citi Latvijas, Dānijas un Somijas mākslinieki. Izrāde notiks angļu valodā un tapusi ar Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā un Dānijas Kultūras institūta finansiālu atbalstu. Savukārt horeogrāfe Ramona Galkina festivāla apmeklētājiem ļaus ielūkoties laikmetīgās dejas cikla Aizsācēji un iesācēji skicēs. Horeogrāfe paralēli veido trīs dejas izrādes – divas izrādes ar divu dažādu paaudžu dejotāju sastāviem, strādājot ar identiskām tēmām un uzdevumiem, kā arī līdzīgām mākslinieciskās jaunrades metodēm. Izrāžu ciklu noslēgs trešā daļa, kur abas paaudzes darbosies kopā. Festivālā skatītājiem tiks piedāvātas topošo izrāžu skices (work in progress).

Laikmetīgās dejas izrāžu klāstu papildinās LKA laikmetīgās dejas mākslas bakalaura programmas studentu izrāde Bezdelīgas (hor. Ilze Zīriņa). Horeogrāfe un 12 laikmetīgās dejas studenti kopīgi veidojuši stāstu par jauniešiem šodien un savu interpretāciju par jaunību citos laikos. Abas iepriekš minētās laikmetīgās dejas izrādes būs skatāmas 7. oktobrī plkst. 19.00 LKA Teātra mājā Zirgu pasts.

Festivāla Patriarha rudens 2021 laureāti izrādīs savus jaunākos iestudējumus: režisors Klāvs Kristaps Košins kopā ar horeogrāfi Emanuēlu Košinu un laikmetīgās dejas kompāniju SIXTH 5. oktobrī plkst. 19.00 Dirty Deal Teatro rādīs savu interpretāciju par Orfeja mītu izrādē Ceļos. Savukārt 2. oktobrī Zirgu pastā gaidāma laikmetīgās dejas izrādes "tiekties satikties" pirmizrāde, kuras horeogrāfes un izpildītājas ir kompānijas SIXTH dalībnieces Gundega Rēdere un Ramona Levane. Izrādē autores meklēs un pētīs, kā notiek divu ķermeņu satikšanās un savienošanās – ko nozīmē būt vienam un ko nozīmē būt kopā. Izrādes tapšanu atbalsta Rīgas dome.

LKA Nacionālā filmu skola skatītājiem piedāvās trīs studentu filmu skates, ko veidojuši dažādu kursu bakalaura studiju programmas Audiovizuālā māksla studenti. Skates norisināsies 2. oktobrī plkst. 16.00, 5. oktobrī plkst. 19.00 un 6. oktobrī plkst. 19.00. Pirmajā skatē tiks izrādītas 2. kursa studentu dokumentālās filmas: Mans kaimiņš nosita manu kaķi (rež. Reinis Ūbelis), Klusais tanks (rež. Roberts Vanags), Rotētāji (rež. Edvards Mikāls) un Saules diena (rež. Edgars Kaupers). Otrajā un trešajā skatē tiks izrādīti LKA 2022. gada absolventu diplomdarbi: Absolūtā nulle (rež. Artūrs Zeps), Laiks ir prom (rež. Jāzeps Podnieks), Karaļu duelis (rež. Helmuts Bondars), Pieaudzis (rež. Rūdolfs Deinats), Putekļu sūcēju pārdevējs (rež. Līva Polkmane), Atspulga sindroms (rež. Emīls Alps), Būt/ne (rež. Jāzeps Podnieks), Nabassaite (rež. Emīls Mihailovs) un Sāc visu no jauna (rež. Rūta Znotiņa). Visas trīs dienas filmu skates programmu papildinās īpašs studentu kopdarbs – daudzžanru filma Zenona paradokss, kas veidota pēc Jāņa Putniņa scenārija. Uz kinolentes uzņemtais mācību darbs veidots kā kolektīvs inscenējums, visiem kursabiedriem veidojot katram savu stāsta fragmentu, turklāt risinot to atšķirīgā žanrā.

Festivāla programmu papildinās vēl vairāki notikumi: visas nedēļas garumā norisināsies sarunas un diskusijas, kas būs veltītas skatuves un audiovizuālās mākslas radošajam procesam, absurda dramaturģijai, plaģiātam mūzikā, kā arī diskusijās tiks pārrunāts, kāds ir laikmetīgais teātris, kino, deja un dramaturģija Latvijā šodien. 5. oktobra vakarā Zirgu pastā LKA Audiovizuālās un skatuves mākslas maģistrantūras 1. kursa teātra režijas studenti interpretēs LKA 2022. gada absolventu – jauno dramaturgu – lugas. Tāpat festivāla programmā iekļautas divas meistarklases LKA studentiem: Cirka disciplīnu meistardarbnīca (sadarbībā ar VSIA Rīgas cirks, vada Dmitrijs Pudovs, Aleksejs Smolovs, Maija Sukute) un Dejas filmu meistardarbnīca (vada Tomašs Hubačeks, Čehija).

13. festivāla gada provokācijas turpinās ceremonija Zelta muša, kurā anonīma LKA delegācija izvirzīs asprātīgas nominācijas profesionālo teātru pagājušās sezonas darbiem un māksliniekiem. 1. oktobrī nominācijas tiks izsludinātas publiski, un ikvienam būs iespēja piedalīties balsošanā visās LKA ēkās un struktūrvienībās, kā arī festivāla norises vietās. Vairāk: https://www.instagram.com/zelta_musa/. Festivāla noslēgums un laureātu paziņošana, kā arī Zelta mušas apbalvošanas ceremonija notiks 8. oktobrī plkst. 18.00 LKA Teātra mājā Zirgu pasts.

Nedēļu pēc “Patriarha rudens” noslēguma jau otro gadu festivāla satelītpasākumi notiks Stāmerienas pilī un Gulbenē. No 14. līdz 16. oktobrim Gulbenes novada iedzīvotājiem būs iespēja redzēt gan festivāla viesizrādes, gan filmu skati – precīza programma tiks izziņota drīzumā.

Festivāla biļetes atrodamas vietnē www.ticketshop.lv, uz izrādi Ceļoswww.bilesuparadize.lv. Pieteikšanās uz festivāla bezmaksas pasākumiem, rakstot uz [email protected]. Festivālu rīko Latvijas Kultūras akadēmija, atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Ar pilno festivāla programmu, norises vietām, laikiem un aktuālāko informāciju var iepazīties festivāla oficiālajā Facebook lapā, LKA Teātra mājas Zirgu pasts mājaslapā un Latvijas Kultūras akadēmijas mājaslapā www.lka.edu.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja