Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kā zemnieks tika līdz medaļai olimpiādē. Valmieras teātrī – izrāde par izcilo soļotāju Jāni Daliņu

Jauno gadu Valmieras teātris sāk ar patriotisku stāstu par jaudīgu cilvēku, valmierieti Jāni Daliņu, kurš bija izcilākais sportists Latvijas brīvvalstī.

Soļošana toreiz ieguva milzīgu popularitāti jauniešu vidū, tāpat kā Jāņa Āres dziesma Ak, kaut man Daliņa kājas būtu. Daliņa solis kļuva slavens pēc tam, kad valmierietis 1932. gadā Losandželosā startēja kā viens no diviem Latvijas pārstāvjiem olimpiskajās spēlēs un 50 km soļošanas distancē izcīnīja sudraba medaļu. Tā ir pirmā olimpiskā godalga, ko ieguvis Latvijas sportists, startējot zem savas valsts karoga. Soļotājs vēlāk kļuva arī par pirmo Eiropas čempionu soļošanā 1934. gadā Turīnā.

Bet ko mēs vēl par Jāni Daliņu zinām? Maz. Režisoram Tomam Treinim doma par to, ka vajadzētu uzvest lugu par viņu, radās, sākot strādāt Valmieras teātrī. Valmierā ir stadions, kas nosaukts Jāņa Daliņa vārdā, ir piemineklis, sienas gleznojums un arī iela, arī Rīgā jau ir Jāņa Daliņa iela. "Man likās, ka šis soļotājs ir interesanta personība. Un labs teātra simtgades notikums būtu spēcīgs stāsts, kā Jānis no zemnieka kļuva par vienu no izcilākajiem sportistiem Latvijas vēsturē. Svarīgi ir tas, ko cilvēks spējis sasniegt pats ar saviem spēkiem, zināšanām un gribasspēku," stāsta režisors, kas sadarbībai uzrunājis Mārtiņu Meieru, kurš ir izrādes scenārija autors. Nevis dramaturgs? "Mēs, radošā komanda, darbojamies un spēlējam pēc principa, ka daudz kas top pēc aktieru etīdēm. Dramaturģija lielā mērā veidojas procesā," uzsver režisors.

"Izrāde būs sportista slavenais soļojums pa karstajām Losandželosas ielām 1932. gadā. Tā bija netipiski sarežģīta distance. Mēs mēģinām ielūkoties sportista psiholoģijā, ar ko viņam vajadzēja cīnīties – ar karstumu, soļošanas specifiku, sacensības garu. Bet otra daļa būs par spilgtākajiem notikumiem Jāņa Daliņa dzīvē, kuri ietekmēja un veidoja viņa raksturu no bērnības līdz pat nāves stundai emigrācijā Austrālijā," atklāj T. Treinis.

Lai sajustu, kā ir būt soļotājam, arī pats režisors devies skrējienā/soļojumā, kas katru gadu Daliņa dzimšanas dienā notiek Valmierā no pilsētas līdz sportista mājām 12 km attālumā. "Man tas bija interesants piedzīvojums," atzīstas režisors.

Izrādes radošajā komandā ir arī scenogrāfs Kristaps Kramiņš, kostīmu māksliniece Marta Treine, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, komponists Platons Buravickis, videomākslinieks Toms Zeļģis. Lomās: Anna Nele Āboliņa, Eduards Johansons, Januss Johansons, Ingus Kniploks, Inese Ramute, Klinta Reinholde, Kārlis Dzintars Zahovskis.

Pirmizrāde – 5. janvārī, nākamās izrādes – 6., 16., 17. janvārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja