Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā 0 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kas vienam melns, otram – balts. Ar humoru Latvijā viss kārtībā

"Kā to ņem" – šie vārdi skan tā prātīgi, pamācoši un mazliet vecišķi. Komiķis Rūdolfs Kugrēns tādu nosaukumu izvēlējies savai jaunajai stāvizrādei, ar kuru janvārī un februārī viesosies vairākās Latvijas pilsētās.

"Esmu sapratis, ka visam šajā dzīvē, situācijām, lietām un vietām, ir divas puses. Ja dzīvo Rīgā, tad ir pavisam cita pieredze un skatījums uz notikumiem nekā mazpilsētā. Tāpat atšķiras paaudžu skatījums un vērtējums. Izrāde būs par to, ka nekad nav vienas pareizās patiesības, jo viss atkarīgs no cilvēka, vides un situācijas. Tad nu paskatīšos uz vienu problēmu no dažādiem skatu punktiem," stāsta Rūdolfs Kugrēns un turpina: "Nejūtos vecs, man ir 28 gadi, bet, kad redzu, ko dara par mani desmit un vairāk gadu jaunāki cilvēki, bieži vien viņu rīcības motīvus neizprotu un man rodas vēlēšanās teikt viedos vārdus "kad mēs augām, tad gan tā nebija". Man liekas, jo labāk izproti citus cilvēkus, jo vieglāk visiem kopā ir būt šajā pasaulē."

Maldīgs ir uzskats, ka stāvizrāde ir parunāšana par visu kaut ko atkarībā no situācijas. "85–90% no stāvizrādes ir stingrs scenārijs. Stāvizrādes formāts paliek nemainīgs – viens komiķis, viens mikrofons, viena ar pusi stunda smieklu, absurda un trāpīgu novērojumu. Taču stāvizrādes jeb stand up formātā nav ceturtās sienas, joki "trāpa" skatītājiem un kāds mēdz noreaģēt. Ir jāpieņem saspēles noteikumi," skaidro R. Kugrēns, kurš ir viens no šī žanra celmlaužiem Latvijā. Stand up formāts kā žanrs Latvijā aktīvi sāka attīstīties 2012. gadā, tad arī izveidojās apvienība Comedy Latvia, kas tagad dažādos sastāvos brauc ar izrādēm uz Latvijas pilsētām. Tikko beidzās tūre, kurā pamatā piedalījās astoņi cilvēki, ir vēl kādi trīs četri, kuri tiks iesaistīti turpmākajās izrādēs, bet ļoti daudzi izrāda interesi un mēģina šo žanru.

"Stand up ir vajadzīgs, jo tas ir vienkāršs un godīgs žanrs. Tās nav anekdotes, bet stāstiņi, un katrā jokā var ieraudzīt sevi, sasaistīt joku ar savu pieredzi," stāsta R. Kugrēns un piebilst, ka latviešiem ir laba humora izjūta un prasme pasmieties pašiem par sevi. "Mazākās pilsētās skatītāji ir kautrīgāki, jo, ja zālē gadās sēdēt blakus, piemēram, bijušajai matemātikas skolotājai, tad kā nu skaļi smiesies. Citur grib tikai klausīties, negrib iesaistīties, bet, kad tiek salauzts pirmo desmit piecpadsmit minūšu ledus, izrāde aiziet savu gaitu. Visiem taču gribas no sirds izsmieties."

Kopā ar R. Kugrēnu tūrē dosies komiķis Jānis Kreičmanis, kā arī DJ – Kārlis Ķilkuts vai Kristaps Zīle. Izrāde Kā to ņem plānota 10. janvārī Liepājā, 19. janvārī Cēsīs, 24. janvārī Ventspilī, 13. februārī Jelgavā, 14. februārī Saldū.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja