Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Katram sava gaismas un tumsas cīņa. Pretrunas, šaubas un alkas gandrīz mūziklā Ragana

"Protams, skolas laikā mācījos Aspazijas dzejoļus. Pēc tam jau studiju laikā lasīju viņas lugas, bet neteiksim, ka ar viņas daiļradi būtu aizrāvusies. Savukārt tagad – pavisam cits skatījums,» stāsta aktrise Ance Muižniece.

Ance Muižniece izrādē Ragana, ko režisors Andrejs Jarovojs iestudējis Ģertrūdes ielas teātrī, ir viena no raganām. Izrādē vēl spēlē Anta Aizupe, Ilva Centere, Sandija Dovgāne. Visas raganas? "Esam četras aktrises, kuras izspēlē visas lomas izrādē. Es esmu Giltiņa – raganu māte – un arī Visvaldis, viens no kareivjiem, karavadoņa labākais draugs," stāsta Ance Muižniece un uzreiz piebilst, ka viņas tēlotā raganu māte nav nekāda večiņa, kura buras ar zālītēm. "Izpratne par raganām ir dažāda. Viena no versijām – tās ir jaunu, dzemdībās vai vardarbīgā nāvē mirušu sieviešu gari. Pie tās arī pieturamies," precizē aktrise. "Raganu kopienas pretstats ir karaļvalsts. Neraugoties uz to, ka raganas cita pret citu ir skarbas, viņu attiecībās valda nevis spēks un hierarhija, bet demokrātija, gara brīvība. Savukārt karaļvalstī – vīriešu sakārtotajā pasaulē – dominē "skaldi un valdi" princips, izteikta ir varas pozīcija."

Šī Aspazijas luga nav populāra. Tā tapusi laikā, kad dzejnieces un dramaturģes lugas tika iestudētas Rīgas Latviešu teātrī, tomēr sievietes stāvoklis sabiedrībā, runājot Aspazijas vārdiem, "tinās melnas nakts dūmakā". Pēdējais lugas uzvedums bijis pirms simt gadiem. Ance Muižniece uzskata, ka Ragana sasaucas ar mūsdienām: "Sievietes tiesības un vieta sabiedrībā. Kam pieder vara? Kas notiek ar indivīdu, kad tas tiek pie varas? Protams, vairāk nekā pirms simt gadiem situācija bija citādāka, bet daudzi jautājumi tik un tā ir aktuāli."

Ance Muižniece pēc izglītības ir dramaturģe, tāpēc gribas zināt, vai viņa izrādei būtu rakstījusi citu finālu nekā Aspazija, kurai pašai lugas nobeigums nebija īsti skaidrs, bijušas vairākas versijas. "No mūsdienu skatpunkta atvērtais fināls, kurā īsti nav skaidrs, kā Liesma rīkojas – ļaujas varmācībai un varai vai pēdējā brīdī maina situāciju –, man šķiet ļoti labs nobeigums. Skatītājam jāļauj pašam izdomāt savu versiju par to, kā jautājums tiktu risināts." Savienojot kultūras mantojumu un šodienas realitāti, sekojot Aspazijas valodas krāšņajam rakstam, izrādes radošā komanda pulsējoša bīta pavadībā aicina īstas, spilgtas gaismas un tumsas šķilto dzirksteļu mirdzumā meklēt ceļu viņpus duālistiska pasaules redzējuma.

Tuvākās izrādes Ģertrūdes ielas teātrī – 10. un 24. novembrī, 16. un 17. decembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja