Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Laikmetīgā teātra programmu forte forte turpina flāmu mākslinieks Jans Lauverss un Needcompany

Martā laikmetīgā teātra programmā forte forte viesosies flāmu mākslinieks Jans Lauverss un Needcompany ar izrādi Izabellas istaba, informēja Latvijas Jaunā teātra institūta pārstāve Gundega Laiviņa.

Vizuālā, eklektiskā un starptautiskā teātra pionieris Jans Lauverss ir viens no tiem māksliniekiem, kas aizsāka astoņdesmito gadu sākuma radikālās pārmaiņas flāmu teātrī. 1986. gadā kopā ar horeogrāfi Greisu Elenu Barkiju Lauverss nodibināja Needcompany, radot tam laikam unikālu teātra estētiku, kas atrodas teātra, dejas, performances, vizuālās mākslas robežteritorijā.

Needcompany ir starptautiska un starpdisciplināra kompānija, kurā darbojas dažādu tautību un jomu mākslinieki, visi līdzdalīgi izrāžu veidošanā. Gleznotāja izglītība ir spēcīgi ietekmējusi Lauversa pieeju teātrim un izskaidro viņa augsti individuālo teātra valodu, kas daudzējādā ziņā joprojām ir inovatīva. Galvenās Lauversa izrāžu iezīmes ir caurspīdīga, domāšanas piepildīta aktierspēle, spēlēšanas un nespēlēšanas paradoksa izpēte, laikmetīgās dejas, teātra, literatūras, vizuālās mākslas un dzīvās mūzikas sintēze vienotā mākslas darbā. Kopš 2009. gada Jans Lauverss un Needcompany ir Vīnes Burgteātra rezidējošie mākslinieki.

Pēdējā laika iezīmīgākais Needcompany darbs ir triloģija Sad Face/Happy Face, kas pēta dažādus stāsta stāstīšanas veidus. Šīs triloģijas pirmais darbs ir Izabellas istaba (Ķīpsalas izstāžu zālē 19. un 20. martā plkst. 19). Izrāde ir veltījums Jana Lauversa tēvam – arheoloģijas un antropoloģijas amatierim Feliksam Lauversam, kurš pēc nāves dēlam atstāja mantojumā vairākus tūkstošus artefaktu, pārsvarā no Āfrikas. Iestudējuma centrā ir lieliskās flāmu aktrises Vivjenas de Meunkas tēlotās Izabellas dzīvesstāsts, kas aptver teju visu 20. gadsimtu – Pirmo un Otro pasaules karu, Hirošomu, koloniālismu, modernās mākslas attīstību, ceļojumu uz mēnesi, Deivida Bovija Ziggy Stardust, trūkumu un badu Āfrikā. 94 gadus vecā un pilnīgi aklā Izabella izstāsta, izdejo un izdzied savu dzīvi kopā ar visiem, kas viņai bijuši svarīgi, bet nu sen jau kā miruši – ar audžuvecākiem Annu un Artūru, ar kuriem kopā pavadīta bērnība bākā uz salas, ar mīļākajiem Aleksandru un Franku.

Eiropas laikmetīgā teātra ainavā Izabellas istaba ir unikāls gadījums, jo tiek spēlēta jau desmito gadu (tās pirmizrāde notika 2004. gadā Aviņonas festivālā). Apceļojusi visu pasauli, pagājušogad veikusi iespaidīgu turneju Ķīnā un Taivānā.

Biļetes Biļešu Paradīzes kasēs un internetā. Cena 15 eiro, 10 eiro (skolēniem, studentiem, pensionāriem, cilvēkiem ar invaliditāti).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja