Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Laikmetīgās dejas projekts no Latvijas ieguvis Starptautisko Ibsena stipendiju

Starptautiskajā Ibsena stipendiju konkursā sīvā konkurencē uzvarējis mākslinieciskais projekts no Latvijas, iegūstot finansējumu laikmetīgās dejas izrādes veidošanai par Henrika Ibsena lugas Brands tēmu, informēja projekta pārstāve Maija Treile.

Laikmetīgās dejas izrādi Ārā veido horeogrāfe Olga Žitluhina, dejas dramaturģe Inta Balode, grupas Dzelzs vilks mūziķi Juris Kaukulis un Kaspars Tobis, scenogrāfs Gints Gabrāns un kostīmu māksliniece Šeila. Iestudējuma pirmizrāde plānota 8. decembrī plkst. 18 Zirgu pastā.

Starptautiskais Ibsena stipendiju konkurss pēc Norvēģijas valdības iniciatīvas notiek kopš 2008. gada, un tajā var piedalīties dramaturģijas un skatuves mākslu projekti, kas saistīti ar visā pasaulē zināmā norvēģu dramaturga Henrika Ibsena daiļradi. Šogad Ibsena balvai tika iesniegti kopskaitā 99 pieteikumi no 56 pasaules valstīm. Kopā ar Latvijas mākslinieku projektu, stipendijas ieguvuši vēl divi projekti no Grieķijas, kā arī Indijas mākslinieku pieteikums.

Izvērtējot konkursam iesniegtos projektus, žūrija kā prioritātes izvirzīja ne tikai projektu kvalitāti un iespējas tos realizēt stipendiju fonda budžeta robežās, bet ar atbalstītajiem projektiem arī centās parādīt Ibsena darbu plašo starptautisko atpazīstamību, kā arī vērtēja mākslinieciski radošo mērķu sasaisti ar sociālo un pedagoģisko sfēru.

Latvijas kultūrtelpā Ibsena daiļrade vienmēr bijusi aktuāla, viņa lugas regulāri iestudētas Latvijas teātrī jau kopš tā pirmsākumiem, taču horeogrāfija par Ibsena darbu tēmām līdz šim tapusi tikai kā dramatisko izrāžu sastāvdaļa. Tādējādi topošā izrāde Ārā tās veidotājiem ir izaicinājums – runāt par nopietno Branda tēmu laikmetīgās dejas valodā pilnmetrāžas izrādes formātā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja