Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +2 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Latvijas amatierteātri pulcēsies Teātra svētkos Dikļos

Sestdien, 8. augustā, Kocēnu novada Dikļos jau 24. reizi norisināsies amatierteātru festivāls Teātra svētki – 2020, informēja Kocēnu novada pašvaldībā.

Dikļus un teātra spēlēšanu jau vairāku gadsimtu garumā vieno ciešas saites. Dikļu muižas Zundas rijā 1818. gadā pirmo reizi notika teātra izrāde latviešu valodā. Vācu apgaismības dzejnieka Frīdriha Šillera lugu Laupītāji iztulkoja un iestudētāja muižas kalpotājs, nieka 17 gadus vecais kučierpuisis Jānis Peitāns.

Teju divus gadsimtus vēlāk Valmieras drāmas teātris leģendārā latviešu aktiera un režisora Pētera Lūča vadībā aizsāka tradīciju katru gadu augusta sākumā Neikenkalnā rādīt brīvdabas teātra izrādes, par to liecina arī P. Lūča stādītais ozols Neikenkalnā. Pēc izcilā režisora aiziešanas viņsaulē Valmieras drāmas teātris šo tradīciju pārtrauca un to pārņēma amatierteātri.

Kā informē Dikļu kultūras centra vadītāja Inna Krēsliņa, neskatoties uz pavasarī piedzīvoto ārkārtējo situāciju, kas ietekmē mēģinājumu procesu, amatierteātri vēlas piedalīties svētkos, lai satiktu skatītājus un domubiedrus no citiem amatiermākslas kolektīviem.

Kā ierasts, teātra svētku rīta puse sāksies ar aktieru iesildīšanos un mācīšanos meistarklasē, ko vadīs  aktrise Indra Burkovska.

No plkst. 11.45 līdz plkst. 19.10 Dikļu kultūras centrā norisināsies amatierteātru izrādes – tālāko ceļu būs mērojuši kolektīvi no Brocēniem un Gaujienas, savukārt tuvākie kaimiņi būs no Pociema un Zilākalna pagastiem. To ka, amatierteātri var strādāt arī attālināti, parādīs Raganas un Bērzaines kolektīvi, kuri būs sagatavojuši teatrālu iestudējumu video formātā. Pirmo reizi Dikļos viesosies amatierteātris no Skultes. Mājinieki, Dikļu amatierteātris, kā ierasts, teātra svētkus sagaidīs ar pirmizrādi – Andra Niedzviedža lugu Viņa ir īstā, muterīt! 

Kā katru gadu, arī šogad tiks pasniegtas balvas vairākās nominācijās – Labākā izrāde, Labākais aktieris un Labākā aktrise, pretendentus vērtēs Indra Burkovska, visu dienu vērojot izrādes.

Teātra svētki noslēgsies Neikenkalna dabas koncertzālē, kur norisināsies kolektīvu sumināšana un laureātu paziņošana. Šogad vakara izrādē, tāpat kā pirms 32 gadiem, uz skatuves kāps cēsnieki – Cēsu teātris izrādīs Ādolfa Alunāna dziesmu spēli Mucenieks un Muceniece. Izrādes sākums plkst. 20.

Vakars Neikenkalna dabas koncertzālē noslēgsies ar koncertu plkst. 22, kurā uzstāsies grupa Zēgevaldes trio. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja