Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Latvijas Nacionālā baleta 90. jubilejas koncertā uzstāsies pasaulslaveni viesi

15. decembra vakarā Latvijas Nacionālais balets ar svinīgu Galā koncertu svinēs deviņdesmito jubileju. Uz LNO skatuves sveiksim Latvijas Nacionālā baleta solistu ziedu un visu baleta trupu, kas izdejos spilgtākās epizodes no šobrīd repertuārā iekļautajām izrādēm,informē LNO Preses dienests.Šajā vakarā gaidāmi arī vairāki īpaši viesi, kuru uzstāšanās bagātinās Latvijas baleta jubilejas svinības.

Koncertā uzstāsies Hamburgas baleta prīmas - latvietes Annas Lauderes - un premjera Edvīna Revazova duets, jaunās baleta zvaigznes no Lielā Teātra - Olga Smirnova un Vladislavs Lantratovs, kā arī neparastais baletdejotājs Sergejs Poluņins no K. Staņislavska un V. Ņemiroviča-Dančenko Maskavas akadēmiskā muzikālā teātra.Anna Laudere dzimusi Siguldā. Sešus gadus mācījusies Rīgas Horeogrāfijas vidusskolā, bet 16 gadu vecumā devusies uz Vāciju, lai izglītību turpinātu Hamburgas baletskolā. Jau pēc diviem gadiem – 2001. gadā – Anna uzņemta Hamburgas baleta trupā, 2008. gadā kļuvusi šī teātra soliste, bet pērn Hamburgas baleta mākslinieciskais vadītājs Džons Neimeiers Annu Lauderi iecēlis Hamburgas baleta vadošās solistes jeb primabalerīnas godā. Latvijas publika viņas žilbinošo talantu novērtējusi Baleta zvaigžņu festivālos Jūrmalā. Starp citu, Annas Lauderes otrā radošā aizraušanās kopš bērnības ir zīmēšana; savulaik pat notikušas nopietnas pārdomas, kurai no mākslām dot priekšroku. Uzvarējusi deja, tomēr nereti arī šodien top pa kādam zīmējumam. Plašāk par Annas Lauderes radošo biogrāfiju skatīt šeit: Edvīns Revazovs, Annas Lauderes partneris gan uz skatuves, gan dzīvē, dzimis Ukrainā, mācījies Maskavā, bet vēlāk izglītošanos turpinājis Hamburgas baleta skolā. 2003. gadā uzņemts Hamburgas baleta trupā, 2007. kļuvis tās solists, bet 2010. gadā – vadošais solists jeb premjers. Pēdējos pāris gados sevi apliecinājis arī kā talantīgs horeogrāfs. Plašāk par Edvīna Revazova radošo biogrāfiju skatīt šeit:Olga Smirnova dzimusi Sanktpēterburgā, 2011. gadā absolvējusi A. Vaganovas Krievu baleta akadēmiju un nekavējoties uzņemta Maskavas Lielā teātra baleta trupā, ātri vien kļūstot par pirmo solisti. Savu lielisko talantu apliecinājusi jau studiju laikā, kopā ar akadēmijas audzēkņiem uzstājoties daudzās pasaules valstīs. Viņas repertuārs - ļoti plašs. Plašāk par Olgas Smirnovas radošo biogrāfiju skatīt šeit: Vladislavs Lantratovs dzimis Maskavā, baletdejotāju ģimenē, 2006. gadā absolvējis Maskavas valsts horeogrāfijas akadēmiju un uzņemts Lielā teātra baleta trupā. Šobrīd ir šī teātra pirmais solists.Plašāk par Vladislava Lantratova radošo biogrāfiju skatīt šeit:

Nepārprotami zvaigžņotākais viesis šajā vakarā būs Sergejs Poluņins (1989, Ukraina), kurš tiek dēvēts gan par pasaules baleta sensāciju, gan salīdzināts ar leģendārajiem baletdejotājiem Rūdolfu Nurijevu un Mihailu Barišņikovu. Sācis ar mācībām sporta skolā, pēcāk Poluņins veidojis galvu reibinošu karjeru baleta mākslā: 1999. gadā iestājies Kijevas horeogrāfijas skolā, bet jau 2003. gadā izglītošanos turpinājis Londonas Karaliskajā baleta skolā. Pēc tās absolvēšanas 2007. gadā uzņemts Londonas Karaliskā operas un baleta teātra Covent Garden trupā, bet deviņpadsmit gadu vecumā kļuvis par jaunāko premjeru šā teātra vēsturē.

Lai gan pērn britu baleta kritiķi Sergeju Poluņinu vienprātīgi atzinuši par šodienas labāko klasisko dejotāju, šī gada sākumā, būdams pašā karjeras virsotnē, Poluņins pametis prestižo Covent Garden trupu, izraisot pamatīgu sensāciju baleta pasaulē. Pēkšņo aiziešanu no Karaliskā baleta skaidrojot ar tā stingrajiem ierobežojumiem, kas lieguši jebkādu radošo brīvību, šobrīd Poluņins ir K. Staņislavska un V. Ņemiroviča-Dančenko Maskavas akadēmiskā muzikālā teātra premjers un pastāvīgais viessolists Novosibirskas akadēmiskajā operas un baleta teātrī.

Šarmantais baletdejotājs ir daudzpusīga personība: vēl dejojot Karaliskajā baletā, viņš apsvēris iespēju veidot kinoaktiera karjeru, un arī šobrīd nenoraida iespēju filmēties gan dokumentālajās, gan mākslas filmās. Turklāt, neskatoties uz aizņemtību, viņš nesen paspējis nofilmēties arī franču modes kompānijas „Christian Dior” reklāmā.

Un vēl: Poluņina aizraušanās ir dažādi tetovējumi, kālab Londonā viņam piederējis pašam savs tetovēšanas salons. Baletdejotāja ķermeni šobrīd rotā vienpadsmit tetovējumi…

Aizraujošus faktus par neparastā baletdejotāja dzīvi un uzskatiem atklās intervija laikrakstā Novaja Sibirj:

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devusies aktrise Baiba Indriksone

92 gadu vecumā mūžībā devusies teātra un kino aktrise Baiba Indriksone (22.02.1932–14.05.2024), liecina Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā publicētā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja